Πέντε νέα μέτρα για την προστασία από την ενεργειακή κρίση

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέντε νέα μέτρα για την προστασία από την ενεργειακή κρίση
Αύξηση της επιδότησης στο ρεύμα τον Δεκέμβριο, ενίσχυση της έκπτωσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας για τον ίδιο μήνα και επέκταση για το 1ο τρίμηνο του 2022, αυτόματος μηχανισμός για τον υπολογισμό της επιδότησης ρεύματος από το επόμενο έτος, αναστολή τελών για τους λογαριασμούς οικιακών καταναλωτών αερίου και «μετάθεση» των χρεώσεων ΥΚΩ για τη βιομηχανία

Με φόντο την αναζωπύρωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, αλλά και των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, η κυβέρνηση δρομολογεί νέες παρεμβάσεις για την «αναχαίτιση» ενός ποσοστού των υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τα μέτρα αναμένεται να παρουσιασθούν από τον πρωθυπουργό το Σάββατο στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, με μέρος των παρεμβάσεων να στοχεύουν να περιορίσουν τις αυξήσεις του Δεκεμβρίου, καθώς οι ανατιμητικές πιέσεις έχουν ενισχυθεί εκ νέου πριν από το τέλος του έτους. Ενδεικτικό είναι πως σήμερα, Παρασκευή, οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος κινούνται σε όλη τη «Γηραιά Ήπειρο» πάνω από 300 ευρώ ανά Μεγαβατώρα – με εξαίρεση την Πολωνία, χάρις στα δωρεάν δικαιώματα ρύπων που την έχουν παρασχεθεί.

Έτσι, αν και η εγχώρια αγορά κινείται χαμηλότερα από χώρες όπως η Γαλλία (με τιμή 341,24 ευρώ ανά MWh) ή η Γερμανία (338,14 €/MWh), ωστόσο η τιμή των 326,94 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, στην οποία διαμορφώνεται σήμερα, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για κάποια έστω και μικρή αποκλιμάκωση σε σχέση με τον Νοέμβριο. Είναι ενδεικτικό ότι η μέση τιμή για τον μήνα αγγίζει ήδη τα 236,3 €/MWh, όταν τον προηγούμενο μήνα η αγορά έκλεισα στα 233,8 ευρώ/MWh.

«Παράθυρο» για αυξημένη επιδότησης στο ρεύμα και τον Νοέμβριο

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση δρομολογεί την αύξηση της επιδότησης στο ρεύμα για τον Δεκέμβριο, όπως έγραψε το Insider.gr, στα 45-48 ευρώ για 300 κιλοβατώρες από 39 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, τα χρήματα θα προέλθουν και πάλι από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων ρύπων, καθώς το μόνο όφελος από τις υψηλές τιμές χονδρικής ρεύματος είναι πως αυξάνονται τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Έτσι, με «σύμμαχο» επίσης την εκρηκτική άνοδο και των τιμών των δικαιωμάτων, μπορεί μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των πλειστηριασμών να «επανακατευθυνθεί» στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την ενίσχυση της επιδότησης, με τον ΕΛΑΠΕ να παραμένει σε θετικό ισοζύγιο.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αναδρομική αύξηση της επιδότησης στο ρεύμα και για τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό θα «προχωρήσει» στην περίπτωση που εξευρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια, από το ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί και το ύψος της αύξησης.

Με δεδομένο ότι «γκρίζο» είναι το τοπίο και στο κόστος του φυσικού αερίου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας πρόκειται να αυξήσει την έκπτωση για τους οικιακούς καταναλωτές, όπως αναφέρει και η ίδια η εταιρεία στη χθεσινή της ανακοίνωση για την εφαρμογή του σχετικού μηχανισμού. Έτσι, καθώς η έκπτωση ανέρχεται σε 11 ευρώ/MWh για τον Οκτώβριο και 15 ευρώ/MWh τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το νέο ποσό θα κινηθεί στα 25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Παράλληλα, για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, έχει ανασταλεί η πληρωμή των χρεώσεων διανομής ενέργειας και δυναμικότητας από τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «ελαφρύνοντας» παροδικά τους λογαριασμούς κατά 10%.

Κριτήρια για την επιδότηση στο ρεύμα από το 2022

Ανάλογου επιπέδου έκπτωση πρόκειται να προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στους οικιακούς καταναλωτές αερίου και το 1ο τρίμηνο του 2022, με δεδομένο ότι όλος ο χειμώνας θα «κυλήσει» με ιστορικά υψηλά διεθνείς τιμές του καυσίμου. Επίσης, μέσα στο επόμενο έτος θα τεθεί σε εφαρμογή και ο αυτόματος μηχανισμός επιδότησης στο ρεύμα, ο οποίος πιθανότατα θα χρειαστεί να παραμείνει σε ισχύ για όλη τη 10ετία, καθώς η μεταβλητότητα στην παραγωγή των ΑΠΕ αναμένεται να προκαλέσει και στο μέλλον ανάλογα σκαμπανεβάσματα στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Για το διάστημα έως την εκκίνηση του μηχανισμού, θα υπάρξει πρόνοια για την εφαρμογή επιδότησης ρεύματος στα πρότυπα του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζεται το μέτρο από τον Σεπτέμβριο. Σημαντική διαφορά, ωστόσο, είναι πως η επιδότηση αυτή τη φορά δεν θα δοθεί οριζόντια, σε όλους τους καταναλωτές, καθώς θα καθορισθούν κριτήρια για τους δικαιούχους, όπως επιτάσσει η εργαλειοθήκη της Κομισιόν. Σε δικαιούχους, πιθανότητα μέσω των ίδιων κριτηρίων, θα αποδίδεται και η αυτόματη επιδότηση, όταν στο μέλλον θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός.

Όσον αφορά τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προχωρήσει στην αναστολή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022. Στις επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνονται οι βιομηχανικές χρήσεις Χαμηλής Τάσης, οι βιομηχανικές χρήσεις Μέσης Τάσης, και οι λοιπές χρήσεις Μέσης Τάσης.

Οι χρεώσεις ΥΚΩ που αντιστοιχούν στην περίοδο αυτήν για τις εν λόγω επιχειρήσεις ανέρχονται σε 63 εκατ. ευρώ. Οι χρεώσεις θα καταβληθούν όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αν ο ανάλογος λογαριασμός (ΕΛΥΚΩ) είναι πλεονασματικός, τότε οι επιχειρήσεις θα απαλλαγούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider