Ελλάδα
14-07-2021 | 17:30

Γιαρέντης: Ο ΔΑΠΕΕΠ δίπλα στους ελεύθερους επαγγελματίες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Newsroom
Μοιράσου το
Γιαρέντης: Ο ΔΑΠΕΕΠ δίπλα στους ελεύθερους επαγγελματίες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) είναι σταθερά στο πλευρό των ελεύθερων επαγγελματιών με συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Γιαρέντης, μιλώντας στο 8ο Στρατηγικό Συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική 2021», που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του Διαχειριστή. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιαρέντης αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των επαγγελματιών από 22,4 σε 17 ευρώ/μεγαβατώρα που σημειώθηκε το 2019, καθώς και στη δυνατότητα που έχουν πλέον να ενταχθούν στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ νέες κατηγορίες επιχειρήσεων για όσες κατηγορίες επαγγελματιών της μέσης και της υψηλής τάσης πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή οδηγία, όπως είναι αυτές που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο.

Ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ σημείωσε ότι ο Διαχειριστής πιάνει το «σφυγμό» της αγοράς και αντιλαμβάνεται πλήρως τις ανάγκες των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς είναι αντισυμβαλλόμενος με περισσότερους από 16.000 επαγγελματίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), δηλαδή τους μικρούς, μεσαίους και μεγάλους παραγωγούς που συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ουσιαστικά, όπως είπε ο κ. Γιαρέντης, ο ΔΑΠΕΕΠ κατέχει πρωταγωνιστική θέση στην ελληνική αγορά, με ένα παραγωγικό χαρτοφυλάκιο που αγγίζει τα 4.000 MW, μέγεθος που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο μετά τη ΔΕΗ.

Μετά την τολμηρή απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, η χώρα μας βαδίζει με σταθερά βήματα στο δρόμο της ενεργειακής μετάβασης, που αποτελεί επί της ουσίας μια επανάσταση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ, περνώντας από τις ρυπογόνες μορφές παραγωγής ενέργειας στις ΑΠΕ.

Στο πλαίσιο αυτής της επανάστασης, ο ΔΑΠΕΕΠ πραγματοποιεί τη δική του επανάσταση, επισήμανε ο κ. Γιαρέντης, προσθέτοντας ότι ο Διαχειριστής βρίσκεται πλέον σε ένα ώριμο στάδιο εκσυγχρονισμού και ψηφιακού μετασχηματισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τις πολύμηνες καθυστερήσεις του παρελθόντος, ο ΔΑΠΕΕΠ καταβάλει εδώ και 1,5 έτος τις πληρωμές των παραγωγών στην ώρα τους, γεγονός που έχει συμβάλει καταλυτικά στη δημιουργία κλίματος επενδυτικής ασφάλειας, το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της αγοράς και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.   

Πλέον, υπογράμμισε ο κ. Γιαρέντης, ο ΔΑΠΕΕΠ είναι έτοιμος να ανταποκριθεί και σε μια άλλη μεγάλη πρόκληση, που αφορά στις εγγυήσεις προέλευσης. Τα πράσινα πιστοποιητικά, που αποδεικνύουν ότι η ηλεκτρική ενέργεια έχει παραχθεί από καθαρές πηγές, θα αποκτήσουν σταδιακά περίοπτη θέση στην αγορά, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες θα τα χρησιμοποιούν ώστε να δείχνουν ότι εναρμονίζονται με το πλαίσιο και τις προτεραιότητες της ενεργειακής μετάβασης, δηλαδή την προστασία του περιβάλλοντος και την χρήση καθαρών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.