Attica Bank: Αγώνας δρόμου για την ΑΜΚ και την θεσμική κάλυψη του ΤΧΣ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Αγώνας δρόμου για την ΑΜΚ και την θεσμική κάλυψη του ΤΧΣ
Αγώνας δρόμου μετ΄ εμποδίων που ανεβάζουν στα ύψη την αδρεναλίνη, αποδεικνύεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank με τον ιδιώτη επενδυτή.

Αγώνας δρόμου μετ΄ εμποδίων που ανεβάζουν στα ύψη την αδρεναλίνη, αποδεικνύεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank με τον ιδιώτη επενδυτή.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις, ενώ όσο περνάει ο καιρός, ούτε ο ξένος ιδιώτης επενδυτής – η Ellington – φαίνεται να είναι «δεμένος στο μαντήλι». Την ίδια στιγμή, ο χρόνος «τρέχει» για την κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος της Τράπεζας, με την EKT (SSM) να έχει βγάλει την Attica Bank εκτός δανεισμού από το ευρωσύστημα (σημειώνεται, ωστόσο, ότι αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας στην Τράπεζα, καθώς μπορεί να αντλήσει, ακριβότερα μεν, ρευστότητα από τη διατραπεζική).

Πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι χθες συνεδρίασε εκ νέου το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, αναζητώντας την λύση που θα επιτρέψει τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ της Attica Bank, χωρίς να αφήνει εκτεθειμένο το Ταμείο και τη Διοίκησή του, δεδομένου ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν ενώ βρίσκεται σε εκκρεμότητα ο νέος νόμος που θα διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ.

Όπως έγραψε το insider.gr, το ΤΧΣ έχει στείλει επιστολή στον SSM με την οποία δεσμεύεται ότι θα καλύψει την επικείμενη ΑΜΚ της Attica Bank μέχρι το ύψος του ποσοστού που κατέχει (68,2%), αλλά επίσης θα πρέπει να δικαιολογήσει τη συμμετοχή αυτή, διασφαλίζοντας ότι θα μπορεί να συμμετάσχει και στην επόμενη φάση κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας. Εάν το Ταμείο μπει για να καλύψει την επικείμενη ΑΜΚ, αλλά έχει αποκλειστεί από την επόμενη, τότε αναλαμβάνει τη ζημία προκειμένου να επωφεληθεί ο ξένος επενδυτής που θα συμμετάσχει αργότερα σε μία καθαρή τράπεζα.

Το ΤΧΣ θα καταστεί μέτοχος της Attica Bank στα τέλη της εβδομάδας αυτής, αφού στις 19 Νοεμβρίου κλείνει ο μήνας που προβλέπει ο νόμος για τη μετατροπή των warrants, από τη στιγμή της μετατροπής μέχρι τη μεταβίβασή τους. Ενόψει της απόκτησης των μετοχών που θα αντιστοιχούν στο 68,2% της Attica Bank, το ΤΧΣ πρέπει να λάβει τις τελικές αποφάσεις του, υπό το άγχος ότι αυτές δεν μπορούν να θωρακιστούν από ένα υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Έτσι, φέρεται να υπάρχουν ταυτόχρονα παράλληλες κρούσεις στους Θεσμούς προκειμένου να εγκρίνουν το σχέδιο νόμου για την αναθεώρηση του νόμου του ΤΧΣ που έχει αποστείλει το Υπουργείο Οικονομικών εδώ και ένα μήνα.

Το σημείο του νόμου που το ΤΧΣ θέλει να έχει ρυθμιστεί πριν λάβει τις αποφάσεις του για την ΑΜΚ της Attica Bank είναι αυτό που θα ορίζει τη στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου, προκειμένου να μην εξαϋλώνεται η θέση του.

Εν τω μεταξύ, ο δρόμος για την ΑΜΚ της Attica Bank δεν είναι στρωμένος με αγκάθια μόνο για το ΤΧΣ, καθώς και το fund Ellington δεν είναι εύκολα πρόθυμο να προχωρήσει στην τοποθέτηση κεφαλαίων στην Attica Bank σε αυτή τη φάση. Και αυτό, παρά το ότι όπως είχε γράψει το insider.gr, το ποσό συμμετοχής του ξένου επενδυτή (σ.σ. Ellington και Bain Capital που συμμετείχαν με δεσμευτικές προσφορές) δεν ήταν, κατά τις πληροφορίες, υψηλότερο των 20 εκατ. ευρώ. Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων των συμβούλων, Axia Ventures και Euroxx, με την Ellington, η οποία φέρεται να βελτίωσε την προσφορά της, υπολογίζεται ότι δεν διαφοροποιεί πολύ το ύψος των κεφαλαίων που θα κατέβαλε στην ΑΜΚ και οι συζητήσεις γίνονται για ποσό της τάξεως των 20 – 30 εκατ. ευρώ.

Η δυστοκία που εμφανίζει εσχάτως η Ellington, φαίνεται ότι έχει επαναφέρει στο τραπέζι την Bain Capital, η οποία, ωστόσο, ήταν αυτή που είχε καταθέσει την προσφορά με τις περισσότερες προϋποθέσεις.

Το τοπίο των συζητήσεων και των διεργασιών, πάντως, είναι θολό, καθώς εξαρχής τα πάντα γίνονται υπό άκρα εμπιστευτικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, καμία από τις πληροφορίες που μεταδίδονται δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από τις εμπλεκόμενες πλευρές, με μόνο σίγουρο το γεγονός ότι το ΤΧΣ καλείται σε «ακροβασίες» υψηλού ρίσκου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider