Ελλάδα
23-09-2021 | 17:35

MIG: Βελτίωση πωλήσεων και μείωση των ζημιών το α' εξάμηνο

Newsroom
Μοιράσου το
MIG: Βελτίωση πωλήσεων και μείωση των ζημιών το α' εξάμηνο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Αύξηση 5,6% παρουσίασαν οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου MIG και ανήλθαν σε 129,8 εκατ. ευρώ έναντι 122,8 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2020, ενώ τα  ενοποιημένα αποτελέσματα EBITDA του Ομίλου ανήλθαν σε ζημίες 6,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,4 εκατ. ευρώ, εξαιτίας κυρίως της αύξησης της τιμής του πετρελαίου στον κλάδο μεταφορών.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και μη ελέγχουσες συμμετοχές ανήλθαν σε ζημίες 7,6 εκατ. ευρώ έναντι 57,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020, παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η αρνητική επίδραση της πανδημίας κυρίως στον κλάδο μεταφορών συνεχίστηκε, ωστόσο η εταιρεία ολοκλήρωσε την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. 

Αναφορικά με την πορεία των εταιρειών του Ομίλου MIG, επισημαίνονται τα εξής:

MIG: Η Εταιρεία στις 14/05/2021 ολοκλήρωσε κατόπιν συμφωνίας με την δανείστρια τράπεζα την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της με αποτέλεσμα την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής αυτού κατά 3 έτη με δυνατότητα παράτασης κατά 1 επιπλέον έτος καθώς και την μείωση του συμβατικού επιτοκίου. Η λογιστική αποτύπωση της εν λόγω αναδιάρθρωσης σύμφωνα με την εφαρμογή του IFRS 9 είχε ως αποτέλεσμα θετική επίδραση ύψους 32,9 εκατ. ευρώ στα αποτελέσματα της Εταιρείας και του Ομίλου καθώς και ισόποση μείωση των δανειακών υποχρεώσεων. Συνεπεία του ανωτέρω τα ατομικά αποτελέσματα το Α’ εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε κέρδη 20,1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα συνεχίστηκε η μείωση των λειτουργικών εξόδων της Εταιρείας προσαρμοσμένη στα νέα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου, τάση που θα συνεχιστεί στο υπόλοιπο της χρήσεως. 

Όμιλος  ATTICA:  Οι Πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 122,2 εκατ. ευρώ έναντι  117 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο 2020, τα αποτελέσματα EBITDA ανήλθαν σε ζημίες 4,4 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1,9 εκατ. ευρώ το Α΄ εξάμηνο 2020 και οι  ζημίες μετά από φόρους σε 34 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 41 εκατ. ευρώ το Α’ εξάμηνο 2020. Η αύξηση του κύκλου εργασιών επετεύχθη σε ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, με την επιβολή καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου περιοριστικών μέτρων, τοπικού ή ευρύτερου χαρακτήρα ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού COVID‐19 καθώς και μειωμένου πρωτοκόλλου επιβατών στα πλοία. Επίσης, κατά το Α΄ εξάμηνο 2021 αυξήθηκε σημαντικά το κόστος καυσίμων του ομίλου κατά 15,4% με αποτέλεσμα τη δημιουργία ζημιών στο ΕΒΙΤDA του ομίλου. Οι πράξεις αντιστάθμισης μέρους του κινδύνου μεταβολής της τιμής των καυσίμων που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής του ομίλου, συνεισέφεραν στη μείωση των ζημιών σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο 2020. Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ανήλθαν σε 89,8 εκατ. ευρώ έναντι 80,5 εκατ. ευρώ την 31/12/2020. Τα ενσώματα πάγια την 30/06/2021 ανήλθαν σε 678,7 εκατ. ευρώ και αφορούν κυρίως τα ιδιόκτητα πλοία του ομίλου.

Κατά το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος 2021, το μεταφορικό έργο του ομίλου σημείωσε αύξηση σε όλες τις κατηγορίες εσόδων. Ειδικότερα, σημειώθηκε αύξηση σε ποσοστό 42,9% στους επιβάτες, 36,9% στα Ι.Χ. οχήματα και 16,8% στα φορτηγά οχήματα, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα 2020. Σε σύγκριση με το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος 2019, o κύκλος εργασιών του ομίλου το αντίστοιχο διάστημα του 2021 είναι μειωμένος κατά 8,4%. Τα ανωτέρω στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι αρχίζει η σταδιακή ομαλοποίηση των εργασιών του ομίλου. Παρόλα αυτά πρέπει να επισημανθεί η αβεβαιότητα που δημιουργεί η εξέλιξη της πανδημίας και η τυχόν επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση των επιβατών καθώς επίσης και η διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου που επηρεάζει σημαντικά το λειτουργικό κόστος του ομίλου. 

RKB: Οι πωλήσεις της εταιρείας παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον διαμορφώθηκαν σε 3,3 εκατ. ευρώ έναντι 3 εκατ. ευρώ το Α’ εξάμηνο του 2020 και το ΕΒΙΤDA ανήλθε σε κέρδος 1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων με τη δανείστρια τράπεζα για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.