Εστίαση: Πότε θα βγει από το «αθόρυβο» - Γιατί είναι επιφυλακτικοί οι ειδικοί

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εστίαση: Πότε θα βγει από το «αθόρυβο» - Γιατί είναι επιφυλακτικοί οι ειδικοί
Παρότι ο διάλογος έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες, οι ειδικοί εμφανίζονται ακόμα επιφυλακτικοί, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό.

Την επόμενη εβδομάδα πιθανολογείται ότι θα κληθεί η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας να αποφασίσει σχετικά με το «άνοιγμα» της μουσικής στην εστίαση, με την προϋπόθεση πάντα ότι θα συνεχιστούν οι πτωτικές τάσεις που διαγράφει η επιδημία στη χώρα.

Παρότι ο διάλογος έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες, οι ειδικοί εμφανίζονται ακόμα επιφυλακτικοί, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο, αν και βαίνει σταθερά μειούμενο, παραμένει υψηλό.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ακόμα σε υψηλό επίπεδο, μέχρι πρότινος είχαμε μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και συνεχίζουν να καταγράφονται θάνατοι. Από τη στιγμή που έχουν ανοίξει οι τομείς της οικονομίας και δίνεται η δυνατότητα να δουλέψουν, το θέμα της μουσικής είναι δευτερευούσης σημασίας. Δυστυχώς η επιδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα και είμαστε αναγκασμένοι να θέτουμε προτεραιότητες, ώστε όλα τα βήματα να γίνονται με ασφάλεια», αναφέρει στο Insider μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Η συντριπτική πλειονότητα των μελών της Επιτροπής συμφωνεί ότι η άρση του «απαγορευτικού» για τη μουσική στην εστίαση, σε αυτή τη φάση, εξακολουθεί να είναι παρακινδυνευμένη.

«Είναι γεγονός πώς όταν υπάρχει μουσική οι άνθρωποι αναγκάζονται να έρχονται κοντά για να συνομιλήσουν ή να φωνάζουν εκτοξεύοντας σταγονίδια, καταστάσεις που ευνοούν τη μετάδοση του ιού. Επίσης, η μουσική συνοδεύεται από αλκοόλ, τραγούδι και χορό, συμπεριφορές οι οποίες επίσης ενέχουν κίνδυνο. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε και το έχουμε επισημάνει πολλές φορές», αναφέρει το ίδιο μέλος.

Ωστόσο, υπάρχουν και φωνές που καταθέτουν διαφορετική άποψη: «Πιστεύω ότι το θέμα της μουσικής είναι υποκειμενικό. Δε νομίζω, για παράδειγμα, ότι σε ένα χώρο εστίασης με καθήμενους, που παίζει χαμηλά κλασική μουσική, υπάρχει πρόβλημα. Σε σε συναυλίες, σε χώρους όπου υπάρχει έντονο τραγούδι, υπάρχει και ρίσκο, σύμφωνα με έρευνες», αναφέρει άλλο μέλος της Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, αν και είχε τεθεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθούν τα μέτρα ανάμεσα στα εστιατόρια και στα καφέ - μπαρ, το σενάριο αυτό δεν προκρίθηκε, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στη δυνατότητα επιτήρησης.

Πάντως, ο μεγαλύτερος φόβος των ειδικών είναι ότι με την πίεση που έχει δεχθεί ο κόσμος λόγω της παρατεταμένης καραντίνας, εάν ανοίξει και η μουσική, τα μέτρα δεν πρόκειται να τηρηθούν, ειδικά όσον αφορά στην αποστασιοποίηση και ιδιαίτερα στις νεαρότερες ηλικίες και τα μπαρ. Γι' αυτό και επιμένουν να περιμένουν να μειωθεί το φορτίο στην κοινότητα, πριν δώσουν το "πράσινο φως" για την άρση του "απαγορευτικού".

«Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Ακόμα δεν έχουν αρθεί οι περιορισμοί στην κυκλοφορία. Ο κόσμος που θέλει να βγει έξω βγαίνει, δεν τον αποθαρρύνει η έλλειψη της μουσικής. Η εστίαση δουλεύει ήδη με υγειονομικά πρωτόκολλα, προστατεύοντας θαμώνες και εργαζόμενους, κατ' επέκταση και την κοινότητα. Η μουσική υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει προβλήματα σε αυτή τη φάση», αναφέρει άλλο μέλος της Επιτροπής.

Ένα «χαρτί» στο οποίο ποντάρουν οι ειδικοί είναι και ο εμβολιασμός, όχι μόνο των μεγαλύτερων ηλικιών, αλλά και των νέων. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό στις ηλικίες άνω των 18 με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson άνοιξε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ενώ οι ανακοινώσεις σχετικά με την πρόσβαση της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας στα άλλα δύο εμβόλια (Pfizer και Moderna) αναμένονται την προσεχή εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μουσική στην εστίαση αναμένεται να ανοίξει μαζί με την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, άφησε να εννοηθεί την Πέμπτη ότι το μέτρο αναμένεται να αρθεί μετά τις 15 Ιουνίου, τονίζοντας ότι «με τον ιό δεν έχουμε τελειώσει ακόμη». Εντούτοις, πηγές του Insider δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα... ηχεία και νωρίτερα, δηλαδή από το επόμενο Σαββατοκύριακο και με την προϋπόθεση πάντα ότι θα το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αντιδράσεις από τους πληττόμενους

Τον τελευταίο καιρό η υπόθεση έχει ανεβάσει τα… ντεσιμπέλ, με τους επιχειρηματίες που «πλήττονται» από το μέτρο και προέρχονται από μία μακρά περίοδο απραξίας και αναμονής, να αντιδρούν με συμβολικές κινήσεις διαμαρτυρίας και εξώδικα.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης είχε ανακοινώσει ότι την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Μαΐου τα μαγαζιά εστίασης θα έπαιζαν μουσική, κάνοντας μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας.

Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος υποστήριξε ότι η μουσική αυξάνει το ρίσκο μετάδοσης του ιού, κάτι που -όπως δήλωσε χαρακτηριστικά- «έχει αποδειχθεί από μεγάλα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα παγκοσμίως».

Στην αντεπίθεση πέρασε λίγες μέρες αργότερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, κατηγορώντας τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας για στοχοποίηση του χώρου και καλώντας τον με εξώδικο να παρουσιάσει άμεσα τις μελέτες στις οποίες αναφέρθηκε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider