Premia Properties: Έως τις αρχές του 2022 η έκδοση ομολόγου 100 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Premia Properties: Έως τις αρχές του 2022 η έκδοση ομολόγου 100 εκατ. ευρώ
Ο εισηγμένος όμιλος ανάπτυξης ακινήτων προχωρά σε έκδοση εταιρικού ομολόγου για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της.

Στις αρχές του 2022, αν όχι στα τέλη της φετινής χρονιάς, αναμένονται εξελίξεις αναφορικά με την ενός νέου εταιρικού ομολόγου στο οποίο θα προχωρήσει η Premia Properties με στόχος την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ακινήτων της.

Η εισηγμένη, η οποία έχει ήδη ολοκληρώσει πρόσφατα και μια άκρως επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου (75 εκατ. ευρώ, με μετρητά, εισφορά σε είδος) είναι σε φάση προετοιμασίας για την έκδοση ομολογιακού ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε στο insider ο διευθύνων σύμβουλος της ταχέως αναπτυσσόμενης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, κ. Κώστας Μαρκάζος, η νέα έκδοση αναμένεται να είναι στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ (σημειώνεται ότι έχουν ακουστεί στη χρηματιστηριακή αγορά και νούμερα κοντά στα 150 εκατ. ευρώ), η Premia Properties είναι σε φάση διεργασιών και προετοιμασίας για την εν λόγω κίνηση ενώ το χρονοδιάγραμμα μάλλον «δείχνει» προς τις αρχές του επόμενου έτους.

Σε κάθε περίπτωση, η Premia παραμένει «πιστή» στη στρατηγική που έχει χαράξει, μετά την είσοδο της Sterner Stenhus στο μετοχικό της κεφάλαιο, αναμφίβολα είναι από τις εταιρείες του real estate που όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν από την κρίση αλλά αντιθέτως προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς το αναπτυξιακό τους πλάνο, έχοντας χαρτοφυλάκιο (όρους 6μήνου) επενδύσεων ύψους 171,5 εκατ. ευρώ (έναντι αξίας 65,9 εκατ. στις 31.12.2020).

Όπως σχεδιάζει η Premia, υπό τον κ. Μαρκάζο, στόχος είναι η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ακινήτων στους κλάδους που έχουμε ήδη παρουσία και συγκεκριμένα στα logistics, τα εμπορικά ακίνητα (big-boxes) τα κτήρια κοινωνικού χαρακτήρα (φοιτητικές εστίες, σχολεία, γεροκομεία κ.λπ.), αλλά και στα οικιστικά, μετά και την πρόσφατη συνεργασία με την Dimand με την οποία υπέγραψε προσύμφωνο για την απόκτηση αυτοτελούς ακινήτου εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments) στον Πειραιά (περιοχή Αγ. Διονυσίου). Προφανώς, η σχεδιαζόμενη έκδοση εταιρικού ομολόγου συνδέεται και με το αναπτυξιακό πλάνο της εισηγμένης.

Η οποία, υπενθυμίζεται, έχει ως στόχο να «χτίσει» χαρτοφυλάκιο αξίας 500 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια και ύψους 1 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, ενώ όπως έχει αναδείξει το insider, εξετάζεται η μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας). Αλλωστε, η εισηγμένη διακρίνεται πλέον και για τη μετοχική διασπορά της μετά και την πρόσφατη ΑΜΚ.

Αναφορικά με τις επενδύσεις σε κατοικίες, ο κ. Μαρκάζος αναφέρει ότι η Premia δεν σχεδιάζει να εισέλθει στη λιανική, στον τομέα των μεμονωμένων κατοικιών, ή των πολυτελών ακινήτων. Αντιθέτως εστιάζει σε projects όπως αυτό που αναφέρθηκε με την Dimand στον Πειραιά, δηλαδή σε αυτόνομα συγκροτήματα κατοικιών και διαμερισμάτων, κυρίως για εταιρικούς ή αλλά και μεμονωμένους πελάτες, από τα οποία η εισηγμένη θα εισπράττει έσοδα (ενοίκια) μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων-συμβάσεων, ενδεχομένως με την παρουσία κάποιου operator. Η Premia επιθυμεί να προσφέρει ακίνητα ποιοτικά και σε καλή τιμή.

Να θυμίσουμε ότι με την ενεργοποίηση της ως άνω συμφωνίας (με Dimand) αλλά και με την υλοποίηση του γενικότερου επενδυτικού της σχεδίου, η εταιρεία σκοπεύει μέχρι τέλους του 2026 να έχει στην ιδιοκτησία της ένα χαρτοφυλάκιο αντιστοίχων ακινήτων συνολικής δυναμικότητας της τάξεως των 1.000 διαμερισμάτων. Το ακίνητο αποτελείται από 58 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα, συνολικού εμβαδού 3.600 τ.μ. και είναι μισθωμένο σε επώνυμη διεθνή εταιρεία μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης η οποία λήγει το 2034. Η αξία της συναλλαγής θα ανέλθει σε € 10,2 εκατομμύρια.

Τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου το πρώτο εξάμηνο 2021 ανήλθαν σε €3,6 εκ. έναντι €0,8 εκ. την αντίστοιχη περίοδο 2020, με τα έσοδα μίσθωσης επενδυτικών ακινήτων να διαμορφώνονται σε €2,0 εκ. έναντι €0,8 εκ την αντίστοιχη περίοδο 2020.

Το λειτουργικό κέρδος προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου το πρώτο εξάμηνο 2021, ανήλθε σε €3,6 εκ. έναντι €1,2 εκ. το πρώτο εξάμηνο 2020. Το EBITDA μη συμπεριλαμβανομένων κερδών από αναπροσαρμογή των επενδυτικών ακινήτων σε εύλογη αξία (Adjusted EBITDA), ανήλθε σε €1,0 εκ., έναντι €0,5 εκ. την αντίστοιχη περίοδο 2020.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν για το πρώτο εξάμηνο 2021 σε €3,0 εκατ. έναντι €1,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο 2020. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε €2,5 εκατ., έναντι €2,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο 2020.

Όπως σημείωνε η εισηγμένη στην ανακοίνωση για τα μεγέθη 6μήνου, «έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας τον Ιούλιο 2021, συνολικής αξίας €75 εκ., συνδυαστικά με εισφορά σε είδος και με καταβολή μετρητών, η PREMIA διαθέτει όλα τα εχέγγυα για μία ακόμα πιο δυναμική αναπτυξιακή πορεία καθώς έχει διευρύνει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της, διαθέτει τα απαραίτητα ίδια κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της περαιτέρω ανάπτυξης της και έχει ενισχύσει σημαντικά τη μετοχική της βάση με την είσοδο θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών, μεταξύ των οποίων και η Fastighets AB Balder, μια εκ των μεγαλύτερων εταιρειών του Ευρωπαϊκού real estate, η οποία απέκτησε ποσοστό 17,22% αναλαμβάνοντας ρόλο στρατηγικού επενδυτή.

Παρά τις αβέβαιες επικρατούσες συνθήκες τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας λόγω της πανδημίας κορωνοϊού (Covid-19), η PREMIA συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου, εστιάζοντας στην έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση ευκαιριών σύμφωνα πάντοτε με την επενδυτική της στρατηγική.

Στόχος της Εταιρείας είναι να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων στους κλάδους που έχει ήδη παρουσία, όπως logistics, εμπορικά ακίνητα (big-boxes) και κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα καθώς και να εξετάσει επιλεκτικά την είσοδό της σε άλλους κλάδους του real estate.

Επιπλέον, η Εταιρεία σκοπεύει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του χαρτοφυλακίου της επιδιώκοντας την υιοθέτηση αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσω της εναρμόνισής της στις πρακτικές των διεθνών και ελληνικών δεικτών ESG (Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Εταιρικής Διακυβέρνησης - Environmental, Social and Governance).

Ταυτόχρονα με την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, η PREMIA επιδιώκει την ενεργή διαχείριση της κεφαλαιακής της δομής και στο πλαίσιο αυτό η Διοίκηση της Εταιρείας προτίθεται να διερευνήσει στο άμεσο μέλλον τις διαθέσιμες επιλογές χρηματοδότησής της, με στόχο την περαιτέρω υγιή και δυναμική ανάπτυξή της».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider