ΕΚΤ: Πρόστιμο στην Allied Irish Banks και τη θυγατρική της για παραποίηση των κεφαλαιακών αναγκών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Πρόστιμο στην Allied Irish Banks και τη θυγατρική της για παραποίηση των κεφαλαιακών αναγκών
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επιβάλει διοικητικά πρόστιμα ύψους 420.000 ευρώ στην Allied Irish Banks και 195.000 ευρώ στη θυγατρική της, EBS dac, για λάθος υπολογισμό των σταθμισμένων στον κίνδυνο assets για ενδοομιλική έκθεση σε μετοχές.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επιβάλει διοικητικά πρόστιμα ύψους 420.000 ευρώ στην Allied Irish Banks και 195.000 ευρώ στη θυγατρική της, EBS dac, για λάθος υπολογισμό των σταθμισμένων στον κίνδυνο assets για ενδοομιλική έκθεση σε μετοχές.

Επί εννέα και επτά τρίμηνα αντίστοιχα, η Allied Irish Banks και η EBS dac δήλωναν λιγότερα σταθμισμένα στον κίνδυνο assets για ενδοομιλικές εκθέσεις σε μετοχές από ό,τι έπρεπε. Τα σταθμισμένα στον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού είναι ένα μέτρο του κινδύνου που μια τράπεζα έχει στα βιβλία της. Λειτουργούν ως βάση για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών μιας τράπεζας. Η υποεκτιμήση αυτών των assets σημαίνει ότι οι δύο τράπεζες δεν υπολόγισαν σωστά τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και δήλωσαν υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 από τον πραγματικό. Ο δείκτης αυτός είναι «κλειδί» για την ευρωστία των κεφαλαίων της τράπεζας και την ικανότητά της να απορροφά ζημίες.

Οι παραβιάσεις έγιναν το διάστημα 2014-2016 και επηρέασαν τις δύο τράπεζες μόνο σε μεμονωμένο επίπεδο και όχι σε ενοποιημένο.

Φώτο: Getty Images/Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider