WSJ: Η Κίνα απέκτησε κρυφά τον έλεγχο ιταλικής κατασκευάστριας στρατιωτικών drone

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
WSJ: Η Κίνα απέκτησε κρυφά τον έλεγχο ιταλικής κατασκευάστριας στρατιωτικών drone
Δύο κρατικές εταιρείες της Κίνας φέρονται να πήραν τον έλεγχο μιας ιταλικής κατασκευάστριας drone πριν από περισσότερα από τρία χρόνια μέσω μιας offshore εταιρείας -χωρίς αυτό να γίνει γνωστό στις ιταλικές και ευρωπαϊκές αρχές, μετέδωσε τη Δευτέρα η Wall Street Journal.

Δύο κρατικές εταιρείες της Κίνας φέρονται να πήραν τον έλεγχο μιας ιταλικής κατασκευάστριας στρατιωτικών drone πριν από περισσότερα από τρία χρόνια μέσω μιας offshore εταιρείας -χωρίς αυτό να γνωστοποιηθεί στις ιταλικές και ευρωπαϊκές αρχές, μετέδωσε τη Δευτέρα η Wall Street Journal.

Τον Ιούλιο του 2018, μια εταιρεία με την επωνυμία Mars (HK) Information Technology απέκτησε ποσοστό 75% στην ιταλική κατασκευάστρια drone Alpi Aviation αντί 4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η Mars επένδυσε, επίσης, επιπλέον 1 εκατ. ευρώ στην Alpi -ποσό που, σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία ήταν υπερβολικά υψηλό.

Η Mars ξεκίνησε τη διαδικασία μεταφοράς της πνευματικής ιδιοκτησίας και του τεχνικού εξοπλισμού της Alpi σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής στην Κίνα, ανέφερε η WSJ.

Οι ιταλικές αρχές ερευνούν το deal του 2018, συμπεριλαμβανομένων του εάν η Alpi θα έπρεπε να έχει ενημερώσει την ιταλική κυβέρνηση για την πώληση του μεριδίου αλλά και του εάν είχε μεταφέρει τεχνολογία και είχε αρχίσει την παραγωγή στην Κίνα.

Η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Mars είναι μια εταιρεία-κέλυφος που συνδέεται με τις δύο κρατικά ελεγχόμενες κινεζικές εταιρείες.

H Mars είχε εγγραφεί στο Χονγκ Κονγκ μόλις δύο μήνες πριν το deal της Alpi, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ακολουθώντας τα ίχνη της ιδιοκτησίας της Alpi από την Mars, η αστυνομία έφτασε στην China Railway Rolling Stock Corp ή CRRC -μια μεγάλη κρατική κινεζική εταιρεία σιδηροδρόμων- και σε έναν επενδυτικό όμιλο που ελέγχεται από την τοπική διοίκηση της πόλης Wuxi.

H Wuxi είναι μια πόλη κοντά στη Σαγκάη. Δημοσίευμα του Reuters τον Σεπτέμβριο αναγνώριζε τον επενδυτικό όμιλο ως China Corporate United Investment Holding. Η Alpi προμήθευε τα drones που χρησιμοποιούσε η ιταλική πολεμική αεροπορία στο Αφγανιστάν, ανέφερε το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider