ΥΠΕΝ: Στη Βουλή η επιδότηση στο ρεύμα και η λύση του antitrust

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΝ: Στη Βουλή η επιδότηση στο ρεύμα και η λύση του antitrust
Σε σχέδιο νόμου για την ενεργειακή απόδοση, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα τη Δευτέρα, θα εντάξει το ΥΠΕΝ τη σύσταση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τον μηχανισμό πρόσβασης τρίτων σε λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ – Πώληση την Παρασκευή του πρώτου «πακέτου» λιγνιτικής παραγωγής μέσω του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Τον δρόμο για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, αλλά και για τη νομοθέτηση της συμφωνίας με την Κομισιόν σχετικά με την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη, πρόκειται να ανοίξει άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «φέρνοντας» άμεσα στη Βουλή τις σχετικές ρυθμίσεις.

Όσον αφορά το antitrust πάντως, ήδη την Παρασκευή (17/09) πραγματοποιήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας η πρώτη πώληση προθεσμιακού προϊόντος από τη ΔΕΗ, το οποίο θα προσμετρηθεί στις ποσότητες λιγνιτικής παραγωγής που πρέπει να εκχωρήσει η επιχείρηση στο 4ο τρίμηνο, δηλαδή κατά την «πρεμιέρα» του μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, οι διατάξεις θα περιληφθούν σε σχέδιο νόμου για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες για την ενεργειακή απόδοση. Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί από το ΥΠΕΝ πιθανότατα τη Δευτέρα στο Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα προέλθει η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων (χαμηλής τάσης), αξιοποιώντας ένα ποσό της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ από τα έσοδα των δημοπρασιών των δικαιωμάτων ρύπων. Η επιδότηση θα καλύψει τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης των καταναλωτών με κυμαινόμενα τιμολόγια και θα ανέλθει σε 3 λεπτά του ευρώ, φτάνοντας επομένως τα 9 ευρώ ανά μήνα.

Η ελάφρυνση θα αφορά τις καταναλώσεις από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο, ενώ θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από την 1η Οκτωβρίου. Θα «περάσει» στους καταναλωτές αυτόματα από τους προμηθευτές, ενώ θα αναγράφεται διακριτά στις ανταγωνιστικές χρεώσεις.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, με την επιδότηση να αποτελεί την πρώτη δράση που χρηματοδοτεί. «Το ταμείο ήρθε για να μείνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης, συμπληρώνοντας πως στο μέλλον θα χρηματοδοτήσει και δράσεις με μόνιμα οικονομικά αποτελέσματα και περιβαλλοντικά αποτελέσματα, εκτός από έκτακτα μέτρα ελάφρυνσης σε περιόδους εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, όπως συμβαίνει στην παρούσα περίοδο με το ράλι των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

«Θέλουμε να συνδυάσουμε τη μείωση της οικονομικής επίπτωσης με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ενός νοικοκυριού, ενός καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας όπως είναι η βιομηχανία, η βιοτεχνία, ένας επαγγελματίας. Άρα πια θέλουμε μέσα από αυτό το ταμείο να έχουμε μια ολιστική αντιμετώπιση και προσέγγιση της προσπάθειας για την ενεργειακή μετάβαση», τόνισε. Όπως συμπλήρωσε, εκτός από έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων, στο Ταμείο πιθανότατα θα εισρέουν επίσης κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και από άλλα περιβαλλοντικά τέλη.

Η «θεραπεία» για το antitrust

Όσον αφορά τον μηχανισμό για την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, με το νομοσχέδιο θα θεσπισθεί η συμφωνία Αθήνας – Βρυξελλών, για την παραχώρηση «πακέτων» ηλεκτρικής ενέργειας από την επιχείρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ήδη την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας η πρώτη πώληση προθεσμιακού προϊόντος που διέθεσε η ΔΕΗ, η ποσότητα του οποίου θα προσμετρηθεί στα «πακέτα» που πρέπει η επιχείρηση να παραχωρήσει εντός του 4ου τριμήνου.

Ο λόγος είναι πως η αγοραπωλησία πραγματοποιήθηκε μετά την 10η Σεπτεμβρίου, δηλαδή την ημερομηνία της απόφασης της Κομισιόν για την έγκριση της συμφωνίας. Επομένως, με αυτό τον τρόπο, «κλείδωσε» η πρώτη διάθεση «πακέτου» ηλεκτροπαραγωγής από την επιχείρηση, στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, το remedy μπορεί θεωρητικά να εφαρμοσθεί έως τον Δεκέμβριο του 2024, στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα τόσο της απολιγνιτοποίησης, όσο και της ένταξης στο σύστημα της «Πτολεμαΐδα 5» (στην αρχή με καύσιμο το λιγνίτη) και της απόσυρσής της στη συνέχεια για να μετατραπεί σε σταθμό φυσικού αέριου.

Τα «πακέτα» θα έχουν τριμηνιαία διάρκεια. Έτσι, οι συνολικές ποσότητες που θα παραχωρούνται κάθε τρίμηνο θα είναι ένα ποσοστό της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

Με την εφαρμογή του μέτρου, διευθετείται οριστικά η συμμόρφωση της χώρας μας στην καταδικαστική απόφαση το 2007 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το μονοπώλιο της επιχείρησης στον λιγνίτη. ΥΠΕΝ και Βρυξέλλες είχαν έρθει σε προκαταρκτική συμφωνία για το remedy στις αρχές του έτους.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, είχε επισημάνει ότι έρχεται μια κρίσιμη συγκυρία λόγω των διεθνών παραγόντων που πιέζουν τις τιμές του ρεύματος, καθώς προσφέρει νέα εργαλεία μείωσης του κόστους στις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ρεύματος, τα οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ελπίζει να αξιοποιήσουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider