Επιχειρήσεις | Ελλάδα
14-12-2021 | 13:19

Νέο fund 100 εκατ. ευρώ από το Venture Friends

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Νέο fund 100 εκατ. ευρώ από το Venture Friends
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Με νέα κεφαλαία αναμένεται να τροφοδοτήσει το πολλά υποσχόμενο ελληνικό νεοφυές οικοσύστημα το επενδυτικό ταμείο, VentureFriends, μέσω ενός νέου fund που δημιούργησε. 

Ειδικότερα, το VC fund που ξεκίνησε από την Αθήνα και έχει πλέον γραφεία στο Λονδίνο και τη Βαρσοβία, ανακοίνωσε το πρώτο κλείσιμο του νέου του fund στα 90 εκ. ευρώ και την δημιουργία ενός νέου  fund που θα έχει hard cap στα 100 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το 3ο fund σε διάστημα 5 ετών για τους VentureFriends, η δημιουργία του οποίου ανεβάζει τον πήχη των συνολικών κεφαλαίων υπό διαχείριση στα 170 εκ. ευρώ. 

Η πλειοψηφία των κεφαλαίων έχουν συγκεντρωθεί από family offices/HNWΙ, πρώην founders και operators, το European Investment Fund (EIF) το οποίο έχει υποστηρίξει το VentureFriends και κατά το παρελθόν, καθώς και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (HDBI).

Στόχος του νέου fund είναι να συνεχίσει τις επενδύει σε φιλόδοξες εταιρείες τεχνολογίας με παγκόσμιες βλέψεις σε στάδιο Seed & Series A. 

Οι αρχικές επενδύσεις κυμαίνονται από 500 χιλιάδες έως και 2,5 εκ. ευρώ, ενώ η συνολική επένδυση σε μια εταιρεία μπορεί να φτάσει έως και τα 10 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά τα επιχειρηματικά μοντέλα, το VentureFriends επικεντρώνετε σε B2C και B2B νεοφυείς επιχειρήσεις που μπορούν να αναπτύξουν ένα καινοτόμο προϊόν κυρίως στους κλάδους του PropTech, FinTech, Marketplaces και SaaS.

Σημειώνεται ότι το VentureFriends έχει μέχρι σήμερα στηρίξει μερικές από τις πιο επιτυχημένες νεοφυείς τεχνολογικές  επιχειρήσεις, όπως η Blueground η οποία σήκωσε πρόσφατα 180 εκ. δολάρια, το Instashop στη Μέση Ανατολή το οποίο εξαγοράστηκε από την Delivery Hero για 360 εκ. δολάρια), την Belvo στη Λατινική Αμερική, ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης τελευταίος της οποίας  έφτασε τα  43 εκ. δολαρίων και αλλά. Πέραν της Blueground και του Instashop, από το Ελληνικό οικοσύστημα ξεχωρίζουν το FlexCar, Spotawheel, Plum και ο Douleutaras που αποτελούν πολλά υποσχόμενες εταιρείες του χαρτοφυλακίου των VentureFriends.

Στις πιο πρόσφατες επενδύσεις του VentureFriends συγκαταλέγεται και Huspy στη Μέση Ανατολή, η οποία μέσα σε ένα χρόνο έχει ήδη γίνει η κορυφαία πλατφόρμα εύρεσης στεγαστικών δανείων στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κύρια επενδυτική δραστηριότητα των δυο πρώτων funds επικεντρωνόταν σε ελληνικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ πλέον με το VF3 η ομάδα επενδύει σημαντικό μέρος των κεφαλαίων και εκτός Ευρώπης. 

Πιο συγκεκριμένα, με το νέο fund, το VentureFriends έχει ήδη επενδύσει σε τέσσερις startups στη Λατινική Αμερική και δύο στη Μέση Ανατολή και θα επεκτείνει περεταίρω την παρουσία της με μέλη της ομάδας που θα εδρεύουν σε αυτές τις περιοχές.

Το VentureFriends έχει επιχειρηματικό DNA, καθώς οι δύο ιδρυτές έχουν εμπλακεί ως επιχειρηματίες και angel investors με αρκετές επιτυχημένες εταιρείες. 

Συγκεκριμένα, η ομάδα δηλώνει την πώληση του e-food.gr στο Delivery Hero το 2015, στο οποίο ο Απόστολος Αποστολάκης ήταν συνιδρυτής, ως βασικό ορόσημο που επέτρεψε την δημιουργία του VentureFriends. Η πώληση της εταιρείας Beat στην Daimler, στην οποία αμφότεροι οι συνιδρυτές του VentureFriends ήταν angel investors, έπαιξε επίσης σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο.

«Η άντληση ενός αποκλειστικά ιδιωτικού fund στην Ελλάδα το 2015 δεν ήταν εύκολη. Έχουμε εργαστεί σκληρά για να αποδείξουμε την αξία του Venture Capital asset class και την σημαντική επενδυτική ευκαιρία που προσφέρουν οι εταιρείες τεχνολογίας. Είμαστε πλέον χαρούμενοι που φτάσαμε σε ένα σημείο όπου βιώνουμε πωλήσεις εκατοντάδων-εκατομμύριων όπως αυτή του Instashop και εταιρειών που φτάνουν σε “Unicorn” status όπως το Blueground» λέει ο συνιδρυτής & Partner Γιώργος Δημόπουλος.

«Ενισχύουμε σταθερά την αναγνωρισιμότητα του VF και άρα την πρόσβαση σε αξιόλογους επιχειρηματίες σε διεθνές επίπεδο, παρέχοντας συνεπή υποστήριξη και έχοντας μια προσέγγιση που είναι βασισμένη σε αρχές και είναι φιλική προς τους founders. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με το κλείσιμο του 3ου μας fund διότι θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί επισφράγιση της δουλειάς μας και μας δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνουμε περισσότερο το δίκτυο των επιχειρηματιών που θα υποστηρίξουμε» αναφέρει ο Απόστολος Αποστολάκης, συνιδρυτής & Partner στο VentureFriends

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στη FlexCar από Uni.fund και Venture Friends