Διεθνή
16-11-2021 | 09:43

WSJ: Η Κίνα απέκτησε κρυφά τον έλεγχο ιταλικής κατασκευάστριας στρατιωτικών drone

Newsroom
Μοιράσου το
WSJ: Η Κίνα απέκτησε κρυφά τον έλεγχο ιταλικής κατασκευάστριας στρατιωτικών drone
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Δύο κρατικές εταιρείες της Κίνας φέρονται να πήραν τον έλεγχο μιας ιταλικής κατασκευάστριας στρατιωτικών drone πριν από περισσότερα από τρία χρόνια μέσω μιας offshore εταιρείας -χωρίς αυτό να γνωστοποιηθεί στις ιταλικές και ευρωπαϊκές αρχές, μετέδωσε τη Δευτέρα η Wall Street Journal.

Τον Ιούλιο του 2018, μια εταιρεία με την επωνυμία Mars (HK) Information Technology απέκτησε ποσοστό 75% στην ιταλική κατασκευάστρια drone Alpi Aviation αντί 4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η Mars επένδυσε, επίσης, επιπλέον 1 εκατ. ευρώ στην Alpi -ποσό που, σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία ήταν υπερβολικά υψηλό.

Η Mars ξεκίνησε τη διαδικασία μεταφοράς της πνευματικής ιδιοκτησίας και του τεχνικού εξοπλισμού της Alpi σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής στην Κίνα, ανέφερε η WSJ.

Οι ιταλικές αρχές ερευνούν το deal του 2018, συμπεριλαμβανομένων του εάν η Alpi θα έπρεπε να έχει ενημερώσει την ιταλική κυβέρνηση για την πώληση του μεριδίου αλλά και του εάν είχε μεταφέρει τεχνολογία και είχε αρχίσει την παραγωγή στην Κίνα.

Η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Mars είναι μια εταιρεία-κέλυφος που συνδέεται με τις δύο κρατικά ελεγχόμενες κινεζικές εταιρείες.

H Mars είχε εγγραφεί στο Χονγκ Κονγκ μόλις δύο μήνες πριν το deal της Alpi, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ακολουθώντας τα ίχνη της ιδιοκτησίας της Alpi από την Mars, η αστυνομία έφτασε στην China Railway Rolling Stock Corp ή CRRC  -μια μεγάλη κρατική κινεζική εταιρεία σιδηροδρόμων- και σε έναν επενδυτικό όμιλο που ελέγχεται από την τοπική διοίκηση της πόλης Wuxi.

H Wuxi είναι μια πόλη κοντά στη Σαγκάη. Δημοσίευμα του Reuters τον Σεπτέμβριο αναγνώριζε τον επενδυτικό όμιλο ως China Corporate United Investment Holding. Η Alpi προμήθευε τα drones που χρησιμοποιούσε η ιταλική πολεμική αεροπορία στο Αφγανιστάν, ανέφερε το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.