ΒΕΝΕΤΗ: Καμία ανατίμηση έως το τέλος του έτους – Όλα τα νέα concept στην εστίαση και οι μεγάλες «φουρτούνες»

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΒΕΝΕΤΗ: Καμία ανατίμηση έως το τέλος του έτους – Όλα τα νέα concept στην εστίαση και οι μεγάλες «φουρτούνες»
Από το 2022 πιθανές ανατιμήσεις. Το βλέμμα του VENETI GREAT στο… εξωτερικό και όλα τα νέα καταστήματα που έρχονται. Τι θα γίνει με το Jackson Hall και το εστιατόριο στην Εθνική Πινακοθήκη. Γιατί υποφέρει η εστίαση.

Τη δέσμευση της εταιρείας πως δεν θα προβεί σε καμία αύξηση στις τιμές των προϊόντων της έως το τέλος του 2021 – κόντρα στο κύμα ανατιμήσεων που απειλεί την ελληνική οικονομία – μετέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΕΝΕΤΗ, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης.

«Η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που αποφάσισε να απορροφήσει τις ανατιμήσεις, προκειμένου να μην γίνουν αισθητές στον καταναλωτή. Ακολουθώντας την τακτική του φρένου, αποφασίσαμε να διακόψουμε τη συνεργασία μας με προμηθευτές που προχώρησαν σε επιθετικές ανατιμήσεις, παρά να προχωρήσουμε σε αυξήσεις», εξήγησε ο κ. Μονεμβασιώτης, κατά την παρουσίαση του νέου concept καταστήματος VENETI GREAT στο ιστορικό κτήριο ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ στην Ομόνοια.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε ανατιμήσεις από το 2022, καθιστώντας σαφές πως θα είναι της τάξης του 7-8% και σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσουν το 10%. «Δεν αποκλείεται από τον Ιανουάριο να αυξήσουμε την τιμή του καφέ κατά 10-15 λεπτά, ωστόσο για την ώρα ο καταναλωτής δεν θα δει καμία διαφορά», σημείωσε ο ίδιος.

«Η εστίαση υποφέρει»

Διατυπώνοντας μια ξεκάθαρη «κραυγή αγωνίας» για τον κλάδο, ο κ. Μονεμβασιώτης παραδέχθηκε πως το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού έχει κάνει την εστίαση να υποφέρει. «Ο Έλληνας καταναλωτής είναι ένας αδύναμος καταναλωτής, δεν ψωνίζει. Η πανδημία πάγωσε τα βήματά μας», σχολιάζει και προσθέτει πως «η εκτόξευση της ενέργειας κατά 200-300% και η αύξηση κατά 20-40% στις πρώτες ύλες» θα αποτελέσουν το τελειωτικό πλήγμα για τον κλάδο της εστίασης.

Όπως αποκάλυψε, η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ απώλεσε το 24% του τζίρου της το 2020, λόγω του πρώτου lockdown και μέσω κάποιων διορθωτικών κινήσεων, κατόρθωσε να καλύψει μόλις 8 μονάδες, μειώνοντας έτσι την πτώση του τζίρου στο 16%. Για το 2021 η εταιρεία αναμένει τον τζίρο στο +11%, ενώ προβλέπει αύξηση της κερδοφορίας κατά 25%.

Βενέτη

Οι «περιπέτειες» πίσω από το VENETI GREAT στο ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ και οι στόχοι για το εξωτερικό

Υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, όπως τις περιέγραψε ο κ. Μονεμβασιώτης, η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ συνεχίζει την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο χώρο της εστίασης, λανσάροντας το νέο concept καταστήματος VENETI GREAT στο ιστορικό κτήριο ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ στην Ομόνοια.

Πρόκειται για ένα πρότυπο εστιατόριο ταχείας εστίασης που επιχειρεί να δώσει ζωή στο ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ - έργο του αρχιτέκτονα Έρνστ Τσίλερ που χτίστηκε το 1890 - στην πλατεία Ομονοίας 18. Η επένδυση για τη συντήρηση του ιστορικού κτηρίου άγγιξε τα 3 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ να καταβάλλει σε ενοίκια συνολικά 2,5 εκατ. ευρώ μέσα σε 15 χρόνια (από το 2006) και τελικά να κατορθώνει να λειτουργεί το νέο εστιατόριο το 2020, μέσα στην «καταιγίδα» του κορονοϊού.

Παρά τα μεγάλα εμπόδια που ανέκυψαν όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως λόγω των προβλημάτων με διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ παραμένει συνεπής στη στρατηγική της απόφαση να επενδύει στην αναστήλωση, συντήρηση και λειτουργία ιστορικών κτηρίων υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας στο κέντρο της Αθήνας. «Το κέντρο της Αθήνας το πιστεύουμε. Είναι σαν να βγάζει πετρέλαιο… Μπορεί να έχει υποβαθμιστεί, αλλά προσβλέπουμε σε σημαντική ανάκαμψη και αναζωογόνηση της περιοχής από τα funds που επενδύουν στην ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων», σημειώνει ο κ. Μονεμβασιώτης. «Οι ζημιές στα καταστήματά μας στο κέντρο είναι τεράστιες, αλλά εμείς εργαζόμαστε για να μην έχουμε μαγαζιά-σκελετούς», προσθέτει. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία δημιούργησε το 2013 το ΒΕΝΕΤΗ 1948 στο ΝΕΟΝ με απόλυτο σεβασμό στην αρχιτεκτονική και την ιστορία του κτηρίου.

