«Καμπανάκι» για τη ρευστότητα των τουριστικών επιχειρήσεων - Πρόσθετα μέτρα στήριξης ζητά η ΠΟΞ

Newsroom
Μοιράσου το
«Καμπανάκι» για τη ρευστότητα των τουριστικών επιχειρήσεων - Πρόσθετα μέτρα στήριξης ζητά η ΠΟΞ
Οι πληρότητες υποχωρούν, γίνονται μόνο ακυρώσεις, ενώ οι επιχειρήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν και την εξωπραγματική αύξηση του ενεργειακού κόστους, σημειώνει η Ομοσπονδία.

Πρόσθετα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων ο περιορισμός της επιβάρυνσης από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), σε επιστολή της προς το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Τουρισμού.

Όπως επισημαίνει, οι πληρότητες των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα πέσουν σε μονοψήφια νούμερα, ενώ γίνονται μόνο ακυρώσεις, τονίζοντας πως επιπλέον οι επιχειρήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν και την εξωπραγματική αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρεται:

«Κύριοι Υπουργοί,

Από την επόμενη εβδομάδα οι πληρότητες των συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακών επιχειρήσεων πέφτουν σε μονοψήφια νούμερα. Κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις. Προγραμματισμένες εκθέσεις αναβάλλονται επ' αόριστον, όσα λίγα συνέδρια και events επρόκειτο να πραγματοποιηθούν ματαιώνονται. Και η κατάσταση, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τις αρχές Απριλίου...

Οι άμεσοι και έμμεσοι περιορισμοί που επιβάλλει η νέα μετάλλαξη πλήττουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις επιχειρήσεις εκείνες που προ δύο μηνών επί της ουσίας ξεκίνησαν εκ νέου τη λειτουργία τους μετά τον Μάρτιο του 2020.

Οι επιχειρήσεις αυτές, παράλληλα με την πανδημία, πρέπει να αντιμετωπίσουν και την εξωπραγματική αύξηση του ενεργειακού κόστους, που εκτοξεύει στα ύψη τις αναγκαίες για τη λειτουργία τους δαπάνες.

Οι δέκα ημέρες των εορτών δεν είναι ικανές να καλύψουν ούτε μικρό μέρος των υποχρεώσεων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Και αυτές οι 10 ημέρες όμως αφορούσαν επί της ουσίας μόνο τα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς, καθώς οι επιχειρήσεις μας στα αστικά κέντρα και την επαρχία παρέμειναν άδειες.

Με τη ρευστότητα να παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των επιχειρήσεων επιβάλλεται:

  • Να εκταμιευθούν άμεσα τα ποσά που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας» - θυμίζουμε πως τα ποσά αυτά έπρεπε να έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες και
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η αποπληρωμή των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων).

Πέραν όμως των ανωτέρω θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και ειδικότερα:

  • Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας – οι επιχειρήσεις μας τους προσεχείς τρεις (3) μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας.
  • Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022 και
  • Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022.

Τέλος τονίζουμε ξανά πως είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις μας να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τον περιορισμό της τεράστιας επιβάρυνσης που προκαλείται σε αυτές από την αύξηση του ενεργειακού κόστους (βλ. σχετ. από 23-11-2021 επιστολή μας, στην οποία γίνεται αναλυτική καταγραφή προτεινόμενων μέτρων).

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας σχετικά και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση».

Σημειώνεται πως η επιστολή στάλθηκε στον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κώστα Σκρέκα, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση, Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννη Τσακίρη, Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και κ. Αθανάσιο Πετραλιά, Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, με κοινοποίηση στον κ. Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Τουρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.