Fitch: Σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας Evergrande και Kaisa

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας Evergrande και Kaisa
Οι κινεζικές εταιρείες έχασαν προθεσμίες πληρωμών, εντείνοντας τους φόβους κατάρρευσης.

Τελευταία Ενημέρωση 12:50

Σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας τοποθέτησε την Evergrande η Fitch, έπειτα από την πρώτη αθέτηση πληρωμών της κινεζικής κατασκευαστικής εταιρείας τη Δευτέρα, εντείνοντας τους φόβους πως μία ενδεχόμενη κατάρρευσή της θα συμπαρασύρει ολόκληρο τον κλάδο του real estate στην κινεζική και στην παγκόσμια οικονομία.

Η Evergrande, η οποία έχει υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, έχασε την προθεσμία της Δευτέρας για να αποπληρώσει κουπόνια συνολικού ύψους 82,5 εκατ. δολαρίων, ενώ ούτε η εταιρεία ούτε η κινεζική κυβέρνηση έχουν επιβεβαιώσει την αθέτηση στις πληρωμές. Ωστόσο, η Evergrande δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχει «καμία εγγύηση» ότι θα μπορούσε να καλύψει αποπληρωμές του χρέους της.

Εκτός από την Evergrande, υποβαθμίστηκαν και οι θυγατρικές του ομίλου Hengda Real Estate Group και Tianji Holding

Η αποτυχία πραγματοποίησης πληρωμών εντός της περιόδου χάριτος είναι σύμφωνη με τον ορισμό της αξιολόγησης «RD» της Fitch, καθώς η εταιρεία πραγματοποίησε αδιευκρίνιστη αθέτηση πληρωμών σε μια σημαντική οικονομική υποχρέωση, ωστόσο δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε αίτηση χρεοκοπίας εκκαθάρισης, ή άλλες επίσημες διαδικασίες, και δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί, ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης.

Παράλληλα, η Fitch έθεσε και την Kaisa -ακόμη μια υπερχρεωμένη κατασκευάστρια- σε περιορισμένη χρεοκοπία, καθώς δεν κατάφερε να αποπληρώσει ομόλογο 400 εκατ. δολαρίων που έληγε την Τρίτη. Η Kaisa, με 17.000 εργαζομένους, είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι κινδύνευε με αθέτηση πληρωμών.

Σύμφωνα με το Reuters, η Kaisa αναμένεται να υπογράψει σύντομα εμπιστευτική συμφωνία (NDA) με την Lazard, η οποία θα θέσει τις βάσεις για περαιτέρω συζήτηση σχετικά με μέτρα ανοχής και λύσεις χρηματοδότησης. Ωστόσο, σύμφωνα με την πηγή του πρακτορείου, η συμφωνία είναι απίθανη τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Η απροθυμία του Πεκίνου να διασώσει την Evergrande στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν θα ανεχθεί μαζικές συσσωρεύσεις χρέους που απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τονίζει το Bloomberg. Εξάλλου, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας επανέλαβε την Παρασκευή ότι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί για την οικονομία η κρίση χρέους της Evergrande μπορούν να περιοριστούν, επικαλούμενη την «κακή διαχείριση» της εταιρείας και την «αλόγιστη επέκταση των δραστηριοτήτων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε νέο χαμηλό οι μετοχές της Evergrande - Σε αναστολή οι μετοχές της Kaisa

gazzetta
gazzetta reader insider insider