Το νέο VENETI GREAT αποτελεί το «πιλοτικό» μοντέλο καταστήματος που ανέπτυξε η εταιρεία, προκειμένου να εξάγει ένα concept με ελληνικές και διεθνείς γεύσεις στο εξωτερικό και ειδικότερα στις αγορές της Βρετανίας, των ΗΠΑ και των αραβικών χωρών. Και μπορεί τα προσύμφωνα στις εν λόγω αγορές να έχουν υπογραφεί και τα σχέδια για το project να είναι εξαιρετικά φιλόδοξα, όμως τόσο η πανδημία, όσο και η αύξηση των τιμών των ακινήτων κατά 20% στη Βρετανία, στη μετά Brexit εποχή, έχουν λειτουργήσει ανασταλτικά.

Επί της ουσίας το VENETI GREAT αποτελεί ένα ταχυεστιατόριο με υψηλής ποιότητας γεύσεις, προσαρμοσμένο στους σύγχρονους και απαιτητικούς ρυθμούς ζωής, όπου η υψηλή ποιότητα και οι προσιτές τιμές συνδυάζονται με την ανάγκη για γρήγορη και υψηλών προδιαγραφών εξυπηρέτηση. Λειτουργεί ως ένας πολυχώρος γεύσεων Shop in Shop που στεγάζει δέκα διαφορετικά concept εστίασης για όλα τα γούστα, όλες τις ώρες της ημέρας. To VENETI GREAT λειτουργεί καθημερινά από τις 6.00 έως τις 21.00 ενώ πραγματοποιεί διανομή μέσω των εταιρειών e-food και wolt.

Το ανακαινισμένο Jackson Hall στο Κολωνάκι και τα νέα μαγαζιά

Σύμφωνα με τον κ. Μονεμβασιώτη, η εταιρεία σκοπεύει, εκτός απροόπτου, να ανοίξει λίγο πριν το Πάσχα το ιστορικό μπαρ – εστιατόριο Jackson Hall στο Κολωνάκι. Ξεπερνώντας αρκετά προβλήματα – μεταξύ αυτών και ζητήματα στατικότητας – η ΒΕΝΕΤΗ γκρέμισε και ανακαίνισε πλήρως το κτήριο, το οποίο πλέον θα λειτουργήσει ως φούρνος (στο ισόγειο) και μπαρ (στον πρώτο όροφο).

Αντίστοιχα, το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Veneti Go στο Μοναστηράκι. Το εν λόγω project αφορά σε ένα νέο είδος καταστήματος, μικρής έκτασης, το οποίο θα προσφέρει στους καταναλωτές καφέ και γρήγορα σνακ.

Το αμέσως επόμενο διάστημα η ΒΕΝΕΤΗ θα ξεκινήσει τη λειτουργία νέων καταστημάτων σε Περιστέρι και Κηφισιά, αλλά και στον Βόλο.

Με στόχο την ανάπτυξη και νέων project, η εταιρεία σχεδιάζει προσεχώς τη λειτουργία digital καταστημάτων, τα οποία θα εξυπηρετούν τους καταναλωτές αποκλειστικά δια τηλεφώνου (θα δέχονται παραγγελίες για παράδοση προϊόντων), χωρίς να υπάρχει φυσικό κατάστημα εστίασης που θα δέχεται τους πελάτες. Μέσω των digital καταστημάτων η εταιρεία αναμένεται να προωθήσει την πίτσα (Pizza Mia) και το χάμπουργκερ (με πιθανή επωνυμία Jackson’s Burger).

Στον «πάγο» το εστιατόριο στην Εθνική Πινακοθήκη

Όπως αποκάλυψε ο κ. Μονεμβασιώτης, σοβαρά προβλήματα έχουν ανακύψει και για το εστιατόριο που σχεδιάζει να ανοίξει στην Εθνική Πινακοθήκη η εταιρεία.

Σε διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι, η ΒΕΝΕΤΗ προσέφερε ένα πολύ μεγάλο τίμημα και πλέον αναμένει να ξεπεραστούν τα προβλήματα για να λειτουργήσει το εστιατόριο.

Για την ώρα, η εταιρεία λειτουργεί μόνο το κυλικείο – αναψυκτήριο, το οποίο αφορά μόνο στους πελάτες της Εθνικής Πινακοθήκης.

Η εταιρεία BΕΝΕΤΗ σε αριθμούς

Η εταιρεία, που παραδοσιακά δραστηριοποιείται στο χώρο της αρτοποιείας και της ζαχαροπλαστικής, συμπληρώνει φέτος 73 χρόνια λειτουργίας στην αγορά.

Το δίκτυο καταστημάτων της ανέρχεται σήμερα σε 113 σημεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η εταιρεία δεν προχώρησε σε απολύσεις ούτε σε μειώσεις μισθών. Παράλληλα, ο αριθμός των εργαζομένων του Ομίλου παραμένει 1.750 άτομα, όπως ακριβώς στην προ κορονοϊού εποχή.

Το 2020 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ΒΕΝΕΤΗ ανήλθε στα 36.354.986 ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 1.710.920 ευρώ. Σύμφωνα με ασφαλείς προβλέψεις, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου για το 2021 αναμένεται να ανέλθει στα 40.000.000 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 11% σε σχέση με το 2020, ενώ τα κέρδη προ φόρων υπολογίζονται στα 2.035.000 ευρώ, ήτοι αυξημένα κατά 19% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider