Κινέζος μεγιστάνας του τομέα εκπαίδευσης χάνει 15 δισ. δολάρια εξαιτίας των νέων κανόνων της Κίνας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κινέζος μεγιστάνας του τομέα εκπαίδευσης χάνει 15 δισ. δολάρια εξαιτίας των νέων κανόνων της Κίνας
O Larry Chen, πρώην δάσκαλος που έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, έχασε το στάτους του δισεκατομμυριούχου καθώς η Κίνα βάζει αυστηρά όρια στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

O Larry Chen, πρώην δάσκαλος που έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, έχασε το στάτους του δισεκατομμυριούχου καθώς η Κίνα βάζει αυστηρά όρια στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Ο Chen, ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gaotu Techedu, έχει πλέον καθαρή αξία 336 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, καθώς η διαδικτυακή του πλατφόρμα διδασκαλίας είδε τη μετοχή της να χάνει σχεδόν τα 2/3 της αξίας της την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη εν μέσω δημοσιευμάτων για ρυθμιστική αναδιάρθρωση του τομέα.

Το Σάββατο, η Κίνα δημοσιοποίησε νέους κανονισμούς που απαγορεύουν στις εταιρείες που παρέχουν προγράμματα μαθημάτων να αποκομίζουν κέρδη, να αντλούν κεφάλαια ή να εισάγονται στο χρηματιστήριο. Είναι το τελευταίο χτύπημα για τον Chen, ο οποίος έχει χάσει περισσότερα από 15 δισ. δολάρια από τον Ιανουάριο, οπότε βυθίστηκε η μετοχή της Gaotu.

Η Gaotu «θα συμμορφωθεί με τις ρυθμίσεις και θα ανταποκριθεί στην κοινωνική της ευθύνη», ανέφερε ο Chen σε δήλωσή του στο Weibo, μια κινεζική υπηρεσία αντίστοιχη του Twitter.

Βυθίστηκαν οι μετοχές

O Chen δεν ήταν ο μόνος που είδη τον πλούτο του να κατακρημνίζεται.

Η περιουσία του CEO της TAL Education Group, Zhang Bangxin, συρρικνώθηκε κατά $2,5 δισ. στα 1,4 δισ. δολάρια μετά τη βουτιά της μετοχής κατά 71% στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή. Το στάτους του δισεκατομμυριούχου έχασε και ο πρόεδρος της New Oriental Education & Technology Group Inc. Yu Minhong, καθώς η απώλεια $685 εκατ. τον άφησε με περιουσία $579 εκατ. μετά την πτώση της μετοχής της εταιρείας κατά 54%.

Και οι δύο εταιρείες εξέδωσαν αντίστοιχες ανακοινώσεις συμμόρφωσης με τους νέους κανόνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider