Ελλάδα
19-07-2021 | 18:34

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Τα χαρακτηριστικά της ΣΔΙΤ απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου

Newsroom
Μοιράσου το
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Τα χαρακτηριστικά της ΣΔΙΤ απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ενημερωτικό σημείωμα  για τη Μονάδα Διαχείρισης Αποβλήτων στην Αρκαδία, που επισκέφθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέδωσε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κατά την επίσκεψή του ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για το έργο από τον κ. Γιώργο Περιστέρη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον κ. Γιώργο Αγραφιώτη, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.. Έχουν προηγηθεί τα ΣΔΙΤ της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, των Σερρών και της Ηλείας.

Το έργο υλοποιείται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, με Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) την Περιβαλλοντική Πελοποννήσου, εταιρεία μέλος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, με τη συμβολή του Υπουργείου Ανάπτυξης  (Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ) και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το έργο υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου ενώ λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων.

Το έργο θα λύσει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για πάνω από 30 χρόνια, καλύπτοντας όχι μόνο την τρέχουσα κοινοτική οδηγία αλλά και τις μελλοντικές, μιας και επιτυγχάνει υψηλές περιβαλλοντικές αποδόσεις.

Το ύψος της  επένδυσης ανέρχεται σε 152 εκατ. ευρώ (62,5 εκατ. επιδότηση ΕΣΠΑ).

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία:

·       τριών (3) Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) συνολικής δυναμικότητας 200.000 τν/έτος

·       τριών (3) Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)

·       δύο (2) Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)

Οι ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 km από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους Δήμους.

Η διάρκεια της κατασκευής είναι 24 μήνες, ενώ από τον 10ο μήνα από την έναρξη ισχύος της σύμβασης προβλέπεται η έναρξη μεταβατικής διαχείρισης απορριμμάτων σε εγκαταστάσεις, ώστε να ανακουφιστεί το μείζον πρόβλημα της Περιφέρειας.

Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 28 έτη.

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

·       Στο έργο θα παράγεται πράσινη ενέργεια καθιστώντας το περιβαλλοντική υποδομή με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

·       Παράλληλα, θα μειωθεί το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων και θα αποτραπεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων προστίμων .

·       Θα δημιουργηθούν 600  θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και 200 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας. Σε αυτές δεν υπολογίζονται οι έμμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού, περιβαλλοντικές εκδρομές σχολείων κλπ.)

·       Η υλοποίηση του έργου θα έχει οφέλη στον Τουρισμό, την Εκπαίδευση και τη νέα ποιοτική Γεωργία, που είναι στρατηγικός στόχος για τη χώρα.

·       Υπάρχει η πρόβλεψη ώστε οι εγκαταστάσεις να είναι επισκέψιμες από εκπαιδευτικά ιδρύματα (κυρίως σχολεία) και φορείς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μητσοτάκης στη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αρκαδίας