Ελλάδα
15-06-2021 | 12:50

Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας: Μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης τα αιολικά πάρκα

Newsroom
Μοιράσου το
Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας: Μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης τα αιολικά πάρκα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η 15η Ιουνίου κάθε έτους έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας GWEC και την Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας WindEurope, εθνικός εκπρόσωπος της οποίας είναι η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Aποσκοπεί να ενημερώσει και να επικοινωνήσει στο ευρύ κοινό την ιδέα και την τεχνολογία της Αιολικής Ενέργειας και των Ανεμογεννητριών.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί χρέος της να συμμετέχει ενεργά σε τέτοιες δράσεις των διεθνών οργανώσεων, διότι με τον τρόπο αυτό τοποθετεί ισότιμα την πατρίδα μας στη μεγάλη εικόνα της διεθνούς αιολικής κοινότητας. Για αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα, σε συνεργασία με τη WindEurope, σχεδίασε και εκτέλεσε δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Έχουμε ισχυρούς λόγους να εορτάζουμε: Η Αιολική Ενέργεια είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για ανάπτυξη, νέες δουλειές, κοινωνική συνοχή και περιβαλλοντική προστασία. Συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προσφέρει φθηνό ηλεκτρισμό στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Και τα πετυχαίνει αυτά με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις: δεν εκπέμπει ρύπους, δεν θίγει την υγεία, δεν προκαλεί βλάβες στην κτηνοτροφία, στη μελισσοκομία και στη γεωργία, είναι γενικά συμβατή με άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός», σημειώνει η Ένωση στην ανακοίνωσή της.

Ιστιοπλοϊκοί αγώνες για παιδιά στο ΝΟΒ: Πήγαμε θάλασσα με τα παιδιά

Ειδικά φέτος η ΕΛΕΤΑΕΝ συνδύασε την Παγκόσμια Ημέρα με τη Θαλάσσια Αιολική Ενέργεια και την ενημέρωση των παιδιών: Για αυτό οργάνωσε το Σάββατο 12 Ιουνίου ιστιοπλοϊκούς αγώνες για τα παιδιά των ακαδημιών του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης στις εγκαταστάσεις του Ομίλου. Οι μικροί αθλητές είχαν την ευκαιρία να συναγωνισθούν στο αγαπημένο τους άθλημα και να ενημερωθούν για την αιολική ενέργεια, με ειδικούς παιδαγωγούς και παιχνιδοκατασκευές.

Τις απονομές στους νικητές και τις νικήτριες έκανε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ κα Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος.

Φωτογραφικός διαγωνισμός: 15 Ιουνίου – 6 Σεπτεμβρίου 2021 

Η ΕΛΕΤΑΕΝ οργανώνει φωτογραφικό διαγωνισμό που θα «τρέξει» όλο το καλοκαίρι. Φέτος το καλοκαίρι θα είναι για όλους μας διαφορετικό. Καλύτερο και πιο ελεύθερο! Η ΕΛΕΤΑΕΝ προσκαλεί όλους να πάρουν τη φωτογραφική τους μηχανή, να επισκεφθούν τα αιολικά πάρκα της Ελλάδας και να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό.

Οι όροι, η φόρμα υποβολής και άλλες λεπτομέρειες θα υπάρχουν ΕΔΩ 

Τρία παραδείγματα δράσεων κοινωνικής ευθύνης στη νότια Εύβοια

Η αιολική ενέργεια στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες με ποικίλους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι οι τοπικές δράσεις που αναλαμβάνουν οι αιολικές επιχειρήσεις. Παρουσιάζουμε σήμερα τρεις τέτοιες δράσεις από τις περιοχές των Στύρων, του Καφηρέα και του Μαρμαρίου στη νότια Εύβοια:

- Το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Αθλητικού και Πολιτιστικού Κέντρου «Ηλίας Μαυρομιχάλης» στα Στύρα, η κατασκευή του οποίου τέθηκε υπό της αιγίδα της επιτροπής Ελλάδα 2021. Λεπτομέρειες ΕΔΩ 

- Τις δράσεις αναδάσωσης και δασοπροστασίας σε 640 στρέμματα στον Καστανόλογγο του Καφηρέα. Λεπτομέρειες ΕΔΩ 

- Την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Πυργάρι-Ντάρδιζα του Μαρμαρίου. Λεπτομέρειες ΕΔΩ 

Δράσεις για τα παιδιά

Οι μικροί φίλοι της αιολικής ενέργειας, αλλά και οι μεγαλύτεροι, μπορούν να ενημερώνονται για την τεχνολογία και τα οφέλη των ανεμογεννητριών και να ψυχαγωγούνται από:

- την παιδική ιστοσελίδα μας “Γνωρίστε την αιολική ενέργεια” με εικόνες, animation και video, την οποία μπορούν να βρουν  ΕΔΩ 

- Την έκδοσή μας “Φύσα αεράκι, φύσα με” την οποία μπορούν να βρουν  ΕΔΩ 

- τις χαρτοκατασκευές που μπορούν να βρουν στη σελίδα της Global Wind Day ΕΔΩ 

Ενημέρωση για τους μεγαλύτερους: ask4wind

Οι μεγαλύτεροι μπορούν να ενημερώνονται για την Αιολική Ενέργεια από την πρωτοβουλία μας www.ask4wind.gr. Εκεί έχουν αναρτηθεί 22 αλήθειες για την Αιολική Ενέργεια, με απλά λόγια και με πλούσια βιβλιογραφία και υποστηρικτικό υλικό.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος δήλωσε για τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας:

«Το Σάββατο 12 Ιουνίου οργανώσαμε για πρώτη φορά ιστιοπλοϊκούς αγώνες για παιδιά σε συνεργασία με το Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης. Οι αγώνες αυτοί συμβόλισαν το διπλό μήνυμα που θελήσαμε να εκπέμψουμε: να συνδυάσουμε τη Θαλάσσια Αιολική Ενέργεια με την ενημέρωση των μικρών μας φίλων. Πήγαμε, λοιπόν, θάλασσα με τα παιδιά.

Σήμερα, Τρίτη 15 Ιουνίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας. Εορτάζουμε αλλά και προβληματιζόμαστε και προτείνουμε. Με το υλικό που ανακοινώνουμε σήμερα:

Πρώτον: Κωδικοποιούμε 6+1 άξονες πολιτικής για  την προώθηση της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο νέος σχεδιασμός για το 2030, η συμμετοχή των Α.Π.Ε. στην αγορά και οι διαγωνισμοί, το αδειοδοτικό πλαίσιο, οι διασυνδέσεις, οι επενδύσεις για αποθήκευση και θαλάσσια αιολικά πάρκα, ο χωροταξικός σχεδιασμός και οι μικρές ανεμογεννήτριες.

Δεύτερον: Προσπαθούμε να παρουσιάσουμε με νούμερα την σημερινή κατάσταση των Βεβαιώσεων Παραγωγού για αιολικά πάρκα και γενικότερα της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Για να απαντήσουμε στο ερώτημα ποιος είναι ο ρόλος της Βεβαίωσης Παραγωγού, και πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τα υπό ανάπτυξη έργα».

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.