Επιχειρήσεις | Τράπεζες
05-08-2021 | 19:29

ΕΤΕ: «Σούπερ έκπληξη» από τα δάνεια σε moratoria, δεν εξυπηρετείται μόλις το 3%

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
ΕΤΕ: «Έκπληξη» από τα δάνεια σε moratoria, δεν εξυπηρετείται μόλις το 3%
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, μετά τις προβλέψεις, μόλις 1,4 δισ. ευρώ, - τα χαμηλότερα σε όλο τον κλάδο - έχει η Εθνική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε η Διοίκησή της στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου. Συνυπολογιζομένων των προβλέψεων (ο δείκτης κάλυψης από προβλέψεις ανέρχεται σε 66,4%), τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Τράπεζας ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ και ο δείκτης ΜΕΑ στο 12,8%.

Από το ποσό των 4 δισ. ευρώ, το 35%, δηλ. δάνεια 1,4 δισ. ευρώ είναι ρυθμισμένα και έχουν μεγάλες πιθανότητες ίασης . 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, έδωσε ιδιαίτερα θετικό μήνυμα για τα νέα κόκκινα δάνεια από την πανδημική κρίση. Όπως ανέφερε, η κατάσταση πληρωμών των ενήμερων πελατών που είχαν ενταχθεί σε moratoria στα εν λόγω προγράμματα παραμένει σημαντικά καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες της Τράπεζας. Η Τράπεζα υπολόγιζε ότι περίπου το 20% των δανείων αυτών θα γινόταν ξανά μη ενήμερο (η πρόβλεψη αυτή, πάντως, εξακολουθεί να ισχύει καθώς η Τράπεζα παραμένει επιφυλακτική λόγω της μετάλλαξης Delta).

Στην πράξη, μέχρι σήμερα, μόλις το 3% των δανείων από moratoria που έληξαν παρουσιάζει καθυστέρηση πληρωμών άνω των 90 ημερών, ενώ μόλις 1% είναι το ποσοστό των δανείων με μικρή καθυστέρηση άνω των 30 ημερών. 

Όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, στις 31/12/2020 όλοι οι πελάτες της ΕΤΕ βγήκαν από τα moratoria και 60% αυτών δεν έλαβε καμία περαιτέρω διευκόλυνση. Όσον αφορά τα κρατικά προγράμματα στήριξης «Γέφυρα Ι» και «Γέφυρα ΙΙ», η ΕΤΕ έχει εντάξει στο μεν πρώτο, στεγαστικά δάνεια 1,4 δισ. ευρώ (σχεδόν το 40% αυτών ήταν προηγουμένως σε μορατόριουμ), στο δε δεύτερο, δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων περίπου 1,3 δισ. ευρώ (το 30% ήταν προηγουμένως σε μορατόριουμ). 

Στο πρόγραμμα διευκόλυνσης εξυπηρέτησης δανείων «ΕθνοΓέφυρα» που προσφέρει σε πελάτες λιανικής μείωση 50% στην καταβολή δόσης, έχουν ενταχθεί οφειλές 110 εκατ. ευρώ. Ποσό 200 εκατ. ευρώ αφορά  προγράμματα διευκόλυνσης αποπληρωμής οφειλών προς επιχειρήσεις κυρίως των κλάδων τουρισμού και ψυχαγωγίας. 

Αναφερόμενος στην προοπτική της περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι η ΕΤΕ οδεύει σε δείκτη ΜΕΑ 6% το 2022 (μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,8 δισ. ευρώ). Εκτίμησε ότι ο σχηματισμός νέων κόκκινων δανείων το 2021 – 2022 θα ανέλθει σε 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η μάξιμουμ επίπτωση από τα moratoria λόγω Covid έχει υπολογιστεί σε 600 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, τα δάνεια που θα θεραπευτούν και θα βγουν από το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων υπολογίζονται σε 2,2 δις. ευρώ. Στη μείωση των ΜΕΑ μέχρι το 2022 θα συμβάλουν και τιτλοποιήσεις/πωλήσεις 1,5 δις. ευρώ. 

Ερωτώμενος για την τιλοποίηση Frontier, ύψους 6 δισ. ευρώ, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι είναι θέμα εβδομάδων να οριστικοποιηθεί η συναλλαγή. 

Η συναλλαγή Frontier, αλλά και η ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής που αναμένεται τον Νοέμβριο, θα ενισχύσουν σημαντικά τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της ΕΤΕ (+ 170 μ.β. στο 18,8%). Όπως αναφέρθηκε, η ΕΤΕ έχει ήδη τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Στο α΄ εξάμηνο 2021 ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της ΕΤΕ ανήλθε σε 17% και ο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων (CET1) στο 16% (fully loaded 13,8%). 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Τράπεζα: Αύξηση 34% στα κέρδη μετά από φόρους στο α' εξάμηνο - Στα 622 εκατ. ευρώ