ΔΕΗ Ανανεώσιμες: «Στις ράγες» η κατασκευή του mega φωτοβολταϊκού 200 MW στην Δυτ. Μακεδονία

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: «Στις ράγες» η κατασκευή του mega φωτοβολταϊκού 200 MW στην Δυτ. Μακεδονία
Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί αμέσως μετά το Πάσχα, ώστε εντός του Μαΐου να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες για την υλοποίηση του πάρκου. 

Τον δρόμο για την έναρξη κατασκευής του mega φωτοβολταϊκού της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Δυτική Μακεδονία, άνοιξε η έγκριση από τη Βουλή της σύμβασης μεταξύ της θυγατρικής της ΔΕΗ και του αναδόχου του έργου, της ΜΕΤΚΑ EGN της Mytilineos. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί αμέσως μετά το Πάσχα, ώστε εντός του Μαΐου να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες για την υλοποίηση του πάρκου.

Μιλώντας χθες στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επισήμανε πως η αποζημίωση που έχει κατακυρώσει το έργο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από τη μεσοσταθμική τιμή της εγχώριας χονδρεμπορικής αγοράς. Κάτι που σημαίνει πως η λειτουργία του θα αποβεί προς όφελος τόσο του Ομίλου της ΔΕΗ όσο και των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το κόστος υλοποίησης της μονάδας διαμορφώθηκε στα 83,7 εκατ. ευρώ μέσω του διαγωνισμού που διεξήγαγε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, από 110 εκατ. που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός της. Κατά συνέπεια, αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο ανταγωνιστικά έργα στην Ευρώπη, καταδεικνύοντας τον ενεργό ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η ΔΕΗ στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Υλοποίηση σε χρόνο-ρεκόρ

Από την πλευρά του, ο διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, σημείωσε πως το πάρκο θα υλοποιηθεί σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς η ανάπτυξη και ηλέκτρισή του έργου θα ολοκληρωθεί σε 16 μήνες από την έγκριση της σχετικής επένδυσης από τη Βουλή. Η τελική παράδοση της μονάδας αναμένεται σε 42 μήνες.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Μαύρος, το έργο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ώστε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες να αυξήσει την εγκατεστημένη της ισχύ σε ΑΠΕ στα 500 MW έως το τέλος του 2022, πετυχαίνοντας έτσι το πρώτο σημαντικό ορόσημο που έχει θέσει για την ενίσχυση του μεριδίου της στον κλάδο.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, το εν λόγω πάρκο αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα της συστοιχίας φωτοβολταϊκών, ισχύος 230 MW, που υλοποιεί στην περιοχή η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Από τις δύο υπόλοιπες μονάδες, ισχύος 15 MW έκαστη, η πρώτη αναπτύχθηκε επίσης από τον τομέα Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) της Mytilineos και έχει ήδη παραδοθεί στη θυγατρική της ΔΕΗ. Το cluster αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα, και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Για την υλοποίηση της μονάδας 200 MW, η Mytilineos θα αναλάβει τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και η θέση σε λειτουργία του πάρκου. Επίσης, θα πραγματοποιήσει τη σύνδεσή της σε δύο υποσταθμούς 150 kV.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider