Ελλάδα
08-11-2021 | 13:52

KPMG: Εκτόξευση για τις παγκόσμιες επενδύσεις Venture Capital - Άνω των 170 δισ. δολαρίων για γ' συνεχόμενο τρίμηνο

Newsroom
Μοιράσου το
KPMG: Εκτόξευση για τις παγκόσμιες επενδύσεις Venture Capital - Άνω των 170 δισ. δολαρίων για γ' συνεχόμενο τρίμηνο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Εκτόξευση για τις παγκόσμιες επενδύσεις Venture Capital, που ξεπέρασαν τα 170 δισ. δολάρια για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, αναφέρει η έκθεση Venture Pulse της KPMG. 

Μόνο στην αμερικανική ήπειρο οι επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών υψηλού ρίσκου (Venture Capital - VC) άγγιξαν τα 90 δισ. δολάρια,  με ρεκόρ ύψους 82,8 δισ. δολάρια για τις ΗΠΑ.

Οι παγκόσμιες εταιρικές επενδύσεις VC ξεπέρασαν το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ ήδη στο κλείσιμο του γ’ τριμήνου του 2021 – έχοντας ανέλθει στα 230,7 δισ. δολάρια από την αρχή του χρόνου.

Υγιές το επίπεδο των VC για άλλο ένα τρίμηνο

Το φετινό υγιές επίπεδο των παγκόσμιων επενδύσεων VC δεν έδειξε σημάδια επιβράδυνσης κατά το γ’ τρίμηνο του 2021, καταγράφοντας ρεκόρ για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, με  171,7 δισ. δολάρια μέσω 8 682 συναλλαγών. Η υψηλή ρευστότητα, η αυξανόμενη συμμετοχή λιγότερο «παραδοσιακών» επενδυτών VC και οι ευκαιρίες αποεπένδυσης συνέβαλλαν στη διατήρηση μιας υγιούς αγοράς VC, σύμφωνα με το Venture Pulse του γ’ τριμήνου 2021, την τριμηνιαία έκθεση που εκδίδεται από την KPMG Private Enterprise σχετικά με τις τάσεις VC παγκοσμίως και σε βασικές περιφέρειες σε όλο τον κόσμο.

Το ρεκόρ των 11 συναλλαγών αξίας  άνω του 1 δισ. δολάρια η κάθε μία στη διάρκεια του τριμήνου, βοήθησε τις επενδύσεις VC να σκαρφαλώσουν σε νέο υψηλό. Η ινδική Flipkart άντλησε  3,6 δισ. δολάρια στη μεγαλύτερη συναλλαγή του γ’ τριμήνου 2021, με τις αμερικανικές Rivian ( 2.5 δισ. δολάρια) και Generate ( 2 δισ. δολάρια) να ακολουθούν. Άλλες εταιρείες με γύρους χρηματοδότησης άνω του  1 δισ. δολάρια περιλαμβάνουν την Byju με έδρα στην Ινδία ( 1,7 δισ. δολάρια), Databricks στις ΗΠΑ ( 1,6 δισ. δολάρια), Svolt στην Κίνα ( 1,58 δισ. δολάρια), Articulate στις ΗΠΑ ( 1,5 δισ. δολάρια) Devoted Health στις ΗΠΑ ( 1,2 δισ. δολάρια), Nubank στη Βραζιλία ( 1,1 δισ. δολάρια), Chime στις ΗΠΑ ( 1,1 δισ. δολάρια) και GoPuff στις ΗΠΑ ( 1 δισ. δολάρια).

Στην αμερικανική ήπειρο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από τις μισές παγκόσμιες επενδύσεις VC συνολικά, καταγράφοντας ρεκόρ χρηματοδότησης στα  94 δισ. δολάρια στη διάρκεια του γ’ τριμήνου 2021. Τα  82,8 δισ. δολάρια αυτού του συνόλου - επίσης νέο ρεκόρ τριμήνου - προήλθαν από τις ΗΠΑ. Οι επενδύσεις VC στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ανήλθαν στα  48,1 δισ. δολάρια κατά το καλύτερο τρίμηνο μετά το β’ τρίμηνο 2018, αλλά και το δεύτερο καλύτερο τρίμηνο για τις επενδύσεις VC που έχει καταγραφεί γενικά. Μετά το ρεκόρ του β’ τριμήνου του 2021, οι επενδύσεις VC στην Ευρώπη κατέγραψαν μικρή κάμψη στα  27,5 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω της καλοκαιρινής επιβράδυνσης καθώς πολλοί επενδυτές έφυγαν για διακοπές για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας.

Η παγκόσμια δραστηριότητα αποεπένδυσης παρέμεινε ισχυρή – με αξία  292 δισ. δολάρια μέσω 780 συναλλαγών το γ’ τρίμηνο του 2021. Αυτό συνέβαλε στην εκτόξευση του συνολικού ποσού αποεπένδυσης από την αρχή του χρόνου σε πάνω από  1 τρισ. - υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο υψηλό των  468 δισ. δολάρια (το 2020), με ένα ακόμα τρίμηνο να μένει για να κλείσει το έτος. 

«Η λέξη «ρεκόρ» επανεμφανίζεται σταθερά κάθε τρίμηνο στις αναφορές σχετικά με τις παγκόσμιες επενδύσεις VC αλλά και τις επενδύσεις VC σε κάθε περιφέρεια χωριστά», σχολιάζει ο Kevin Smith, Head της KPMG Private Enterprise στην EMA και Partner της KPMG στο Ηνωμένο 
 Βασίλειο. «Η πραγματικότητα είναι ότι το 2021 ήταν μια καταπληκτική χρονιά για την αγορά VC παγκοσμίως και δεν έχουμε τελειώσει ακόμα».

Βασικά σημεία - γ’ τρίμηνο 2021

    Οι παγκόσμιες επενδύσεις VC αυξήθηκαν από τα  166 δισ. δολάρια μέσω 9 217 συναλλαγών το β’ τρίμηνο του 2021 στα  171,7 δισ. δολάρια μέσω 8 682 συναλλαγών το γ’ τρίμηνο του 2021.

  •    Οι επενδύσεις VC στην αμερικανική ήπειρο κατέγραψαν ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη φορά, με επενδύσεις ύψους  94 δισ. δολάρια μέσω 3 934 συναλλαγών. Τα  82,8 δισ. δολάρια των επενδύσεων αυτών και οι 3 518 από τις συναλλαγές προήλθαν από τις ΗΠΑ.
  •     Οι επενδύσεις VC στην Ευρώπη παρέμειναν ισχυρές, με επενδύσεις  27,5 δισ. δολάρια μέσω 1 910 συναλλαγών το γ’ τρίμηνο του 2021 – χαμηλότερα από το ρεκόρ των  36 δισ. δολάρια που σημειώθηκε το β’ τρίμηνο του 2021. 
  •     Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κατέγραψε επενδύσεις VC  ύψους  48,1 δισ. δολάρια μέσω 2 616 συναλλαγών το γ’ τρίμηνο του 2021 - το δεύτερο υψηλότερο τρίμηνο επενδύσεων VC μετά το β’ τρίμηνο του 2018.
  •    Οι παγκόσμιες εταιρικές επενδύσεις VC άγγιξαν το ρεκόρ των  85,5 δισ. δολάρια το γ’ τρίμηνο του 2021 – δίνοντας ώθηση στις ετήσιες επενδύσεις CVC που ανήλθαν στο ρεκόρ των  230,7 δισ. δολάρια με ένα τρίμηνο ακόμα να μένει για να κλείσει η χρονιά.
  •    Η αξία της δραστηριότητας αποεπένδυσης από δραστηριότητες χρηματοδοτούμενες με κεφάλαια VC σημείωσε πτώση από το ρεκόρ των  399,2 δισ. δολάρια το β’ τρίμηνο του 2021 στα  292,4 δισ. δολάρια το γ’ τρίμηνο του 2020. Η συνολική αξία ξεπέρασε το  1 τρισ. για πρώτη φορά στα χρονικά, με το δ’ τρίμηνο του 2021 να μην έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Ρεκόρ επενδύσεων VC σε ΗΠΑ, Βραζιλία και Μεξικό, εκτοξεύοντας το σύνολο της ηπείρου σε νέο υψηλό

Οι επενδύσεις VC στην αμερικανική ήπειρο ανήλθαν στα  94 δισ. δολάρια το γ’ τρίμηνο 2021, εν μέρει χάρη στα επίπεδα ρεκόρ της χρηματοδότησης στις ΗΠΑ ( 82,8 δισ. δολάρια), στη Βραζιλία ( 3,7 δισ. δολάρια) και το Μεξικό ( 1,4 δισ. δολάρια). Στον Καναδά, οι επενδύσεις VC υποχώρησαν από το ρεκόρ των  4,5 δισ. δολαρίων το β΄ τρίμηνο του 2021, στα  2,6 δισ. δολάρια το γ΄ τρίμηνο του 2021. Αν και πρόκειται για σημαντική μείωση, οι επενδύσεις παραμένουν υψηλές σε σύγκριση με την ιστορική τάση. Μαζί, η ισχυρή χρηματοδότηση σε ολόκληρη την ήπειρο κατάφερε να ωθήσει τις συνολικές επενδύσεις στην περιοχή στο νέο υψηλό των  94 δισ. δολάρια μέσω 3 934 συναλλαγών.

Οι μεγάλες συναλλαγές παρέμειναν βασικό χαρακτηριστικό των επενδύσεων VC στην αμερικανική ήπειρο, με οκτώ συναλλαγές ρεκόρ άνω του   1 δισ. δολάρια έκαστη, συμπεριλαμβανομένων 7 στις ΗΠΑ (Rivian, Generate, Databricks, Articulate, Devoted Health, Chime, GoPuff) και μίας στη Βραζιλία (Nubank ). Η εταιρεία cryptoexchange FTX με έδρα την Αντίγκουα συγκέντρωσε επίσης  900 εκατ. κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Οι επενδύσεις VC στην Ινδία διπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο υψηλό, με ένα ισχυρό τρίμηνο για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού προσέλκυσε επενδύσεις VC ύψους  48,1 δισ. δολάρια μέσω 2 616 συναλλαγών το β’ τρίμηνο του 2021. Η Κίνα προσέλκυσε τα μισά αυτού του συνόλου με άντληση  23,7 δισ. δολάρια Κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2021, η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας θέσπισε νέους κανόνες για τις εταιρείες ενισχυτικής διδασκαλίας και απαγόρευσε όλες τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα. Παρά αυτές και άλλες ρυθμιστικές αλλαγές, οι εταιρείες hardware, υγειονομικής περίθαλψης και καταναλωτικής αγοράς συνέχισαν να αντλούν μεγάλους κύκλους χρηματοδότησης VC στην Κίνα. Κατά το γ’ τρίμηνο 2021, οι μεγαλύτερες συναλλαγές της Κίνας περιελάμβαναν την εταιρεία αποθήκευσης ενέργειας Svolt ( 1,58 δισ. δολάρια), την εταιρεία βιοεπιστημών AbogenBio (700 εκατ. δολάρια) και την εταιρεία τεχνολογίας 5G CICT Mobile (569 εκατ. δολάρια) 
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.