Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς - Χειμερινές εκπτώσεις: Προαιρετική η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 16/1

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς - Χειμερινές εκπτώσεις: Προαιρετική η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 16/1
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται.

Πρόσκληση προς τους καταναλωτές να επισκεφθούν την φιλόξενη Αγορά του Πειραιά και να επωφεληθούν από τις μεγάλες εκπτώσεις των πειραϊκών καταστημάτων, απευθύνει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (ΕΣΠ), ενόψει της έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Σε ανακοίνωση του ο ΕΣΠ δηλώνει πως οι πειραϊκές επιχειρήσεις, πάντα τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα, είναι έτοιμες να υποδεχθούν το καταναλωτικό κοινό προσφέροντας σε πολύ ελκυστικές εκπτωτικές τιμές πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων σε κάθε είδος, αναδεικνύοντας τον μητροπολιτικό χαρακτήρα της Πειραϊκής αγοράς.

Ο Σύλλογος μας ενόψει της έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων, έστειλε στα μέλη του την ακόλουθη επιστολή:

«Σύμφωνα με το νόμο 4177/2013, οι χειμερινές εκπτώσεις έτους 2022 θα διαρκέσουν από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου έως και τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζουμε ότι, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να είναι ακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ συμπληρωματικά δίνεται η δυνατότητα αναγραφής ποσοστού έκπτωσης.

Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν συνάδελφοι, οι οποίοι καλοπροαίρετα και στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον σχετικό φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα υπό έκπτωση προϊόντα διπλές τιμές, αλλά καταφεύγουν στην χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης. Τονίζουμε ότι, η συγκεκριμένη πρακτική είναι παράνομη και επισύρει αυστηρές κυρώσεις. Επιβάλλεται λοιπόν προσοχή από τους συναδέλφους, ώστε να αναγράφουν πρώτα απ’ όλα την παλιά και νέα τιμή των προϊόντων και κατόπιν γενικευμένο ποσοστό έκπτωσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022. Το πλαίσιο ωραρίου για την Κυριακή καθορίζεται από ώρα 11.00 έως 20.00.

Επομένως, προτείνουμε στους συναδέλφους που επιθυμούν να ανοίξουν την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, να λειτουργήσουν από τις 11.00 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ.

Με τη βεβαιότητα συνέχισης της αυστηρής τήρησης όλων των απαραίτητων προστατευτικών μέτρων ασφαλείας και των υγειονομικών κανόνων, σας ευχόμαστε Καλές Δουλειές !!!».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Από την Δευτέρα 10/1 ξεκινούν οι εκπτώσεις - Ανοιχτά καταστήματα και την Κυριακή 16 Ιανουαρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider