Επιχειρήσεις | Ελλάδα
06-09-2021 | 09:41

Mytilineos: Πώληση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία

Newsroom
Μοιράσου το
Mytilineos: Πώληση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Συμφωνία με την Enel Green Power Romania SRL, μέλος του Ομίλου Enel, υπέγραψε η Mytilineos μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), για την πώληση χαρτοφυλακίου έργων ηλιακής ενέργειας ισχύος περίπου 90MW στη Ρουμανία, αποτελούμενο από δύο φωτοβολταϊκά πάρκα που αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία τέλη του 2022 / αρχές του 2023.

Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της διαχείρισης ενός χαρτοφυλακίου συνολικής ισχύος 4GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, στην Ιβηρική Χερσόνησο, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Χιλή, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα, για το οποίο η Mytilineos είτε αξιολογεί τη δυνατότητα πώλησης, είτε τη δυνατότητα ενσωμάτωσης μέρους του στους Τομείς Δραστηριότητάς της.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα έργα στη Ρουμανία αναπτύσσονται σε συνεργασία με την Renergy Power Plants, μια καθιερωμένη εταιρεία ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σημαντική εμπειρία στην Ευρώπη, την Ασία και τη Νότια Αμερική. Ο Τομέας RSD θα αναλάβει την περαιτέρω ανάπτυξη και κατασκευή των έργων.

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκονται στη Νότια Περιφέρεια της Ρουμανίας, κοντά στο Βουκουρέστι. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο έργο είναι το Calugareni, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο σε στάδιο «Έτοιμο για Κατασκευή» (Ready to Build-RTB), ισχύος 63 MW, με την κατασκευή του να αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του 2021. Τα υπόλοιπα 26MW βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Ο Νίκος Παπαπέτρου, Γενικός Διευθυντής του Τομέα RSD της Mytilineos, δήλωσε: «Η νέα αυτή συναλλαγή στη Ρουμανία μας γεμίζει με ενθουσιασμό καθώς αποτελεί σημαντικό σταθμό της αναπτυξιακής μας στρατηγικής στην Ευρώπη. Είμαστε μία από τις πρώτες εταιρείες που επενδύουν στην ηλιακή ενέργεια στη χώρα, καθώς η Ρουμανία διαθέτει μεγάλο δυναμικό για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που συμβάλλουμε στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Χαιρόμαστε επίσης για αυτήν τη στρατηγική συμφωνία με την Enel Green Power Romania και σκοπεύουμε να προωθήσουμε τη συνεργασία των δύο εταιρειών».

Οι εταιρείες που παρείχαν συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Mytilineos ήταν η Ernst & Young LLP (Energy Law) και η Volciuc-Ionescu.

Ταυτόχρονα, η Mytilineos, μέσω του Τομέα RSD και της πλατφόρμας ανάπτυξης φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας, ολοκληρώνει τις διαδικασίες ηλέκτρισης περίπου 118 MW φωτοβολταϊκών στην Αυστραλία και 3,5 MW στην Κύπρο, τα οποία θα συνεισφέρουν στα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας από το δεύτερο εξάμηνο 2021. 

Σχολιάζοντας από την πλευρά του την εξαγορά των φωτοβολταϊκών στη Ρουμανία, ο Αριστοτέλης Χαντάβας, Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power, σημειώνει ότι η εταιρεία επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση στη βαλκανική χώρα, ως ο παγκόσμιος ηγέτης της ανανεώσιμης ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της.

«Οι πρόσφατες προσθήκες αποτελούν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής μας στη Ρουμανία, η οποία τώρα εισέρχεται δυναμικά στη φάση της απολιγνιτοποίησης. Με την αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύς στις ανανεώσιμες, διευκολύνουμε τη Ρουμανία να πετύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους, υποστηρίζοντας το κοινό όραμα της Πράσινης Ευρωπαϊκής Συμφωνίας, και να εδραιώσει μια πιο ανταγωνιστική οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη των εθνικών και τοπικών επιχειρήσεων», προσθέτει. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.