Η (επι)στροφή των εταιρειών real estate στον «οικιστικό» τομέα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η (επι)στροφή των εταιρειών real estate στον «οικιστικό» τομέα
Εκτός από τις πολυτελείς κατοικίες οι εταιρείες του κλάδου ανάπτυξης ακινήτων «κοιτούν» ολοένα και περισσότερο προς τα ποιοτικά, μεσαίου μεγέθους, διαμερίσματα. Η «μαγιά» των serviced apartments, οι αναπλάσεις και οι περιοχές του Μετρό.

Εκτός από τις σημαντικές επενδύσεις σε τομείς όπως τα logistics, ο τουρισμός, τα big boxes ή τα εμπορικά/επαγγελματικά ακίνητα, οι εταιρείες του κλάδου του real estate, αλλά και κατασκευαστικοί όμιλοι με παρουσία στον χώρο, σταδιακά αρχίζουν και εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στο οικιστικό «κομμάτι». Δίνοντας… προσοχή και βάρος σε επενδύσεις είτε σε πολυτελή ακίνητα, είτε σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με ενδιαφέρον ή αναπτυξιακή τροχιά (από τα νότια προάστια, Ελληνικό έως Βούλα-Βουλιαγμένη, μέχρι τον Πειραιά και τον Βοτανικό), είτε ακόμα και σε τομείς όπως αυτός των κεντρικά διαχειριζόμενων διαμερισμάτων για μεσαία ή και λίγο υψηλότερα εισοδήματα.

Μια τέτοια, όσον αφορά το τελευταίο «κομμάτι», συνεργασία αφορούσε το πρόσφατο deal που ανακοινώθηκε ανάμεσα σε Premia και DImand. Όπου ένας ισχυρός παίκτης στην αγορά real estate, η Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου, και ένας ταχέως αναπτυσσόμενος, η Premia έδωσαν το στίγμα των προθέσεών τους για την αγορά κατοικιών. Όπως είναι γνωστό, στην υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση αυτοτελούς ακινήτου εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments) το οποίο βρίσκεται στον Πειραιά, (περιοχή Αγ. Διονυσίου), προχώρησε η Premia Properties. Το ακίνητο αποτελείται από 58 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα, συνολικού εμβαδού 3.600 τ.μ. και είναι μισθωμένο σε επώνυμη διεθνή εταιρεία μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης η οποία λήγει το 2034. Η Premia δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να διαχειρίζεται περισσότερα από 1.000 διαμερίσματα μέχρι το τέλος του 2026. Όπως φαίνεται, η αγορά κατοικίας προσελκύσει πλέον μεγάλους ομίλους, κυρίως επειδή καταγράφονται ελλείψεις ποιοτικών διαμερισμάτων, σε λογικό κόστος.

Η εταιρεία, ξεκινώντας από τη στρατηγική συμφωνία με τη Dimand S.A. σκοπεύει να επενδύσει με συνέπεια σε ποιοτικά ακίνητα στον τομέα των εξυπηρετούμενων οικιστικών ακινήτων με ισχυρούς εταιρικούς μισθωτές και μακροχρόνιες μισθώσεις. Στόχος, η επίτευξη υψηλών αποδόσεων και υπεραξιών για τους μετόχους της καθώς και η διαχείριση του επενδυτικού κινδύνου μέσω διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου της επενδύοντας σε ένα νέο κλάδο.

Φαίνεται μάλιστα ότι δεδομένης της καθίζησης της οικοδομικής δραστηριότητας (πλην κάποιων μικρών περιόδων ανάκαμψης) τα προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, αφενός απουσιάζουν ποιοτικά ακίνητα σε προσιτή τιμή, αφετέρου οι αγοραστές μεσαίου βεληνεκούς δεν έχουν «γεμάτα πορτοφόλια». Κατά συνέπεια, μοιάζει να είναι στα «σκαριά» η ανάπτυξη μιας νέας αγοράς, των ποιοτικών, και σχετικά προσιτών, διαμερισμάτων … εν μέσω των κεντρικά διαχειριζόμενων συγκροτημάτων (serviced apartments).

Πάντως, όπως αναφέρουν στην αγορά, στόχαστρο των εγχώριων εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων, πέραν των περιοχών στα νότια της Αθήνας, από Ελληνικό έως τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη, έχουν μπει και περιοχές εντός του κέντρου, όπως είναι ο Βοτανικός καθώς και άλλα προάστια. Ιδίως, σε αυτά στα οποία προχωρούν ή προγραμματίζονται μεγάλες αναπλάσεις (Φάληρο, Μαρούσι στο ΟΑΚΑ, Λ. Αλεξάνδρας, Υμηττός κ.α.) αλλά και περιοχές από τις οποίες θα «περάσει» η νέα γραμμή 4 του μετρό Αθήνας ή έστω μπορούν να επωφεληθούν από αυτή καθώς η πρώτη φάση της θα «διασχίζει» περιοχές, δήμους και γειτονιές από το Γαλάτσι, την Κυψέλη, τα Δικαστήρια και τα Εξάρχεια έως Ζωγράφου, Γουδί, Καισαριανή, Ιλίσια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider