Ξεκίνησε από την Κομισιόν το δεύτερο Market Test για τους λιγνίτες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκίνησε από την Κομισιόν το δεύτερο Market Test για τους λιγνίτες
Παρέλαβαν χθες οι εγχώριοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας το ερωτηματολόγιο των Βρυξελλών, στο πλαίσιο του καινούριου Market Test (Δοκιμή Αγοράς) για τη διάθεση «πακέτων» λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής

Νέο Market Test διενεργεί η Κομισιόν για τον μηχανισμό πρόσβασης των εγχώριων προμηθευτών στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ, θέτοντας έτσι στην τελική ευθεία την εφαρμογή της «θεραπείας» (remedy) στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, από χθες οι πάροχοι έχουν παραλάβει το ερωτηματολόγιο των Βρυξελλών, έχοντας διορία έως τις 14 Ιουλίου για να αποστείλουν τις απαντήσεις τους.

Πρόκειται για τη δεύτερη Δοκιμή Αγοράς που διεξάγει η Κομισιόν για τον μηχανισμό, καθώς έχουν επέλθει αλλαγές στην αρχική εκδοχή του, για την οποία είχε διενεργηθεί το πρώτο Market Test. Μία από τις βασικές αλλαγές είναι πως τα προϊόντα ηλεκτρικής παραγωγής από λιγνίτη θα διατίθενται σε τρίτους προμηθευτές μέσω της Προθεσμιακής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Η νέα αυτή αρχιτεκτονική του μηχανισμού είχε τεθεί επί τάπητος κατά τη συνάντηση που είχαν στα μέσα Μαΐου στην Αθήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για μία Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, Μαργκρέιτε Βεστάγκερ. Κατά τη συνάντηση, είχε διαφανεί πως βαίνει προς έγκριση από την Κομισιόν η εν λόγω φόρμουλα, για τη συμμόρφωση της χώρας μας στην ευρωκαταδίκη.

Συμμετοχή της «Πτολεμαΐδα 5»

Στο διάστημα που μεσολάβησε, η ελληνική πλευρά με την Κομισιόν οριστικοποίησαν και τις τελευταίες λεπτομέρειες του remedy. Μία από τις λεπτομέρειες αυτές, που σύμφωνα με πληροφορίες διαφαίνεται από το ερωτηματολόγιο, είναι πως προβλέπεται να διατεθεί σε τρίτους προμηθευτές μέρος της ηλεκτροπαραγωγής και από την υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ, εκτός από τους λιγνιτικούς σταθμούς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε λειτουργία.

Η «Πτολεμαΐδα 5» αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2023. Επομένως, «πακέτα» της ηλεκτροπαραγωγής της θα διατίθενται σε τρίτους προμηθευτές έως ότου εκπνεύσει η λειτουργία του μηχανισμού. Η διορία εφαρμογής του μέτρου έχει καθοριστεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, ή εναλλακτικά έως την ημερομηνία απόσυρσης και της τελευταίας λιγνιτικής μονάδας, στην περίπτωση που σβήσουν νωρίτερα όλα τα λιγνιτικά «φουγάρα».

Η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή θα διατίθεται τμηματικά, δηλαδή σε «πακέτα», δικαίωμα αγοράς των οποίων θα έχουν όλοι οι κάτοχοι άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως και στο πρώτο Market Test, σκοπός της Κομισιόν είναι με το ερωτηματολόγιο να καταγραφούν οι απόψεις των προμηθευτών, σχετικά με την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Έτσι, υπάρχουν ερωτήσεις για το κατά πόσο θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό τόσο στη χονδρεμπορική όσο και στη λιανική αγορά, αλλά και για το αν θα μπορούσε να βοηθήσει στην είσοδο νέων «παικτών» στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider