Ποιο μεγάλο αρδευτικό/αντιπλημμυρικό έργο 160 εκατ. ευρώ προωθείται στην Κρήτη

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιο μεγάλο αρδευτικό/αντιπλημμυρικό έργο 160 εκατ. ευρώ προωθείται στην Κρήτη
Γιατί η αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Ταυρωνίτη ποταμού θεωρείται σημαντικής προτεραιότητας για την περιοχή.

Τις διαδικασίες για την ωρίμανση ενός ακόμα σημαντικού έργου στο νησί της Κρήτης προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών προχωρούν τις διεργασίες για την ανάθεση υπηρεσιών Χρηματοοικονομικού Συμβούλου για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων στις ενέργειες υποβολής πρότασης και διεξαγωγής διεθνούς διαγωνισμού ΣΔΙΤ για την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «ΈΡΓΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ ΠΟΤΑΜΟΥ Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ».

Πρόκειται για την εκκίνηση των διαδικασιών ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, της ολοκλήρωσης των μελετών και της κατασκευής του έργου αυτού, ενώ γίνονται κινήσεις και για νομικό/τεχνικό σύμβουλο.

Η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων έχει εντάξει στον προγραμματισμό της τη δημοπράτηση του έργου με τίτλο: «ΈΡΓΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ ΠΟΤΑΜΟΥ Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ», προϋπολογισμού άνω των 160.000.000 (με Φ.Π.Α).

Η υλοποίηση του εν λόγω έργου, όπως αναφέρεται σχετικά, θεωρείται ύψιστης προτεραιότητας και αναγκαία, καθώς: (α) θα επιλύσει ένα αίτημα δεκαετιών για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων μεγάλης απόδοσης, όπως η υψηλή ζώνη Πλατανιά και περιοχές της Δυτικής Κισάμου Χανίων, εξοικονομώντας νερό για άλλες χρήσεις, όπως η ύδρευση οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων, (β) θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία των εκτάσεων της λεκάνης απορροής του Ταυρωνίτη ποταμού, στην οποία προκλήθηκαν πολύ μεγάλες καταστροφές και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα από τις βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή πρόσφατα.

Για την υλοποίηση του προαναφερόμενου έργου θα κατατεθεί πρόταση στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την έκδοση απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα («ΔΕΣΔΙΤ»), προκειμένου το έργο να υπαχθεί στις διατάξεις του σχετικού νόμου.

Μάλιστα, για το συγκεκριμένο έργο είχε γίνει σχετική αναφορά από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή στην πρόσφατη παρουσίαση του νέου ΒΟΑΚ, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τους προηγούμενους μήνες έχουν γίνει διάφορες συσκέψεις και ενέργειες για τον εν λόγω διαγωνισμό, ενώ, σύμφωνα με τοπικά μέσα της Κρήτης, προ περίπου 3μήνου η Περιφέρεια Κρήτης αποφάσισε να υποβληθεί αίτημα από τον Περιφερειάρχη Κρήτης προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα η ολοκλήρωση των μελετών και η κατασκευή του εμβληματικού αυτού έργου. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, το έργο θα εξυπηρετήσει αρδευτικούς σκοπούς για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων μεγάλης απόδοσης, όπως η υψηλή ζώνη Πλατανιά και η Δυτική Κίσαμος. Θα εξοικονομήσει νερό για άλλες χρήσεις, όπως η ύδρευση οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία των εκτάσεων της λεκάνης απορροής του Ταυρωνίτη ποταμού. Επιπλέον έχει και σημαντική περιβαλλοντική διάσταση, με την ανάσχεση του φαινομένου ερημοποίησης λόγω υφαλμύρινσης των αντλούμενων υδάτων στα Φαλάσσαρνα, καθώς και την μείωση των πιέσεων σε σημαντικούς υπόγειους υδροφορείς, όπως αυτός του Κολενίου.

Οι οικονομικοί φορείς οι οποίοι θα κληθούν να λάβουν μέρος στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης (για την εξεύρεση συμβούλου) είναι οι εξής : α) BDO ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ Α.Ε. β) KSI GREECE – ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ γ) ΔΩΡΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, ενώ έχει εγκριθεί και η δέσμευση προϋπολογισμού συνολικού ποσού 172.360 ευρώ (με ΦΠΑ). Η ανάθεση υπηρεσιών Χρηματοοικονομικού Συμβούλου κρίνεται απολύτως αναγκαία για την υποβοήθηση της αρμόδιας υπηρεσίας για την ταχεία και άρτια εκτέλεση των παραπάνω εργασιών, λόγω των ελλείψεων της Υπηρεσίας σε αντίστοιχους εξειδικευμένους επιστήμονες, σε εξειδικευμένα λογισμικά προγράμματα, και επιπρόσθετα της αδυναμίας της Υπηρεσίας σε άμεση ανταπόκριση στα επί μέρους επιστημονικά πεδία, λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας του διαθέσιμου στελεχιακού δυναμικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider