Εν αναμονή της επαναλειτουργίας τους οι παιδότοποι

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εν αναμονή της επαναλειτουργίας τους οι παιδότοποι
Η διαδικασία για συμμετοχή στη δράση του ΕΠΑνΕΚ «Επιχορήγηση Υφιστάμενων Επιχειρήσεων Γυμναστηρίων, Παιδότοπων» που ξεκίνησε στις 31 Μαΐου , συνεχίζεται έως τις 28 Ιουλίου.

Περισσότερους από 7 μήνες βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας οι παιδότοποι, που αποτελούν έναν από τους λίγους κλάδους που παραμένουν ακόμα κλειστοί. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται έως τις 28 Ιουλίου η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στη δράση μέσω ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ, που αφορά τόσο τους παιδότοπους όσο και τα γυμναστήρια.

Τα γυμναστήρια ωστόσο εδώ και δύο εβδομάδες έχουν επαναλειτουργήσει ενώ οι παιδότοποι αναμένουν ακόμα την ημερομηνία και τους κανόνες λειτουργίας τους σε μία περίοδο πάντως, αυτή του καλοκαιριού, που θεωρείται σχεδόν «νεκρή» για τις περίπου 800 επιχειρήσεις του κλάδου. Υπενθυμίζεται ότι και το 2020 λειτούργησαν μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. «Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε είναι για άνοιγμα των εξωτερικών χώρων των παιδοτόπων στις 15 Ιουνίου. Ωστόσο περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις καθώς και το πως θα λειτουργήσουμε» επισημάνει στο insider.gr o Άρης Σκοτίδας, μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Παιδοτόπων Αττικής. Σημειώνει παράλληλα ότι εφόσον τελικά ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι αλλά δεν επιτραπεί η χρήση φουσκωτού εξοπλισμού για λόγους προστασίας, ουσιαστικά εξαιρείται από το άνοιγμα σχεδόν το σύνολο των παιδοτόπων σε εξωτερικούς χώρους.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Παιδοτόπων Ελλάδας επισημαίνει ότι σε συνάντησή του την περασμένη εβδομάδα με τον νέο Γ.Γ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο τέθηκαν τα ζητήματα της άμεσης επαναλειτουργίας των εξωτερικών χώρων, της χρήσης φουσκωτού εξοπλισμού καθώς και τα μέτρα στήριξης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις με εσωτερικούς χώρους. «Μας απάντησαν ότι έχει τεθεί το ζήτημα της άμεσης επαναλειτουργίας των παιδοτόπων με εξωτερικό χώρο στην αρμόδια επιτροπή των λοιμωξιολόγων, παράλληλα με το ζήτημα της χρήσης του φουσκωτού εξοπλισμού. Όσον αφορά το θέμα της στήριξης μας λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι εφόσον συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης εμείς θα είμαστε ενετετεγμένοι σε αυτά» σημειώνεται. Παράλληλα ετέθη και το ζήτημα σχετικά με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν έχουν τον ΚΑΔ του παιδότοπου (9329.19.05), ο οποίος δημιουργήθηκε το 2007 αλλά και όσες ιδρύθηκαν το 2020 και οι οποίες όπως επισημαίνουν, εξαιρούνται από τη δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα.

Έως 18.000 ευρώ επιχορήγηση ανά επιχείρηση

Η διαδικασία πάντως για συμμετοχή στη δράση του ΕΠΑνΕΚ «Επιχορήγηση Υφιστάμενων Επιχειρήσεων Γυμναστηρίων, Παιδότοπων» που ξεκίνησε στις 31 Μαΐου, συνεχίζεται. Η χρηματοδότηση με τη μορφή κατ’ αποκοπή ποσού, έως 18.000 ευρώ ανά ωφελούμενη επιχείρηση, προορίζεται για την κάλυψη μελλοντικών επιλέξιμων λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα για περίοδο έξι μηνών από την ημερομηνία ένταξης της επιχείρησης. Το ποσό υπολογίζεται με βάση τα υποβληθέντα ιστορικά στοιχεία δαπανών κάθε αιτούσας επιχείρησης για τα λειτουργικά έξοδα του 2019, όπως αυτά απεικονίζονται στο αντίστοιχο φορολογικό έντυπο Ε3 και με την εφαρμογή οριζόντιου ποσοστού επί των λειτουργικών εξόδων του 2019.

«Είναι η πρώτη φορά στο ΕΣΠΑ που γίνεται μόνο με 3 δικαιολογητικά: καταθέτεις την άδεια, το Ε3 και την υπεύθυνη δήλωση» είχε δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης κατά την έναρξη της δράσης προσθέτοντας πως τα χρήματα στους δικαιούχους θα καταβληθούν το πολύ σε 4 εβδομάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider