Ελλάδα
10-11-2021 | 07:44

Lamda Development - Ελληνικό: Τον Φεβρουάριο ξεκινούν οι βασικές εργασίες υποδομών

Lamda Development - Ελληνικό: Τον Φεβρουάριο ξεκινούν οι βασικές εργασίες υποδομών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Μέσα στον Φεβρουάριο του 2022 αναμένεται να πιάσουν «δουλειά» οι μπουλντόζες στην έκταση του Ελληνικού, σε ό, τι αφορά στην κύρια φάση των υποδομών, όπου η Lamda Development προωθεί τη μεγαλύτερη ανάπλαση στην Ελλάδα, όπως ανέφερε χτες ο Chief Planning & Construction Officer, κ. Δημήτρης Ζωντανός. Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής παρουσίασης, που «άνοιξε» ο CEO του ομίλου, Οδυσσέας Αθανασίου, δόθηκε μια «γεύση» από το master plan της εισηγμένης, το όραμα και τον συνολικό σχεδιασμό για τη μεγάλη ανάπλαση στο Ελληνικό, αλλά και τα έργα που θα ολοκληρωθούν έως το 2025,

Στα βασικά έργα της πρώτης φάσης συμπεριλαμβάνονται δίκτυα υποδομών και βέβαια η υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος (μήκος 1,5 χλμ.), κόστους 50 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από την ίδια της Lamda.

Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Ζωντανός, οι μελέτες για τις βασικές υποδομές ήδη έχουν ξεκινήσει πριν το καλοκαίρι, προτού υπογραφεί η σύμβαση μεταβίβασης, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2021. Όπως επίσης ανέφερε, έχουν εκκινήσει και τα πρώτα έργα, αναφερόμενος σε πρόδρομες εργασίες, κατεδαφίσεις 90 κτιρίων εμβαδού 96,5 χιλ. τ.μ., αποκαταστάσεις υπόστεγων της αεροπορίας, στην ανάδειξη του Υδατόπυργου, σε υποδομές για ΑΜΕΑ, στην ανάδειξη της παραλίας του Αγίου Κοσμά κ.α.

Όπως μόλις προ ημερών είχε αναδείξει το insider.gr, η προετοιμασία είχε ξεκινήσει πολύ πριν τη μεταβίβαση των μετοχών με αποτέλεσμα η διαδικασία των διαγωνισμών για τις υποδομές και τον ουρανοξύστη να ξεκινήσει αμέσως μετά, δηλαδή τον Ιούλιο με στόχο να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο μηνών, δηλαδή στο τέλος του έτους. Στόχος της εταιρείας είναι σε λίγους μήνες, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2022, να έχουν ξεκινήσει τα μεγάλα έργα υποδομών και λίγο αργότερα οι πρώτες εργασίες για τον ουρανοξύστη. Άμεσα και εντός του Νοεμβρίου ξεκινούν και οι μεγάλες εργασίες κατεδάφισης των σταδίων Ξιφασκίας και Μπάσκετ - οι πρώτες ορατές από την Λεωφόρο Ποσειδώνος - ανοίγοντας τον δρόμο για τα επόμενα έργα.

Έργα υποδομών άνω των 500 εκατ. ευρώ

Όπως σημειώθηκε και χτες, στο πλαίσιο της δημιουργίας μίας σύγχρονης πόλης που θα είναι φιλική προς το περιβάλλον και τους πολίτες, η Lamda Development σχεδιάζει και θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου μία σειρά από έργα υποδομών κοινής ωφέλειας, που θα εξυπηρετούν τους κατοίκους του Ελληνικού αλλά και των γειτονικών περιοχών.

Τα έργα για την ανάπλαση του Ελληνικού έχουν ξεκινήσει και προχωρούν με τις υψηλότερες προδιαγραφές διεθνώς, σε όλα τα στάδια εξέλιξής τους:

  • Έχουν ήδη ξεκινήσει οι μελέτες για το Πάρκο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Το 2022 ξεκινούν οι εργασίες για το νέο Κτίριο Μετεγκατάστασης Συλλόγων ΑΜΕΑ, ένα συγκρότημα 11.000 τ.μ., όπου θα συνεγκατασταθούν τέσσερα σωματεία παροχής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία.
  • Θα ξεκινήσουν επίσης τα έργα αναβάθμισης της μαρίνας του Άγιου Κοσμά και της παραλίας, αλλά και η κατασκευή του Marina Tower.
  • Το 2023 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή του Marina Galleria και του παραθαλάσσιου οικισμού κατοικιών και συγκροτημάτων μπροστά από το Πάρκο. Προβλέπεται επίσης να ξεκινήσουν οι εργασίες για το εμπορικό και ψυχαγωγικό σύμπλεγμα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, καθώς και για τον πύργο μικτής χρήσης στην ίδια περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη είχαν προηγηθεί από το καλοκαίρι άλλες δύο παρουσιάσεις, αφενός για τον εμβληματικό πύργο «Marina Tower», αφετέρου για το πώς θα είναι το Παράκτιο Μέτωπο μαζί και η Marina Galleria, ενώ αργότερα θα γίνει και παρουσίαση για το μεγάλο εμπορικό κέντρο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης που θα έχει πρόσβαση με το μετρό και θα είναι προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός της Lamda Development για την ανάπλαση της παράκτιας ζώνης του Ελληνικού έχει ως στόχο να αναδείξει τη μοναδική φυσική ομορφιά, αλλά και τις σημαντικές προοπτικές ανάδειξης της Αθηναϊκής Ριβιέρας σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, για όλο τον χρόνο.

Εικόνα

«Το Ελληνικό ξεκίνησε και έως το 2025 ένα μεγάλο μέρος του θα είναι έτοιμο, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να το ζήσουν και να νιώσουν υπερήφανοι. Μία περιοχή που σήμερα είναι δύσκολα προσβάσιμη και αποκομμένη από τον αστικό ιστό θα μεταμορφωθεί τα επόμενα χρόνια, αποκλειστικά με ιδιωτική χρηματοδότηση, σε μία σύγχρονη πράσινη πόλη που θα μπορούμε όλοι μας να επισκεπτόμαστε και να απολαμβάνουμε. Το Ελληνικό είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που θα αναπτυχθεί από την αρχή ως μία έξυπνη πόλη, με προηγμένες υποδομές και καινοτόμες τεχνολογίες, ενώ  σχεδιάστηκε ώστε να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμο και ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή», ανέφερε, στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου.

Ο οποίος σημείωσε ότι οι σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες σε δύο χρόνια, αναδεικνύοντας παράλληλα τον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό ρόλο της ανάπλασης αλλά και τα ευρύτερα οικονομικά οφέλη. «Σε πλήρη ανάπτυξη, το project θα προσφέρει 85.000 θέσεις εργασίας, έχει ήδη καταφέρει να αντιστρέψει το brain drain, ενώ αναμένονται 1 εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως τα προσεχή χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της εισηγμένης για το project που θα έχει τον χαρακτήρα «της γειτονιάς των 15 λεπτών», δηλαδή οι κάτοικοι θα μπορούν να βρούνε όσα χρειάζονται για την καθημερινότητά τους σε απόσταση έως 15 λεπτών.

Πράσινοι χώροι – Υποδομές για αθλητισμό, πολιτισμό  

Στην παρουσίαση έγινε λόγος για μια «έξυπνη», «πράσινη» και σύγχρονη πόλη, ανοιχτή σε όλους, για 50 χλμ. συνολικού δικτύου διαδρομών, για πεζόδρομο μήκους 2,5 χλμ. που θα συνδέει τη Λ. Βουλιαγμένης με το παράκτιο μέτωπο, για υπόγειο δίκτυο συλλογής βρόχινου νερού, για συστήματα διαχείρισης λυμάτων (με σκοπό άρδευση πάρκου και ύδρευση), για έξυπνα περιβαλλοντικά μοντέλα εξοικονόμησης ενέργειας, ρεύματος, νερού κ.α. Στα αρχικά στάδια προβλέπονται, μεταξύ άλλων, και η ολοκλήρωση παραλίας (με άμμο) μήκους 1 χλμ. (ανοιχτή σε όλους), ο εκσυγχρονισμός της μαρίνας ώστε να φιλοξενεί περισσότερα σκάφη, η προώθηση νέων οικιστικών projects διαφορετικών τύπων και για διαφορετικά οικονομικά βαλάντια, εγκαταστάσεις αθλητισμού, εκπαίδευσης, υγείας, η ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων κ.α.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία χώρων πρασίνου είναι προτεραιότητα στον συνολικό σχεδιασμό του έργου. Πάνω από το 70% της συνολικής έκτασης των 6,2 εκατ. τ.μ., θα καλύπτεται από πάρκα, λίμνες, κήπους, κοινόχρηστους και υπαίθριους χώρους δραστηριοτήτων, ενώ στις οικιστικές περιοχές οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι θα ξεπερνούν το 50%.

Η πιο πράσινη ανάπτυξη του έργου είναι το Πάρκο του Ελληνικού, μέρος του οποίου θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, θα εκτείνεται σε πάνω από 2 εκατ. τ.μ., αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα παράκτια πάρκα παγκοσμίως, και θα είναι ανοιχτό για το κοινό. Το πάρκο έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη βιοποικιλότητα της περιοχής και, μέσα από προηγμένες τεχνολογικές λύσεις, θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του σε άρδευση και ηλεκτροδότηση.    

Μέσα στο Πάρκο, θα δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο Αθλητικό Κέντρο, που θα είναι ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους της Αττικής, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις. Το κέντρο διαθέτει εγκαταστάσεις στίβου, κολύμβησης, ποδοσφαίρου και ενόργανης γυμναστικής, γήπεδο για αθλήματα ρίψεων, αλλά και κλειστό γυμναστήριο, ξενώνες για την φιλοξενία των αθλητών και ακαδημίες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, beach volley και ενόργανης γυμναστικής. 

Πέραν αυτών, να υπενθυμίσουμε ότι η Lamda Development έχει ήδη λάβει δεσμευτικές προσφορές για τον πύργο κατοικιών Marina Tower, στο πλαίσιο της αρχικής διαδικασίας επιλογής, από τέσσερα σχήματα, όπου έδωσαν το παρών εγχώριοι όμιλοι με γνωστές διεθνείς εταιρείες που έχουν τεχνογνωσία στην κατασκευή υψηλών κτιρίων. Ειδικότερα, συνέπραξαν η ΤΕΡΝΑ με την ACC, η ΑΒΑΞ με τη Rizzani de Eccher, η Intrakat με τη Bouygues και η Archirodon με τη Besix.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.