Trade Estates (Fourlis): Η «στροφή» της ΑΕΕΑΠ στα retail parks – Έρχονται νέα deals;

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Trade Estates (Fourlis): Η «στροφή» της ΑΕΕΑΠ στα retail parks – Έρχονται νέα deals;
Η εταιρεία ακινήτων του ομίλου ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της εν όψει εισαγωγής στο ΧΑ το 2022. Οι εξαγορές και η συνεργασία με την Ten Brinke Hellas.

«Στροφή» και προς τα εμπορικά πάρκα έχει κάνει η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, θυγατρική του ομίλου Fourlis στον τομέα ακινήτων, με στόχο την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της εν όψει και της σχεδιαζόμενης εισόδου της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, εντός του 2022. Από ότι έχει μάλιστα φανεί, μέχρι να έρθει η στιγμή να περάσει το «κατώφλι» του ΧΑ η εταιρεία σχεδιάζει να προχωρήσει σημαντικά το ευρύ επενδυτικό της πρόγραμμα, με ανάπτυξη δικών της αλλά και η απόκτηση νέων ακινήτων, ώστε να ενισχυθεί και το μέγεθος του χαρτοφυλακίου.

Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ ξεκίνησε την δραστηριότητα της με ενεργητικό 183 εκατ. ευρώ και είναι μια από της μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση του 2021 προχώρησε στην υπογραφή του συμφωνητικού αγοράς μετοχών της εταιρείας ΚΤΗΜΑΤΟΔΟΜΗ Α.Ε., ιδιοκτήτριας και διαχειρίστριας του μεγαλύτερου εμπορικού πάρκου στην Ελλάδα, με την επωνυμία FLORIDA 1. Το Εμπορικό Πάρκο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται σε μια επιφάνεια 132.000 τ.μ., με εμπορικές επιφάνειες 31.407 τ.μ., μισθωμένες στο 100% σε δώδεκα από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής στην Ελλάδα (Leroy Merlin, ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, Jumbo, Κωτσόβολος, Μουστάκας, Jysk και άλλοι). Η Trade Estates προβλέπει αύξηση των ετήσιων εσόδων της από μισθώματα κατά 4,5 εκατ. ευρώ. Όπως είχε αναφέρει η εταιρεία, η εξαγορά του Florida 1 αποτελεί την πρώτη από , μια σειρά προγραμματισμένων επενδύσεων σε αναπτύξεις και εξαγορές που θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ, με ανθρώπους της αγοράς να μην αποκλείουν και μεγαλύτερου μεγέθους εξαγορές, άνω των 250 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία του ομίλου Fourlis που ήδη έχει στην κατοχή της logistics centers και συγκροτήματα του ΙΚΕΑ, σχεδιάζει «την δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου μοναδικών εμπορικών ακινήτων μέσω εξαγορών και αναπτύξεων σε όλη την επικράτεια και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή», όπως είχε αναφέρει ο Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κος Βασίλης Φoυρλής. Μάλιστα, στην αγορά λέγεται ότι ήδη έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με την ολλανδική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Ten Brinke Hellas, καθώς μαζί, βάσει σχετικών πληροφοριών, αναπτύσσουν εμπορικά εκτάσεις σε Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης, δηλαδή retail parks, με την Trade Estates να ακούγεται στην αγορά ότι θα εξαγοράσει στη συνέχεια τα δύο projects. Πάντως, στελέχη του χώρου αναφέρουν ότι ήδη η Fourlis και η θυγατρική Trade Estates «κοιτάζουν» και άλλες περιοχές, «δείχνοντας» προς την Αττική και την Αθήνα.

Πάντως, δεν γίνεται λόγος μόνο για το retail park που θα αναπτυχθεί στο Ελληνικό (επένδυση 55 εκατ. ευρώ), αλλά για τις «βλέψεις» του ομίλου σε άλλες περιοχές, όπως την ευρύτερη πέριξ των οδών Κηφισού και Πειραιώς. Στην περιοχή αυτή, στο Μοσχάτο, η Ten Brinke Hellas αναπτύσσει retail park. Πρόκειται για ένα συγκρότημα συνολικής επιφανείας 15.000 τ.μ. (επιφάνεια κτηρίου: 2 ορόφους και 1 υπόγειο, με 6700 τ.μ. καταστημάτων στο ισόγειο, 5900 τ.μ. καταστημάτων στον 1ο όροφο και 400 θέσεις στάθμευσης), το οποίο αρχικά και προ πανδημίας είχε σχεδιαστεί να γίνει κλειστό κέντρο 32.000 τ.μ., με πληροφορίες της αγοράς να αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας και ίσως είναι κοντά στην ανακοίνωση ενός deal για ανάπτυξη πάρκου έως 25.000 τ.μ. Όμως, μένει κάτι τέτοιο να επιβεβαιωθεί καθώς συχνά υπάρχουν επαφές και ζυμώσεις χωρίς πάντα να καταλήγουν σε συμφωνίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider