Επιχειρήσεις | Τράπεζες
07-12-2021 | 14:21

Alpha Bank: «Σήκωσε» 300 εκατ. ευρώ μέσω private placement για την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL

Alpha Bank: «Σήκωσε» 300 εκατ. ευρώ μέσω private placement για την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τελευταία Ενημέρωση 18:15

Την έκδοση senior preferred ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ, διετούς διάρκειας με non call για το πρώτο έτος και επιτόκιο έκδοσης 3%, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, όπως έγραψε το insider.gr, επιβεβαιώνει η Alpha Bank. 

Η έκδοση, που είχε ως arranger την Morgan Stanley, εντάσσεται στα funding plans της τράπεζας και έρχεται να ενισχύσει τα κεφάλαια του ομίλου πέραν και πάνω από τους ενδιάμεσους εποπτικούς στόχους για το 2021 για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Interim Target on Minimum Required Eligible Liabilities – MREL).

Η έκδοση αποτελεί μέρος της τακτικής της τράπεζας να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες συνθήκες στις διεθνείς αγορές, όπως έπραξε και τον περασμένο Σεπτέμβριο με την έκδοση senior preferred ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ. Εν προκειμένω μετά από την πετυχημένη έκδοση του Σεπτεμβρίου, εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές συγκεκριμένου προφίλ (μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες και ξένα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε χρεόγραφα σταθερού εισοδήματος) για να τοποθετηθούν σε έκδοση από την Alpha Bank με πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η διοίκηση της Τράπεζας εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία και προχώρησε στο private placement σε επιλεγμένους επενδυτές λαμβάνοντας υπόψιν την ζήτηση αλλά και τις αναμενόμενες συνθήκες της αγοράς για το προσεχές έτος, καθώς για τις αρχές του 2022 αναμένεται μεγάλη προσφορά από διεθνή κρατικά και εταιρικά ομόλογα. 

Η τωρινή έκδοση, δίνει την δυνατότητα στην Alpha Bank να τοποθετηθεί εγκαίρως και να επιλέξει με προσοχή τους χρόνους των προγραμματισμένων εκδόσεών της για το 2022. 

Υπενθυμίζεται πως το σύνολο του Τραπεζικού Συστήματος της χώρας έχει προγραμματίσει σειρά εκδόσεων τα επόμενα έτη ύψους περί τα 5 δισ. ευρώ με στόχο την κάλυψη έως τα τέλη του 2025 των Minimum Required Eligible Liabilities που ζητούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το insider.gr, η έκδοση αποσκοπεί στην κάλυψη των στόχων που έχει επιβάλει ο εποπτικός μηχανισμός SRB (Single Resolution Board) για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL), που θα πρέπει να πληρούν οι τράπεζες έως και τα τέλη του 2025. Στην περίπτωση της Alpha Bank, το εν λόγω ποσοστό ανέρχεται στο 26% του σταθμισμένου για κινδύνους ενεργητικού της, ενώ ο ενδιάμεσος στόχος MREL που της έχει τεθεί έως τα τέλη του 2021 διαμορφώνεται σε 17,3%, συμπεριλαμβανομένης και της απαίτησης CRB (Combined Buffer Requirements).

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,5%, ενώ η απόδοση στη λήξη στο 3,265% (24/02/2024) με το ομόλογο να εκδίδεται στο 99,44% της ονομαστικής του αξίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η δεύτερη έκδοση senior preferred τίτλου εντός του έτους για την Alpha Bank μετά από αυτή των 500 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά είναι η τρίτη καθώς τον Μάρτιο του 2021 υπήρξε και η έκδοση ομολόγου Τier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Για τις τέσσερις συστημικές, με στοιχεία 31.03.2021, ο σταθμισμένος μέσος όρος του ύψους των διαθέσιμων στοιχείων MREL ανέρχεται σε 16,08% του συνολικού ποσού έκθεσης σε κίνδυνο, έναντι 25,93% του σταθμισμένου μέσου όρου του ελάχιστου δεσμευτικού στόχου MREL. Το συνολικό ύψος των στοιχείων MREL για τις συστημικές τράπεζες ανέρχεται σε 26,312 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι 01.01.2026 οι τράπεζες θα πρέπει να τα αυξήσουν κατά 16,118 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.