Σιάμισιης: Σε τροχιά επιστροφής στην κανονικότητα το core business των ΕΛΠΕ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σιάμισιης: Σε τροχιά επιστροφής στην κανονικότητα το core business των ΕΛΠΕ
Δρομολογείται σημαντική ανάπτυξη στον δεύτερο επιχειρηματικό πυλώνα των Ελληνικών Πετρελαίων (δηλαδή τις ΑΠΕ, τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο) όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, στο χθεσινό conference call για τα οικονομικά αποτελέσματα

Ορατές ενδείξεις ανάκαμψης καταγράφονται σε αρκετούς από τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια, επισήμανε σύμφωνα με πληροφορίες ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, στο χθεσινό conference call με αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου και του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Όπως συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, ήδη κατά το τρίτο τρίμηνο παρατηρείται σχεδόν πλήρης επαναφορά της ζήτησης καυσίμων και των περιθωρίων διύλισης στα επίπεδα προ της υγειονομικής κρίσης. Ένα γεγονός το οποίο, παρά τις επιφυλάξεις για την εξέλιξη της πανδημίας, καθιστά τον ίδιο βέβαιο για την ακόμη καλύτερη πορεία του Ομίλου στη συνέχεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, με βάση αναλυτές που παρακολούθησαν το conference call, ο κ. Σιάμισιης εκτίμησε πως από το επόμενο τρίμηνο και μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια, η κύρια δραστηριότητα των ΕΛΠΕ θα επιστρέψει στα κανονικά για τον Όμιλο επίπεδα. Μάλιστα, αυτή η «επάνοδος» του κλάδου διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών θα επιτευχθεί, παρά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η άνοδος του κόστους ενέργειας και των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, θα υπάρξει σημαντική ανάπτυξη του δεύτερου επιχειρηματικού πυλώνα του Ομίλου, στον οποίο περιλαμβάνονται οι ΑΠΕ, ο ηλεκτρισμός και το φυσικό αέριο. Έτσι, δήλωσε εξαιρετικά αισιόδοξος για την πορεία των Ελληνικών Πετρελαίων τους αμέσως επόμενους μήνες.

Σε προ-Covid επίπεδα τα καύσιμα Ιούλιο-Αύγουστο

Ο CEO του Ομίλου έκανε επίσης αναφορά στην πρόσφατη εκκίνηση του εταιρικού μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ, με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για σύσταση εταιρείας συμμετοχών και την απόσχιση των δραστηριοτήτων διύλισης και πετροχημικών σε μία νέα 100% θυγατρική. Σημείωσε πως ο εταιρικός μετασχηματισμός είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός που μπαίνει σε εφαρμογή, προσθέτοντας χάρις στη νέα δομή, θα διαφοροποιηθούν οι όροι προσφυγής στις αγορές για κάθε μία από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ομίλου.

Ο κ. Σιάμισιης χαρακτήρισε θετικό το δεύτερο τρίμηνο, κατά το οποίο το βελτιωμένο περιβάλλον επέτρεψε στα ΕΛΠΕ να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019, αλλά και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Σημαντική ήταν η ώθηση από τον τομέα των πετροχημικών του Ομίλου, ο οποίος κατέγραψε επιδόσεις ρεκόρ.

Στη βελτίωση των αποτελεσμάτων συνέβαλε και ο κλάδος της εμπορίας καυσίμων, όπου τα ΕΛΠΕ ενίσχυσαν τόσο τα μερίδιά τους στην αγορά, όσο και την κερδοφορία. Στα εμφανή σημάδια ανάκαμψης της αγοράς καυσίμων κατά το δεύτερο τρίμηνο, εξαίρεση αποτέλεσαν τα αεροπορικά καύσιμα, τα οποία παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα. Τον Ιούλιο πάντως, και ειδικά τον Αύγουστο, η κατανάλωση καυσίμων έφτασε σε επίπεδα παρόμοια με το 2019.

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, στο δεύτερο τρίμηνο καταγράφηκε επίσης μικρή ανάκαμψη στα περιθώρια διύλισης, η οποία έχει ενισχυθεί αισθητά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Στον αντίποδα, σημαντική κατά το δεύτερο τρίμηνο ήταν η επιβάρυνση από τα δικαιώματα CO2, οι τιμές των οποίων άγγιξαν τα 52 ευρώ ανά τόνο, με συνέπεια να έχουν 2πλασιαστεί από πέρυσι και 10πλασιαστεί από το 2017.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΠΕ: Αύξηση κατά 76% στα EBITDA σε ετήσια βάση - Στα 54 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το β' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider