ΤΧΣ: Ζυμώσεις για τον ρόλο του στην Attica Bank με ορόσημο την ερχόμενη εβδομάδα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΧΣ: Ζυμώσεις για τον ρόλο του στην Attica Bank με ορόσημο την ερχόμενη εβδομάδα
Attica Bank
Τα «φώτα» πέφτουν στο ΤΧΣ και οι ζυμώσεις επικεντρώνονται στον ρόλο που θα διαδραματίσει το Ταμείο στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ύψους 240 εκατ. ευρώ.

Έντονες είναι οι ζυμώσεις που διενεργούνται προκειμένου να ευοδωθεί η λύση σωτηρίας της Attica Bank με αρωγό το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και «όχημα» το ΤΜΕΔΕ που θα συμπράξει με την Ellington, φέρνοντας τον αναγκαίο ιδιώτη επενδυτή στην Τράπεζα.

Τα «φώτα» πέφτουν στο ΤΧΣ και οι ζυμώσεις επικεντρώνονται στον ρόλο που θα διαδραματίσει το Ταμείο στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ύψους 240 εκατ. ευρώ, καθώς και στο ποια θα είναι η αντιμετώπισή του στην επόμενη φάση κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, προχθές συνεδρίασε για το θέμα το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, ενώ οι διεργασίες «βράζουν» με στόχο να αποδώσουν αποτέλεσμα για τη στάση που θα τηρήσει το Ταμείο, διευκολύνοντας τον σχεδιασμό για το σχήμα που θα καλύψει την επικείμενη ΑΜΚ της Αttica Bank.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την Τετάρτη επίσης, συνεδρίασε και το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank προκειμένου να εγκρίνει το ενημερωτικό για την ΑΜΚ. Υπενθυμίζεται ότι αυτή θα γίνει με την έκδοση έως 1,2 δισ. νέων κοινών, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης 0,20 ευρώ εκάστη. Η ΑΜΚ θα γίνει με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της Τράπεζας. Οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην Αύξηση θα δικαιούνται να αποκτήσουν 49,5 νέες μετοχές για καθεμία παλαιά.

Οι ζυμώσεις που διενεργούνται ενόψει της ΑΜΚ είναι κρίσιμες, πιεστικές και διαπραγματευτικά διόλου εύκολες, αφού το σχήμα που έχει επιστρατευτεί για να καλύψει το κεφαλαιακό άνοιγμα της Attica Bank, καλείται να αναλάβει άμεσα δράση, με την οποία, όμως, δεν θα λυθεί οριστικά το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας. Πράγμα που σημαίνει πως ό,τι συζητείται για τη διάσωση της Attica Bank, υπό την απειλή εκκαθάρισης ή εξυγίανσής της σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, ενέχει χαρακτήρα προσωρινότητας και αιρέσεων για το μέλλον.

Η ασφάλεια που δίνει ως «λευκός ιππότης» το ΤΧΣ και το δεδομένο ότι ειλημμένη κυβερνητική απόφαση είναι να αποτραπεί ατύχημα στην Τράπεζα, καθώς αυτό θα κατέφερε πλήγμα στην εικόνα της εποπτεύουσας Τράπεζας της Ελλάδος, της κυβέρνησης και της χώρας, δεν στρώνει με ροδοπέταλα τον δρόμο για τη λύση.

Ουσιαστικά, το ΤΧΣ καλείται να βάλει την υπογραφή του και χρήματα για να καλύψει στην επικείμενη ΑΜΚ το άμεσο κεφαλαιακό έλλειμμα της Αttica Bank, χωρίς να του διασφαλίζεται η δυνατότητα συμμετοχής του στην επόμενη αύξηση κεφαλαίου που θα ακολουθήσει στην Τράπεζα.

Όπως έχει γράψει το insider.gr η Attica Bank οδεύει σε μία «step – up» κεφαλαιακή ενίσχυση, αρχικά με μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 240 εκατ. ευρώ στην οποία ρόλο στυλοβάτη θα έχει το ΤΧΣ και ρόλο κλειδί για τη συμμετοχή του ξένου επενδυτή, το Ταμείο των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ), βασικός μέτοχος της Attica Bank, με ποσοστό πλέον 14,7%, από 46,3% πριν από την είσοδο του ΤΧΣ. Το τελευταίο έχει αποκτήσει το 68,2% των μετοχών της Αttica Bank μετά την μετατροπή των warrants που είχε εκδώσει η Τράπεζα υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, σε μετοχές της. Αντίστοιχα, με την είσοδο του ΤΧΣ το ποσοστό του ΕΦΚΑ έχει μειωθεί στο 10,3% από 32,5% προηγουμένως.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η είσοδος του ιδιώτη επενδυτή – εν προκειμένω της Ellington που έχει ήδη εμπλακεί με την Attica Bank μέσω της εξαγοράς τιτλοποίησης NPLs και του 69% της θυγατρικής της Τράπεζας, Thea Artemis – θα γίνει υπό τον όρο ότι θα συμπράξει με το ΤΜΕΔΕ, καταβάλλοντας μικρό ποσό στην επικείμενη ΑΜΚ. Με μεγαλύτερο ποσό θα μπει σε δεύτερη φάση, εξαγοράζοντας μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο που θα εκδώσει η Attica Bank για την περαιτέρω κεφαλαιακή της ενίσχυση και το οποίο ο επενδυτής θα μπορέσει να ενεργοποιήσει τότε.

Αυτό το πλάνο που προωθείται ως λύση για την είσοδο του ιδιώτη επενδυτή στην Attica Bank εγείρει σημαντικά ερωτηματικά για το ΤΧΣ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΤΧΣ έχει στείλει γραπτή δέσμευσή του στον SSM ότι θα καλύψει την επικείμενη ΑΜΚ της Attica Bank. Όχι, όμως, υπό οποιουσδήποτε όρους και συνθήκες.

- Αφενός, η συμμετοχή του θα πρέπει να είναι συμβατή με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και μέχρι το ύψος του ποσοστού που κατέχει στην Τράπεζα και όχι περισσότερο.

- Αφετέρου, θα πρέπει να έχει δικαιολογήσει την είσοδό του στην επικείμενη ΑΜΚ, διασφαλίζοντας ότι θα μπορεί να συμμετάσχει και στην επόμενη ώστε να αποκομίσει κάποιο κέρδος από την «επένδυση» κεφαλαίων που θα υποχρεωθεί να κάνει για να διασωθεί η Attica Bank.

Τα δύο ανωτέρω προαπαιτούμενα, τα οποία το ΤΧΣ και η διοίκησή του πρέπει να διασφαλίσουν προκειμένου να μην βρεθούν κατηγορούμενοι για απιστία, προκαλούν τον «πυρετό» των διαβουλεύσεων, καθώς εγείρουν συγκεκριμένα ζητήματα.

Καταρχάς, αν και του αποδίδεται ρόλος μετόχου, το ΤΧΣ δεν είναι καν μέτοχος της Attica Bank αυτή τη στιγμή, παρά το ότι μετά τη μετατροπή των warrants σε μετοχές, κατέχει ποσοστό 68,2% στην Τράπεζα. Η μετατροπή των μετοχών δεν συμπίπτει με την απολαβή τους από το ΤΧΣ, αφού προβλέπεται μία ενδιάμεση περίοδος 30 ημερών. Η μετατροπή των warrants έγινε στις 19 Οκτωβρίου, επομένως το ΤΧΣ θα είναι μέτοχος στην κυριολεξία στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Με το χρονικό αυτό «ορόσημο» αναμένεται ότι οι οριστικές αποφάσεις για την Attica Bank θα ληφθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Περαιτέρω, με το προωθούμενο σχέδιο διάσωσης της Attica Bank, το ΤΧΣ καλείται να μπει με πραγματικό κεφάλαιο τουλάχιστον 180 εκατ. ευρώ στην επικείμενη ΑΜΚ, γνωρίζοντας ότι θα υπάρξει επόμενη αύξηση κεφαλαίου υπέρ του ξένου ιδιώτη μετόχου. Δηλαδή, το ΤΧΣ θα έχει καλύψει την άμεση κεφαλαιακή τρύπα της Attica Bank και η συμμετοχή του θα υποστεί dilution στην επόμενη φάση, επειδή δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής.

Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ έχει ήδη προκαταβολικά υποστεί dilution, αφού οι μετοχές που θα λάβει από τη μετατροπή των warrants και που αντιστοιχούν στα 152 εκατ. ευρώ που εισέπραξε η Attica Bank από το Ελληνικό Δημόσιο σε αντικατάσταση κεφαλαίων από αναβαλλόμενο φόρο, είναι μηδέν.

Εκτός των παραπάνω, αιωρείται ακόμη ένα κρίσιμο ερώτημα: αν παρουσιαστούν κεφαλαιακές «τρύπες» (και τι ύψους;) μεταξύ της πρώτης και δεύτερης φάσης κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank, τι θα κληθεί να καλύψει το ΤΧΣ; Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας κεφαλαιακής «τρύπας» αποτελεί σχεδόν βεβαιότητα, καθώς η Attica Bank δεν έχει κάνει ακόμη καμία τιτλοποίηση. Τη στιγμή που η ΤτΕ διατηρεί επιφυλάξεις για την πορεία των τιτλοποιήσεων που έχουν ήδη προχωρήσει οι συστημικές τράπεζες, επισημαίνοντας ότι η πανδημία μπορεί να αυξήσει τα νέα κόκκινα δάνεια στο μέλλον ή να βγάλει εκτός στόχου τις προβλεπόμενες ανακτήσεις, είναι προφανές ότι για τις τιτλοποιήσεις της Attica Bank που βρίσκονται ακόμη «στα χαρτιά», η ορατότητα είναι μηδενική.

Όλα τα παραπάνω προβληματίζουν έντονα το ΤΧΣ, το οποίο, συν τοις άλλοις, πρέπει να διαφυλάξει την ανεξαρτησία του, που προβλέπεται ρητά από τους Θεσμούς, οι οποίοι παρακολουθούν επίσης πολύ στενά τις εξελίξεις στην Attica Bank.

Σημειώνεται δε, ότι το Ταμείο καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις τη στιγμή που εκκρεμεί ο νόμος για το ΤΧΣ. Η αναθεώρηση του νόμου έχει σταλεί εδώ και περίπου ένα μήνα στους Θεσμούς, το νομοσχέδιο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και απομένει να φανεί πώς οι όποιες τροποποιήσεις (τις οποίες θα πρέπει να αποδεχτούν οι Θεσμοί) θα κατοχυρώνουν τη στάση που θα λάβει για την Attica Bank το Ταμείο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα εξαγορά στην υγεία - Οι αναστολές στο ΤΧΣ για Attica - Λογιστικά Πάθη

gazzetta
gazzetta reader insider insider