ΔΕΗ: Ο οδικός χάρτης για την αύξηση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στο 1,5 GW έως το 2023

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Ο οδικός χάρτης για την αύξηση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στο 1,5 GW έως το 2023
ΔΕΗ
Τον Ιούλιο η επόμενη προκήρυξη για ένα φωτοβολταϊκό 65 MW στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στη δημοπράτηση ενός αιολικού πάρκου 70 MW στη Β.Ελλάδα και νέων φωτοβολταϊκών 500 MW και πάλι στο Λιγνιτικό Κέντρο

Τον Ιούλιο θα πραγματοποιήσει ο Όμιλος ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής του ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το επόμενο βήμα για την ενίσχυση του μεριδίου του στις ΑΠΕ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα λίγων εβδομάδων η προκήρυξη του νέου φωτοβολταϊκού ισχύος 65 MW στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως έχει γράψει το Insider, στον σταθμό αναμένεται να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πάνελ με τεχνολογία διπλής όψεως (bifacial) για αυξημένη δυνατότητα παραγωγής, αξιοποιώντας και την ηλιακή ενέργεια που προσπίπτει στην οπίσθια πλευρά τους. Η παραγόμενη ενέργεια θα διοχετεύεται στο Σύστημα μέσω διασυνδετικών υπόγειων γραμμών μέσης τάσης 33kV, οι οποίες θα συνδέουν το πάρκο με ένα υπαίθριου τύπου υποσταθμό 33/150kV, μέσω νέας πύλης μετασχηματιστή.

Το βήμα αυτό εντάσσεται στον στόχο που έχει θέσει ο Όμιλος για την ενίσχυση της εγκατεστημένης του ισχύος σε μονάδες ΑΠΕ στο 1,5 GW έως το 2023, όπως επανέλαβε στη χθεσινή Γενική Συνέλευση ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης. Σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» για την επίτευξη αυτού του στόχου, που παρουσίασε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, τη σκυτάλη από την προκήρυξη του επόμενου διαγωνισμού θα πάρουν δύο νέες δημοπρατήσεις.

Στα σκαριά νέα φωτοβολταϊκά 500 MW

Μάλιστα, όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, προβλέπεται η κατασκευή ενός μεγάλου «κύματος» πάρκων συνολικής ισχύος 500 MW, που προορίζεται να εγκατασταθούν στο πρώην Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. Σε αυτό τη δεύτερη φάση διαγωνισμών, συγκαταλέγεται και η δημοπράτηση ενός αιολικού πάρκου 70 MW στη Βόρεια Ελλάδα.

Με την κατασκευή των παραπάνω μονάδων, η συνολική εγκαταστημένη ισχύς της ΔΕΗ θα ξεπερνά ήδη το 1 GW. Για την περαιτέρω ενίσχυσή του στο 1,5 GW, όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης, μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ο Όμιλος «ωριμάζει» ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 400 MW, ώστε προοδευτικά να φτάσουν στο στάδιο κατασκευής.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 230 MW, και μάλιστα αν σε αυτά συνυπολογισθούν τα δύο φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 30 MW στην Πτολεμαΐδα, τα οποία αναμένεται να ηλεκτρισθούν σύντομα. Ωστόσο με τα έργα που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή, μεταξύ των οποίων το mega φωτοβολταϊκό 200 MW επίσης στην Πτολεμαΐδα, η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ θα αυξηθεί στα 475 MW.

Συνολικό «πράσινο» χαρτοφυλάκιο 7 GW

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ομίλου, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει επίσης άδειες Παραγωγής για φωτοβολταϊκά 2 GW σε περιοχές παλιών λιγνιτωρυχείων. Επίσης, εντός του έτους έχει λάβει Βεβαιώσεις Παραγωγού για επιπλέον φωτοβολταϊκά 634 MW, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και πλωτές εγκαταστάσεις.

Την ίδια στιγμή, έχει λάβει άδειες για σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μέσω μπαταριών, συνολικής ισχύος 1 GW και χωρητικότητας 3 GWh. Ως συνέπεια, το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου σε έργα «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας υπερβαίνει συνολικά τα 7 GW.

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, η «πράσινη» στροφή του Ομίλου θα αποτελέσει ένα από τα κύρια εφαλτήρια της περαιτέρω ανάπτυξής του. Κι αυτό γιατί η σημαντική ζήτηση ρεύματος στην Ελλάδα, η οποία είναι καθαρός εισαγωγέας, δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες μέσω της σύναψης «πράσινων» συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) ανάμεσα στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και τη μητρική της εταιρεία.

«Τα ενδο-ομιλικά PPA για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ να επιτυγχάνει σημαντικά περιθώρια κέρδους ως παραγωγός, ως έμπορος ηλεκτρικής ενέργειας και ως προμηθευτής», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider