Καινούρια «ένεση» από τα δικαιώματα ρύπων για την επιδότηση στο ρεύμα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καινούρια «ένεση» από τα δικαιώματα ρύπων για την επιδότηση στο ρεύμα
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, αυξάνονται στο 73,86% τα έσοδα για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), με ισόποση μείωση των εσόδων που προορίζονται για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.

Επιπλέον κεφάλαια από τις φετινές δημοπρασίες δικαιωμάτων CO2 δρομολογούνται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, σύμφωνα με Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, και του υφυπουργού Γ. Αμυρά, που δημοσιεύθηκε χθες σε φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση την ΚΥΑ, τα έσοδα των πλειστηριασμών που θα οδεύσουν στο ΤΕΜ αυξάνονται κατά 4%, σε 73,86% από 69,86% που προβλεπόταν νωρίτερα. Τα έξτρα αυτά κεφάλαια «ανακατευθύνονται» στο ΤΕΜ από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), τα έσοδα του οποίου μειώνονται στο 4%, από 8% προηγουμένως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιπλέον αυτό κονδύλι είναι απαραίτητo ώστε να καλυφθεί η αύξηση της επιδότησης που αποφασίσθηκε για τον Δεκέμβριο, ενώ ισοδυναμεί με περίπου 40 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για τον μήνα που διανύουμε, η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση, ενισχύθηκε από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh.

Ως αποτέλεσμα, η στήριξη ανέρχεται πλέον σε 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ τον μήνα. Επίσης, για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξήθηκε σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh. Επομένως, το ύψος της επιδότησης διαμορφώθηκε σε 55,5 ευρώ τον μήνα, από 45 ευρώ.

Έμμεση χρηματοδότηση από τις ΑΠΕ

Με δεδομένη την ισόποση μείωση των εσόδων του ΕΛΑΠΕ, η νέα «ένεση» αυτή εμμέσως προέρχεται από τις «πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες με την άνοδο των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, πλέον με τη συμμετοχή τους στην αγορά ουσιαστικά αιμοδοτούν τον Ειδικό Λογαριασμό, αντί να επιδοτούνται από τον ΕΛΑΠΕ για να καλύψουν τις αποζημιώσεις τους.

Η συνέπεια είναι ο Ειδικός Λογαριασμός να «κλείσει» το 2021 με σημαντικό πλεόνασμα, όπως προβλέπει ο ΔΑΠΕΕΠ, παρά τη δραστική μείωση των εσόδων του από τα δικαιώματα ρύπων – τα οποία μόλις μία χρονιά νωρίτερα ανήλθαν στο 60%. Απόδειξη το γεγονός ότι στο πρόσφατο Δελτίο για το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου, ο Διαχειριστής εκτιμά πως το θετικό ισοζύγιο του Ειδικού Λογαριασμού στο τέλος του έτους θα ανέλθει στα 171,17 εκατ. ευρώ (συνυπολογίζοντας το αποθεματικό ασφαλείας των 70 εκατ. ευρώ).

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Προέδρου και CEO του ΔΑΠΕΕΠ, Γ. Γιαρέντη, που συνόδευε τη δημοσίευση του Δελτίου: «η οικονομική ευρωστία του ΕΛΑΠΕ έχει δώσει το περιθώριο για περαιτέρω μείωση στα ποσοστά των δικαιωμάτων ρύπων, που ενισχύουν τον ΕΛΑΠΕ και με αυτό τον τρόπο να ενισχύεται περισσότερο το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, που αποτελεί την μοναδική πηγή επιδότησης των καταναλωτών μέσα από την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και που μέσω των προμηθευτών καταλήγει στη μείωση των οικιακών λογαριασμών ρεύματος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider