Τράπεζες
19-08-2021 | 13:10

Τράπεζες: Η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί την μέχρι τώρα καλή πορεία του τουρισμού

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Τράπεζες: Η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί την μέχρι τώρα καλή πορεία του τουρισμού
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Πορεία καλύτερη του αναμενόμενου, η οποία όμως σκιάζεται από τo άγχος της μετάλλαξης Δέλτα όσο θα πέφτουν οι θερμοκρασίες, καταγράφουν μέχρι στιγμής για τον Τουρισμό οι τράπεζες.

Με το παραδοσιακά πιο παραγωγικό από πλευράς εσόδων τουριστικό δίμηνο του Ιουλίου – Αυγούστου να οδεύει προς το τέλος του, τα σενάρια των τραπεζών για τις φετινές εισπράξεις από τον Τουρισμό επιβεβαιώνονται επί το θετικότερον. Ωστόσο, οι εξελίξεις από την μετάλλαξη Δέλτα αναγάγουν εφεξής σε στοίχημα την παράταση της τουριστικής περιόδου μέχρι τον Οκτώβριο, κρίνοντας και την τελική έκβαση των σεναρίων για τη φετινή πορεία του Τουρισμού.

Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη τραπεζών στο insider.gr, τα μέχρι στιγμής έσοδα από τον Τουρισμό κινούνται στο 55% - 60% των εσόδων του 2019, ξεπερνώντας την πρόβλεψη που είχαν ενσωματώσει στο βασικό τους σενάριο οι τράπεζες για έσοδα στο 50% αυτών του 2019. Η πρόβλεψη αυτή περιελάμβανε τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, καθώς για τον Ιούνιο το σενάριο προέβλεπε ακόμη και μηδενικά έσοδα, τα οποία θα υπερκαλύπτονταν τους επόμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι το άνοιγμα του Τουρισμού έγινε στις 15 Μαΐου και οι τράπεζες ανέμεναν μία «νωχελική» εκκίνηση με το 30% των ξενοδοχειακών μονάδων και στη συνέχεια εξαιρετικές προοπτικές για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

Το γ΄ τρίμηνο είναι καταλυτικό για την πορεία των τουριστικών εισπράξεων, καθώς μπορεί να συγκεντρώσει έως και το 70% των εσόδων της χρονιάς. Όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη στο insider.gr, η δομή των τουριστικών εσόδων στη χώρα μας ανά τρίμηνο διαμορφώνεται ως εξής: το α΄ τρίμηνο του έτους συγκεντρώνει μόλις το 5% - 7% των συνολικών εσόδων, το β΄ τρίμηνο το 18% - 20% των εσόδων, το γ΄ τρίμηνο το 65% και το τελευταίο τρίμηνο του έτους το 10%.

Με βάση τους υπολογισμούς αυτούς, το βασικό σενάριο των τραπεζών ανέμενε ότι τα έσοδα της φετινής χρονιάς από το Τουρισμό θα κινηθούν στο 50% του 2019, από το 23% που συγκέντρωσε το 2020 σε σχέση με τα έσοδα του 2019. Παράλληλα, οι τράπεζες εκτιμούν ότι το 2022 οι εισπράξεις από τον Τουρισμό θα φτάσουν στο 80% αυτών του 2019.

Στην μέχρι στιγμής αύξηση των εσόδων, οι τράπεζες δεν βλέπουν κάποιον «πρωταθλητή» καθώς όλοι οι προορισμοί μοιράζονται τις επιδόσεις σε προσέλκυση τουριστών. Ωστόσο, διάκριση γίνεται μεταξύ ακριβότερων και φθηνότερων τουριστικών μονάδων, με τις πρώτες να καταγράφουν, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, πολύ καλύτερες επιδόσεις και να συμβάλλουν περισσότερο στην αύξηση των τουριστικών εσόδων.

Η καλύτερη των προβλέψεων πορεία του Τουρισμού επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία  της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τον μήνα Ιούλιο. Η διακίνηση επιβατών αυξήθηκε κατά 140,6% και οι αφίξεις από το εξωτερικό σημείωσαν αύξηση 146,8% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020. Παράλληλα, τα στατιστικά στοιχεία για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου από όλα τα αεροδρόμια της χώρας, για πρώτη φορά μετά την πανδημία του Covid-19 κατέγραψαν άνοδο (+ 41,4%) σε σχέση με το επτάμηνο του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο δεκαπενταύγουστος πέρασε, η Δέλτα φέρνει νέα lockdown; 

Τα βασικά στοιχεία της μετάλλαξης Δέλτα