Μετρό: Την Τρίτη στη Βουλή η σύμβαση για τη «Γραμμή 4» της Αθήνας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετρό: Την Τρίτη στη Βουλή η σύμβαση για τη «Γραμμή 4» της Αθήνας
Η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ενημερώνεται για το μεγάλο έργο των 1,5 δις ευρώ. Τα επόμενα βήματα

Εβδομάδα εξελίξεων για την περίφημη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας είναι αυτή στην οποία «μπαίνουμε» καθώς η σύμβαση παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή. Ειδικότερα, για αύριο Τρίτη 08/06 η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου θα συνεδριάσει και με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, σύμφωνα με το άρθρο 32§9 του Κανονισμού της Βουλής, σχετικά με τη σύμβαση για το έργο: «ΓΡΑΜΜΗ 4 – ΤΜΗΜΑ Α’, ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ - ΓΟΥΔΗ».

Πρόκειται για ένα ακόμα, σημαντικό, βήμα για την προώθηση της υλοποίησης του μεγαλύτερου δημοσίου έργου των τελευταίων ετών, της κατασκευής της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας (ο λόγος για την κυρίως σύμβαση).

Στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής θα συζητηθεί η σύμβαση της Αττικό Μετρό με την κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom Transport, ώστε στη συνέχεια η σύμβαση να ψηφιστεί και από την ολομέλεια της Βουλής, ενώ υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει «περάσει» από το Ελεγκτικό συνέδριο. Στη συνέχεια, θα «πέσουν» οι υπογραφές με το ανάδοχο σχήμα.

Τα έργα του πρώτου τμήματος της Γραμμής 4 θα ξεκινήσουν με την τοποθέτηση ενός μετροπόντικα στη Βεΐκου και ενός ακόμα στην Κατεχάκη. Σημειώνεται ότι το κυρίως έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 15 σταθμών και 9 φρεάτων με σήραγγα η οποία έχει μήκος 12,9 χιλιόμετρα. Η νέα γραμμή θα περιλαμβάνει τους σταθμούς: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Νήαρ Ήστ, Ζωγράφου, Ιλίσια και Γουδή. Η Γραμμή 4 θα έχει δύο σταθμούς ανταπόκρισης, στην Ακαδημία, με τον σταθμό Πανεπιστήμιο της Γραμμής 2, και στον Ευαγγελισμό, με τη Γραμμή 3.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει υπογραφεί από τον Μάρτιο η σύμβαση για τις αρχικές/πρόδρομες εργασίες που έχει αναλάβει η εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ που έχει αναλάβει να προετοιμάσει το έδαφος ώστε στη συνέχεια η κοινοπραξία της ΑΒΑΞ να ξεκινήσει τις βασικές εργασίες. Η σύμβαση της ΕΡΕΤΒΟ περιλαμβάνει τη δημιουργία των εργοταξίων (22 κατά μήκος της γραμμής), τη μετακίνηση δικτύων των οργανισμών κοινής ωφέλειας, αρχαιολογικές εργασίες κ.α.

Η διοίκηση της Αττικό Μετρό αλλά και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχουν αναφέρει ότι τα πρώτα εργοτάξια θα εμφανιστούν στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι, με προτεραιότητα στους σταθμούς Κατεχάκη και Βεϊκου, δηλαδή χωροθετούνται στα άκρα της νέας γραμμής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider