Πώς κινήθηκε ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων το 2021

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς κινήθηκε ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων το 2021
Πόσες επιχειρήσεις έτρεξαν έργα σχετικά με τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Πώς ανταποκρίνονται οι εργαζόμενοι στις νέες συνθήκες τηλεργασίας.

Σανίδα σωτηρίας αποτέλεσε ο ψηφιακός μετασχηματισμός για πληθώρα επιχειρήσεων τα δύο αυτά χρόνια της πανδημίας, μετατρέποντας τον όρο «digital transformation» από γνωστή επιχειρησιακή πρακτική σε επιτακτική ανάγκη για την επιβίωσή τους την επόμενη ημέρα. Πλέον μάλιστα το 78% των επιχειρήσεων τρέχουν σχετικά projects, είτε μεμονωμένα είτε ως μέρος μιας ευρύτερης ψηφιακής στρατηγικής.

To παραπάνω προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα Digital Transformation in Greece 2021-2022, την οποία πραγματοποίησε για πέμπτη συνεχή χρονιά το Found.ation με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού οργανισμού EIT Digital σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσει τις διαστάσεις αλλά και τις διαδικασίες του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία.

Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας προκύπτει ότι «καταλύτης» για την ψηφιακή αυτή στροφή των επιχειρήσεων και την απορρόφηση του ψηφιακού μετασχηματισμού ήταν φυσικά η πανδημία, με το 97,7% των ερωτηθέντων να τονίζει ότι επιτάχυνε τις προσπάθειές τους για ψηφιακή μετάβαση σε κάποιο βαθμό. Μάλιστα το 65% εξ' αυτών αξιολογεί ότι η επιτάχυνση αυτή πραγματοποιήθηκε από «σημαντικό» έως και «υπερθετικό βαθμό».

Οι συνέπειες αυτής της ψηφιακής στροφής ήταν πολλαπλές, σε κάθε περίπτωση βέβαια έγιναν περισσότερο αισθητές από το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων, με το 70% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι συμμετείχαν ενεργά στα προαναφερθέντα projects ψηφιακού μετασχηματισμού.

Αυτός ήταν ενδεχομένως και ο λόγος που μέσα σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας, το προσανατολισμένο στην καινοτομία και τεχνολογικά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό έγινε από ευκταία συνθήκη, προαπαιτούμενο. Το παραπάνω υπογραμμίζει άλλωστε το γεγονός ότι το 54,17% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι έχει πλέον δημιουργήσει τμήμα αφιερωμένο στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό από το 42% που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Η παραπάνω συνθήκη οδήγησε και στην άνοδο των σχετικών προσλήψεων. Συγκεκριμένα το 53% των οργανισμών που συμμετείχαν στην έρευνά προσέλαβαν νέους υπαλλήλους σε ρόλους που σχετίζονται με την καινοτομία ή/και τον ψηφιακό μετασχηματισμό το 2021, ποσοστό αυξημένο κατά 11% σε σχέση με το 2020.

Ωστόσο, το παλιό προσωπικό δεν φάνηκε να ακολουθεί την ταχύτητα με την οποία προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεδομένου ότι μόνο το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έλαβαν μέρος σε κάποιο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων εντός του τρέχοντος έτους.

Οι μεγάλες προκλήσεις της τηλεργασίας

Παρά τα οποία βήματα βέβαια, οι επιχειρήσεις φαίνεται να προσπαθούν ακόμη να προσαρμοστούν σε μια νέα εποχή εργασίας, το μοντέλο της οποίας είναι κατά κύριο λόγο εξ' αποστάσεως ή υβριδικό. Αυτή η συνθήκη έχει επιβαρύνει δυσανάλογα την ψυχολογία των εργαζομένων με μεγάλο μέρος αυτών να δηλώνει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση της τηλεργασίας είναι η ψυχολογία.

Η ψυχολογία βέβαια δεν είναι η μόνη πρόκληση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι σε περιβάλλον τηλεργασίας. Το 46,7% των ερωτηθέντων της έρευνας εκφράζει μια κούραση από τα αλλεπάλληλα video calls στα οποία συμμετέχει ενώ το 42,2% δηλώνει ότι η μη τήρηση του εργασιακού ωραρίου αποτελεί αντικίνητρο για την εργασία.

Αντίστοιχα μεγάλο ποσοστό σημειώνει ότι νοσταλγεί την κοινωνικοποίηση και την διασκέδαση στο χώρο εργασίας ενώ πάνω από το 20% εκτιμά ότι η εξ αποστάσεως εργασία επηρεάζει την λειτουργία της επιχείρησης, την συγκέντρωση των εργαζομένων που δουλεύουν από το σπίτι και το δέσιμο της ομάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 22% υπογραμμίζει ότι η εργασιακή διάθεση δεν έχει επηρεαστεί από τις συνθήκες.

«Το μήνυμα για το μέλλον είναι ότι ο άνθρωπος βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Το πιο σημαντικό είναι ίσως κάτι που βρίσκεται ανάμεσα στο φάσμα των hard και των soft skills. Η ανάγκη να κατανοήσουμε τι αλλαγές μπορεί να φέρει η τεχνολογία στη ζωή και στις επιχειρήσεις μας. Η κατανόηση είναι, τελικά, το κλειδί για τους ανθρώπους μας, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν και να ενσωματώσουν όλα αυτά που τώρα προσφέρει γενναιόδωρα η τεχνολογία, προκειμένου να βοηθήσουν στην εξέλιξη των εταιρειών και να μεταμορφώσουν αυτά που προσφέρουμε με επίκεντρο τον χρήστη» αναφέρει σχετικά ο Φίλιππος Ζακόπουλος, Managing Partner του Found.ation.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργαντάς: Ζήτημα δημοκρατίας ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Ανεβάζει ταχύτητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός - Τσαμάζ, Μπρουμίδης, Ζαρκαλής, Γεωργιόπουλος για το μέλλον στις τηλεπικοινωνίες

Γεωργαντάς: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός «έρχεται» και στις υπηρεσίες υγείας

gazzetta
gazzetta reader insider insider