Ελλάδα
31-10-2021 | 09:04

Πού οφείλεται η καθυστέρηση λειτουργίας του υποθαλάσσιου αγωγού υδροδότησης της Αίγινας

Πού οφείλεται η καθυστέρηση λειτουργίας του υποθαλάσσιου αγωγού υδροδότησης της Αίγινας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Δύο σημαντικά προβλήματα, η επίλυση των οποίων θα έχει ως αποτέλεσμα η υδροδότηση του νησιού της Αίγινας μέσω υποθαλάσσιου αγωγού να γίνει προς το τέλος του έτους, και όχι νωρίτερα όπως είχε προγραμματιστεί (για τέλη Σεπτεμβρίου), ανέδειξε η Περιφέρεια Αττικής.

Πριν από περίπου έναν μήνα το insider είχε αποκαλύψει ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός υδροδότησης της Αίγινας τελικά θα λειτουργήσει  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, αντί για τις 30/09, όπως αρχικά είχε οριστεί, καθώς ο ανάδοχος του έργου, δηλαδή η τεχνική εταιρεία Χ. Κωνσταντινίδης, αλλά και ο τεχνικός σύμβουλος φέρονταν να ζητούν μια μικρή παράταση στο χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα, η εταιρεία εμφανίζονταν να συνδέει αυτή τη μικρή αναβολή και την τρίμηνη καθυστέρηση με εξωγενείς παράγοντες, όπως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην «ανοιχτή θάλασσα» που επηρέασαν την πρόοδο των εργασιών και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος, καθιζήσεις και βλάβες, ενώ παλιότερα είχε γίνει λόγος ακόμα και για δολιοφθορές.

Προ ημερών, η Περιφέρεια Αττικής έδωσε κάποιες διευκρινήσεις και εξηγήσεις για την καθυστέρηση αυτή. Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης συνοδευόμενος  από την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου - Μπόγρη, τον Δήμαρχο Αίγινας Γ. Ζορμπά, τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υδραυλικών Έργων Χ. Γεωργαλή και εκπρόσωπο του αναδόχου, επισκέφθηκε το Λεόντι Αίγινας και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού ο οποίος θα εξασφαλίσει πόσιμο νερό στην Αίγινα. Όπως ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης, οι εργασίες σύνδεσης του νησιού με τον αγωγό της ΕΥΔΑΠ προχωρούν μεν ικανοποιητικά, ωστόσο προέκυψαν δύο σημαντικά προβλήματα, η επίλυση των οποίων θα έχει ως αποτέλεσμα η υδροδότηση του νησιού να γίνει προς το τέλος του έτους και όχι νωρίτερα όπως είχε προγραμματιστεί.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η Κεντρική Δεξαμενή στην περιοχή Κυψέλη Αίγινας, η οποία έχει κατασκευαστεί εδώ και χρόνια, έχει πολλαπλές ρηγματώσεις με πιθανά αίτια σεισμούς και καθιζήσεις. Η αποκατάσταση της Κεντρικής Δεξαμενής αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Επιπρόσθετα, οι εργασίες κατασκευής της δεξαμενής αναρρύθμισης καθυστέρησαν επί ένα μήνα, καθώς κατά την εκσκαφή της σήραγγας των 36 μέτρων σημειώθηκαν καταπτώσεις και βλάβες του διατρητικού μηχανήματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί το σχετικό έργο στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, όπως είχε προγραμματιστεί. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου 21.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μετά την ολοκλήρωση της επισκευής της κεντρικής δεξαμενής Κυψέλης Αίγινας ο ανάδοχος (εταιρεία Χ. Κωνσταντινίδης) θα μπορεί πλέον να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες δοκιμές. Αφού πετύχουν οι δοκιμές θα γίνει υδροδότηση όλων των κατοίκων της νήσου Αίγινας. Ο Περιφερειάρχης ζήτησε τόσο από τον ανάδοχο, όσο και από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου Αίγινας να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση.

Με το συγκεκριμένο έργο συνδέεται το νησί, της Αίγινας μέσω Σαλαμίνας με τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ. Ο αγωγός 14,4 χιλιομέτρων είναι σε βάθη μέχρι και 95 μέτρων και αναμένεται να εξασφαλίσει ημερήσια παροχή νερού 21.500 κυβικά μέτρα. Το έργο, το οποίο θεωρείται μοναδικό στην Ελλάδα, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττική 2104-2020) με το ποσό των 23 εκατ. ευρώ.

Ο αγωγός λύνει οριστικά το σημαντικό πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού που μέχρι σήμερα τροφοδοτείται με μεταφορά νερού από  υδροφόρα πλοία. Το έργο, μαζί με μια σειρά σημαντικών έργων και υποδομών που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια, συμβάλλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης της Αίγινας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πότε «ανοίγει η στρόφιγγα» για τον υποθαλάσσιο αγωγό υδροδότησης της Αίγινας