H Kodak διέγραψε μια ανάρτηση στο Instagram με εικόνες από τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στην Σινγιάνγκ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Kodak διέγραψε μια ανάρτηση στο Instagram με εικόνες από τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στην Σινγιάνγκ
Στην ανάρτηση της Kodak και στον δικό του λογαριασμό Instagram, ο κ. Wack περιέγραψε τις εικόνες του ως μια οπτική αφήγηση της «απότομης καθόδου της Σινγιάνγκ σε μια οργουελική δυστοπία» τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η αμερικανική εταιρεία Kodak διέγραψε μια ανάρτηση στο Instagram με εικόνες της Σινγιάνγκ, μιας κινεζικής επαρχίας όπου η κυβέρνηση κατηγορείται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά από μια διαδικτυακή αντίδραση από τους υποστηρικτές του Πεκίνου.

Η ανάρτηση προωθούσε το έργο του Γάλλου φωτογράφου Patrick Wack, ο οποίος έκανε πολλά ταξίδια στην Σινγιάνγκ τα τελευταία χρόνια και έχει συγκεντρώσει τις εικόνες του σε ένα βιβλίο. Το έργο έλαβε ώθηση την περασμένη εβδομάδα όταν η Kodak μοιράστηκε 10 από τις εικόνες του - όλες τραβηγμένες με φιλμ Kodak - με τους 839.000 followers του στο Instagram.

Στην ανάρτηση της Kodak και στον δικό του λογαριασμό Instagram, ο κ. Wack περιέγραψε τις εικόνες του ως μια οπτική αφήγηση της «απότομης καθόδου της Σινγιάνγκ σε μια οργουελική δυστοπία» τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό δεν ακούστηκε καλά στους Κινέζους χρήστες social media, οι οποίοι συχνά αντιτίθενται στη δυτική κριτική για τις πολιτικές της κινεζικής κυβέρνησης. Εκτός από τη διαγραφή της ανάρτησης, ο Kodak ζήτησε συγγνώμη για «οποιαδήποτε παρανόηση ή προσβολή» μπορεί να προκάλεσε.

Η Kodak δεν είναι η πρώτη διεθνής εταιρεία που ζητά συγγνώμη για τις παραβιάσεις στην Σινγιάνγκ, όπου οι δυτικοί πολιτικοί και οι ομάδες δικαιωμάτων λένε ότι οι Ουιγούροι και άλλες μουσουλμανικές μειονοτικές ομάδες έχουν υποστεί καταναγκαστική εργασία και γενοκτονία από την κινεζική κυβέρνηση.

Τώρα η Kodak αντιμετωπίζει κριτική στο διαδίκτυο όχι μόνο από Κινέζους χρήστες social media, αλλά και από ανθρώπους στη Δύση που εξακολουθούν να βλέπουν τα προϊόντα της ως το χρυσό πρότυπο της βιομηχανίας για την αναλογική φωτογραφία.

«Μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στη φωτογραφία δεν θα έπρεπε να φοβάται να πάρει θέση σε ένα έργο που είναι τόσο σημαντικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Ariane Kovalevsky, διευθυντής της Inland Stories με έδρα το Παρίσι, ο οποίος είναι ένας διεθνής συνεταιρισμός 11 φωτογράφων ντοκιμαντέρ, συμπεριλαμβανομένου του κ. Wack.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider