Πρόστιμα άνω των 225 εκατ. ευρώ για Apple και Amazon από την ιταλική αντιμονοπωλιακή αρχή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόστιμα άνω των 225 εκατ. ευρώ για Apple και Amazon από την ιταλική αντιμονοπωλιακή αρχή
Οι συμβατικές διατάξεις μιας συμφωνίας του 2018 μεταξύ των εταιρειών όριζαν ότι μόνο σε επιλεγμένους μεταπωλητές επιτρεπόταν να πωλούν προϊόντα Apple και Beats στο Amazon.it.

Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Ιταλίας επέβαλε πρόστιμο στους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες Amazon και Apple συνολικά άνω των 200 εκατ. ευρώ για αντι-ανταγωνιστική συνεργασία στην πώληση προϊόντων Apple και Beats.

Οι συμβατικές διατάξεις μιας συμφωνίας του 2018 μεταξύ των εταιρειών όριζαν ότι μόνο σε επιλεγμένους μεταπωλητές επιτρεπόταν να πωλούν προϊόντα Apple και Beats στο Amazon.it, αναφέρει ο εποπτικός φορέας, προσθέτοντας ότι αυτό παραβίαζε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επηρέαζε τον ανταγωνισμό στις τιμές.

Τόσο η Apple όσο και η Amazon δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση κατά των προστίμων.

Η αρχή επέβαλε πρόστιμο 68,7 εκατ. ευρώ στην Amazon και 134,5 εκατ. ευρώ στην Apple, διατάσσοντας τις εταιρείες να τερματίσουν τους περιορισμούς για να δώσουν στους πωλητές γνήσιων προϊόντων Apple και Beats πρόσβαση στο Amazon.it χωρίς διακρίσεις.

«Για να διασφαλίσουμε ότι οι πελάτες μας αγοράζουν αυθεντικά προϊόντα, συνεργαζόμαστε στενά με τους συνεργάτες μας μεταπωλητές και έχουμε αφοσιωμένες ομάδες ειδικών σε όλο τον κόσμο που συνεργάζονται με τις αρχές επιβολής του νόμου, τα τελωνεία και τους εμπόρους για να διασφαλίσουν ότι πωλούνται μόνο γνήσια προϊόντα Apple», τόνισε η Apple, αρνούμενη οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Σε ξεχωριστή δήλωση, η Amazon είπε ότι διαφωνεί έντονα με την απόφαση της ιταλικής αρχής και ότι το προτεινόμενο πρόστιμο ήταν «δυσανάλογο και αδικαιολόγητο».

«Απορρίπτουμε την πρόταση ότι η Amazon επωφελείται αποκλείοντας πωλητές από το κατάστημά μας, καθώς το επιχειρηματικό μας μοντέλο βασίζεται στην επιτυχία τους. Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, οι Ιταλοί πελάτες μπορούν να βρουν τα πιο πρόσφατα προϊόντα Apple και Beats στο κατάστημά μας, επωφελούμενοι από έναν κατάλογο που υπερδιπλασιάστηκε, με καλύτερες προσφορές και ταχύτερη αποστολή», δήλωσε η Amazon.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider