Πώς «είδαν» τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας οι αναλυτές - Τι εκτιμούν για τη μετοχή

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς «είδαν» τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας οι αναλυτές - Τι εκτιμούν για τη μετοχή
Θετική είναι η εικόνα που διατηρούν οι αναλυτές των JP Morgan, Euroxx, Axia και Alpha Finance για τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το β' τρίμηνο η Εθνική Τράπεζα.

Θετική είναι η εικόνα που διατηρούν οι αναλυτές των JP Morgan, Euroxx, Axia και Alpha Finance για τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το β' τρίμηνο η Εθνική Τράπεζα.

Η JP Morgan διατηρεί την «overweight» θέση της για τη μετοχή της Εθνικής με τιμή στόχο τα 3,30 ευρώ, επισημαίνοντας πως τα αποτελέσματα της ήταν ισχυρά, όπως αναμενόταν, με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους να διαμορφώνονται στα 18 εκατ. ευρώ, πλησίον των εκτιμήσεων του αμερικανικού οίκου για 20 εκατ. ευρώ. Τα οργανικά έσοδα ύψους 366 εκατ. ευρώ ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, ενώ το κόστος και οι προβλέψεις ήταν πολύ καλύτερα, στα 185 εκατ. ευρώ/70 εκατ. ευρώ 5%/16% χαμηλότερα, αντίστοιχα. Αυτό αύξησε τα οργανικά κέρδη σε 111 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο, αυξημένα κατά 16% σε τριμηνιαία βάση και δύο φορές υψηλότερα σε ετήσια βάση. Σε ετήσιο επίπεδο, αυτό απέχει μόλις 46 εκατ. ευρώ από το φιλόδοξο στόχο της διοίκησης για 490 εκατ. ευρώ το 2022, παρά το ακόμα αυξημένο κόστος κινδύνου στις 104 μ.β. έναντι 60 μ.β. που αναμένει το 2022. Σύμφωνα με την JP Morgan, η μετοχή της τράπεζας παραμένει ελκυστική καθώς διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη τιμής προς εσωτερική ενσώματη αξία (P/TBV) για το 2022 στο 0,42x , και με δείκτη εκτιμώμενο δείκτη NPE για το 2023 στο 6%, τον καλύτερο στην κατηγορία δείκτη CET1 fully loaded στο 15,7% fully loaded και πάνω από 7% ROTE.

JP Morgan

Από τη μεριά της η Euroxx εκτιμά ότι Εθνική Τράπεζα παρουσίασε κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 45 εκατ. ευρώ (εκτίμηση στα 51 εκατ. ευρώ) το β' τρίμηνο, έναντι κερδών 578 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του έτους, λόγω των χαμηλότερων μη κύριων εσόδων που αντισταθμίζουν τα υψηλότερα έσοδα από την κύρια τραπεζική δραστηριότητα. Εάν συνυπολογιστούν και οι τις διακοπείσες εργασίες, τις μειοψηφίες και λοιπά έξοδα, τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 18 εκατ. ευρώ έναντι 557 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο. Δηλαδή, σε επίπεδο βασικών επαναλαμβανόμενων κερδών η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε 182 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 5,9% σε τριμηνιαία βάση. Παράλληλα, όπως σημειώνει η Euroxx, ο δείκτης NPE θα διαμορφωθεί στο 6% έως το 2022, συμπεριλαμβανομένων των νέων τιτλοποιήσεων/πωλήσεων ύψους 1,5 δισ. (πέραν του project «Frontier») και εισροών 0,6 δισ. ευρώ NPEs από δάνεια σε καθεστώς αναστολής πληρωμών. Η Euroxx διατηρεί τη σύσταση «οverweight» για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με τιμή στόχο στα 3,40 ευρώ.

Επιπλέον και η Axia στέκεται στο σκέλος της κερδοφορίας, επισημαίνοντας πως η Εθνική ανακοίνωσε κέρδη μετά από φόρους ύψους 18 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα από την εκτίμηση της ίδιας για 38 εκατ. ευρώ και του consensus για 58 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ευθυγραμμίστηκαν σχεδόν με την εκτίμηση της που έκανε λόγο για 44 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Axia, η διοίκηση διατηρεί το guidance για περίπου 9% core ROE για το 2022, με βάση περίπου 490 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη και διψήφιο ποσοστό το 2023. Επιπλέον, η pro-forma συνολική κεφαλαιακή θέση του ομίλου διαμορφώθηκε στο 18,8% και στο 16,5% fully loaded. Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να καταγράφει πρόοδο ως προς το σκέλος της ποιότητας του ενεργητικού, με δείκτη NPE 12,7% (όγκος 4,1 δισ. ευρώ) με cash coverage 66,8%, την υψηλότερη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Ως εκ τούτου, ο μονοψήφιος δείκτης NPE είναι προ των πυλών, χωρίς να υπάρξει dilution για τους μετόχους, με την Axia να εκτιμά πως η μετοχή της τράπεζας παραμένει με μια ελκυστική αποτίμηση με εκτιμώμενο για το 2023 T/BV στο 0,34x και 3,9x με βάση τα κέρδη, διατηρώντας έτσι τη σύσταση «buy» με τιμή στόχο τα 4,30 ευρώ.

Η Alpha Finance επισημαίνει πως δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 16% (13,8% FL), οριακά χαμηλότερα σε τριμηνιαία βάση, με το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CAD στο 17%. Η Εθνική επανέλαβε ότι οι συναλλαγές Frontier αλλά και της Εθνικής Ασφαλιστικής θεωρείται ότι ενισχύουν το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 170 μ.β. στο 18,8%, ενώ επιβεβαιώθηκε το guidance για το 2022. Επιπλέον, η διοίκηση της τράπεζας επανέλαβε τους στόχους για το 2022, με δείκτη ΝΡΕ 6% και 1,8 δισ. ευρώ και κάλυψη πάνω από 66%, δείκτη CET1 στο 16,2% (FL στο 15,2%), COP (βασικά έσοδα μείον λειτουργικά και προβλέψεις, χωρίς έκτακτα) ύψους 0,49 δισ. ευρώ και 9% core RoTE. Η Alpha Finance διατηρεί σύσταση «buy» για τη μετοχή της τράπεζας με τιμή στόχο τα 3,24 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider