Η βαριά «σκιά» της πανδημίας στο ευρωπαϊκό εμπόριο – Τι δείχνει η ανάλυση της EuroCommerce

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η βαριά «σκιά» της πανδημίας στο ευρωπαϊκό εμπόριο – Τι δείχνει η ανάλυση της EuroCommerce
Το επιθυμητό σενάριο είναι αυτό της οικονομικής ανάπτυξης που θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης.

«Βαριά» εξακολουθεί να ρίχνει τη σκιά της στην ευρωπαϊκή οικονομία και δη στον κλάδο του εμπορίου η εξέλιξη της πανδημίας λίγες ημέρες πριν την έλευση του 2022.

Όπως προκύπτει από πρόσφατη ανάλυση της EuroCommerce, την οποία παρουσιάζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, η Ευρώπη αντιμετωπίζει το τελευταίο δίμηνο του έτους μια νέα περίοδο αβεβαιότητας αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων στη νέα μετάλλαξη «Όμικρον» της πανδημίας.

Χωρίς να υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα, οι εξελίξεις έφεραν μια σειρά νέων αυστηρότερων μέτρων και περιορισμένων lockdowns σε αρκετές χώρες της ΕΕ-27, με αποτέλεσμα, οι επενδυτές και οι κεντρικές τράπεζες να αναθεωρήσουν πτωτικά τις προβλέψεις τους για την ετήσια ανάπτυξη.

Επιβράδυνση των ευρωπαϊκών οικονομιών «βλέπουν» οι αναλυτές

Όλα τα πιθανά σενάρια προβλέπουν πως θα υπάρξει επιβράδυνση των εθνικών οικονομιών, αλλά δεν αναμένουν να είναι αρκετή, ώστε να εκτροχιάσει την ετήσια ανάκαμψή τους. Οι αναλυτές της JPMorgan Asset Management, με τη Morgan Stanley, αναμένουν περιορισμένες επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες το τέταρτο τρίμηνο και μεγαλύτερες επιπτώσεις, ανάλογα και με την επιθετικότητα της μετάλλαξης, το πρώτο τρίμηνο του 2022. Τα σενάρια σχετικά με τις επιπτώσεις από την εξάπλωση «Όμικρον» δίνουν, πρώτο και πιο πιθανό, ένα ήπιο αρνητικό σενάριο, στο οποίο η μετάλλαξη εμφανίζει υψηλή μεταδοτικότητα, μικρές αλλαγές στη σοβαρότητα της νόσου και ήπια μείωση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, κάτι που θα οδηγήσει σε οριακή και στοχευμένη αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, με ανάλογες επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Στο δεύτερο, πολύ αρνητικό σενάριο και λιγότερο πιθανό, η Όμικρον αποδεικνύεται πολύ πιο μεταδοτική, με σημαντική ανοσία στα εμβόλια, επηρεάζοντας τα συστήματα υγείας, ενώ τα γενικευμένα περιοριστικά μέτρα οδηγούν σε σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομίες και τις αγορές, αν και η προοπτική προσαρμοσμένων εμβολίων και φαρμάκων θα περιορίσει σημαντικά τον αντίκτυπο σε σχέση με την εμπειρία του 2020. Στο τρίτο, το θετικό σενάριο, που επίσης είναι λιγότερο πιθανό, παρά τις μικρές διαφοροποιήσεις, η Όμικρον έχει ηπιότερες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι, σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις, να είναι μικρότεροι, οδηγώντας στην τελική έξοδο.

Τα τέσσερα σενάρια της Goldman Sachs

Η Goldman Sachs, σχετικά με τις εξελίξεις της μετάλλαξης, εξέδωσε τέσσερα πιθανά σενάρια. Στο πρώτο πτωτικό σενάριο, «downside scenario», η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται ταχύτερα και είναι πιο επικίνδυνη από τη Δέλτα, οδηγώντας σε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2% σε τριμηνιαία βάση, το πρώτο τρίμηνο του 2022, ή περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις σημερινές προβλέψεις της, με τις προοπτικές του πληθωρισμού να εμφανίζονται ασαφείς. Στο δεύτερο, περισσότερο αρνητικό σενάριο, «severe downside scenario» η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται ταχύτερα, ενώ τόσο η σοβαρότητα της νόσου όσο και η προστασία έναντι της νοσηλείας χειροτερεύουν σημαντικά σε σχέση με τη Δέλτα. Η παγκόσμια ανάπτυξη δέχεται βαρύτερο πλήγμα, όπως και οι προοπτικές του πληθωρισμού. Στο τρίτο σενάριο, του λανθασμένου συναγερμού, «false alarm scenario» η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται πιο αργά από τη Δέλτα και δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη και στον πληθωρισμό. Τέλος, στο τέταρτο, το θετικό σενάριο, «upside scenario», η Όμικρον είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά προκαλεί πολύ λιγότερα προβλήματα.

Ο Προέδρος του Ε.Β.Ε.Π. και μέλος του Δ.Σ. της EuroCommerce, Βασίλης Κορκίδης δήλωσε πως, οδεύοντας στην ολοκλήρωση της χρονιάς, το επιθυμητό σενάριο είναι αυτό της «ομαλοποίησης» και της οικονομικής ανάπτυξης που θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ η εξισορρόπηση της ζήτησης, η ανάκαμψη στην προσφορά προϊόντων και εργασίας θα οδηγήσουν σε ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών και αγορών. Η τεκμηριωμένη ανάλυση της EuroCommerce, αναφορικά με την κινητικότητα της κατανάλωσης, τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτικών αγαθών, τον πληθωρισμό στην ευρωπαϊκή αγορά, την πορεία ανάκαμψης των εθνικών οικονομιών σε συνάρτηση με την παρούσα υγειονομική κατάσταση και το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού, πρόσθεσε, πως αποτυπώνουν επακριβώς την εικόνα της οικονομίας και της αγοράς στην ΕΕ-27, στο κλείσιμο της φετινής χρονιάς.

Από τα στοιχεία της ανάλυσης της EuroCommerce, προκύπτουν 12 «πικρές» αλήθειες για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας και του ευρωπαϊκού εμπορίου, στη σκιά της πανδημίας:

1) Τα κρούσματα κορονοϊού στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους δύο μήνες, με μεγάλες διακυμάνσεις ανά χώρα

2) Το ποσοστό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού εξακολουθεί να ποικίλλει σημαντικά

3) Αποτέλεσμα της μετάλλαξης «Ο» η επιβολή αυστηρότερων περιορισμών

4) Αναμένεται ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2021

5) Η κινητικότητα μειώνεται και πάλι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, απειλώντας τις λιανικές πωλήσεις

6) H καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρώπη μειώθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες

7) Οι κατηγορίες λιανικών πωλήσεων έχουν εξελιχθεί διαφορετικά, με τα καύσιμα να αυξάνονται περισσότερο

8) Ο πληθωρισμός των τροφίμων αυξάνεται, ενώ οι τιμές των βασικών τροφίμων αυξάνονται πιο έντονα. Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές και το 2022.

9) Όπως προκύπτει από την εξέλιξη των τιμών κατά μήκος της διατροφικής αλυσίδας της ΕΕ, οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή είναι σαφώς χαμηλότερες από τις τιμές μεταποίησης ή γεωργικών προϊόντων

10) Το κόστος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε σημαντικά το 2021

11) Το ποσοστό των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που φτάνουν έγκαιρα, συνέχισε να μειώνεται, ενώ οι πωλήσεις ημιαγωγών αυξάνονται

12) Οι κατηγορίες που συμπεριλαμβάνουν ηλεκτρονικά είδη και ξυλεία έχουν τις περισσότερες ελλείψεις

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider