Κομισιόν: Σύντομα η οριστική λύση για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη 

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Σύντομα η οριστική λύση για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη 
ΔΕΗ
Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, επισημαίνεται πως η υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει αναβληθεί τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο, ενώ η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ εντάσσεται στις αποκρατικοποιήσεις που χρειάστηκε να αναβληθούν.

Προ των πυλών βρίσκεται η οριστικοποίηση του μηχανισμού με τον οποίο εγχώριοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα αποκτήσουν πρόσβαση σε λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ, όπως αναφέρει η Κομισιόν στην ενότητα των ενεργειακών εκκρεμοτήτων της 10ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Η Επιτροπή διαβουλεύεται με τις ελληνικές αρχές την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων των συμμετεχόντων της αγοράς στην οριστική λύση που αναμένεται να οριστικοποιηθεί σύντομα. Οι αρχές συμμετέχουν εποικοδομητικά σε αυτή τη συζήτηση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η τελική λύση θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Με την εφαρμογή αυτού του μηχανισμού, η χώρα μας θα συμμορφωθεί στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τις παρατηρήσεις τους στο πλαίσιο του Market Test που διενέργησε η Κομισιόν τον Φεβρουάριο. Στη συνάντηση που είχε στα μέσα Μαρτίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για μία Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, Μαργκρέιτε Βεστάγκερ, είχε διαφανεί πως το σχήμα αυτό βαίνει προς έγκριση από τις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, στην έκθεση αναφέρεται πως στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα γίνει στις 15 Ιουλίου. Όπως προστίθεται, τον Απρίλιο προχώρησαν σε συμφωνία η ΔΕΠΑ Υποδομών με την Eni Gas e Luce (που κατέχει το 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και το μάνατζμεντ) για τους όρους της πώλησης του ποσοστού της ιταλικής εταιρείας, η οποία θα γίνει με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης. Επίσης, επισημαίνεται πως τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα αποσαφηνίσει περαιτέρω το πλαίσιο λειτουργίας των Διαχειριστών δικτύων διανομής αερίου.

Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, επισημαίνεται πως η υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει αναβληθεί τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο, ενώ για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα αναφέρεται πως τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η απόφαση της ΡΑΕ που θα αποσαφηνίσει το πλαίσιο τιμολόγησης.

Από την άλλη πλευρά, η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ εντάσσεται από τις Βρυξέλλες στις αποκρατικοποιήσεις που χρειάστηκε να αναβληθούν λόγω της μεγάλης μείωσης της χρηματιστηριακής αξίας των υπό πώληση περιουσιακών στοιχείων, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider