Πώς θα λειτουργήσουν οι χώροι δεξιώσεων – Προβληματισμός για το όριο ατόμων από τους επιχειρηματίες

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα λειτουργήσουν οι χώροι δεξιώσεων – Προβληματισμός για το όριο ατόμων από τους επιχειρηματίες
Εκδηλώσεις, όπως γάμοι και βαφτίσεις που γίνονται σε κέντρα δεξιώσεων θα έχουν μέχρι 100 άτομα ενώ δεν θα επιτρέπεται η μουσική.

Mε τους όρους λειτουργίας της εστίασης, χωρίς μουσική αλλά και ανώτατο όριο τα 100 άτομα θα επαναλειτουργήσουν από τη Δευτέρα οι εξωτερικοί χώροι των δεξιώσεων και οι επιχειρήσεις catering, σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.

Αυτό σημαίνει ότι εκδηλώσεις, όπως γάμοι και βαφτίσεις που γίνονται σε κέντρα δεξιώσεων θα έχουν μέχρι 100 άτομα, τα οποία θα κάθονται σε τραπέζια των 6 ατόμων, τοποθετημένα στις απαραίτητες αποστάσεις, με υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την αναμονή. Τα κέντρα δεξιώσεων θα έχουν ωράριο λειτουργίας έως τις 12.15 το βράδυ ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση μουσικής.

Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων στη συνεδρίαση της Παρασκευής δεν άναψε τελικά το «πράσινο φως» ώστε τα κέντρα δεξιώσεων να λειτουργήσουν χωρίς όριο ατόμων ενώ συνεχίζει να εκφράζει επιφυλάξεις ώστε να αρθεί ο περιορισμός της χρήσης μουσικής τόσο στις επιχειρήσεις εστίασης όσο και στα κέντρα δεξιώσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης τις προηγούμενες μέρες είχε επισημάνει πως το όριο των 100 ατόμων στη δεξίωση δεν έχει νόημα. «Πρέπει να αρθεί διότι πρέπει να δουλεύουν και τα catering κατά τον τρόπο που δουλεύουν τα εστιατόρια» είχε δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης ωστόσο οι ειδικοί όπως φαίνεται, έκριναν ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να υπάρχει περιορισμός.

Τα παραπάνω μέτρα πάντως προβληματίζουν τους επιχειρηματίες στα κέντρα δεξιώσεων και ιδιαίτερα σε περιοχές εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων όπου γάμοι και βαφτίσεις γίνονται με πολλούς καλεσμένους. Επιπλέον οι επιχειρηματίες εκτιμούν πως με το συγκεκριμένο μέτρο οι δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς ένα μεγάλο εστιατόριο που λειτουργεί με αριθμό πελατών ανά τ.μ, ενδεχομένως να μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους των 100 καλεσμένων.

Μιλώντας στο insider.gr o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, σημείωσε πως με τα μέτρα αυτά τα κέντρα δεξιώσεων ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα που έχουν υψηλά λειτουργικά έξοδα, καθίστανται μη βιώσιμα. Εξάλλου αρκετοί πολίτες που έχουν προγραμματίσει γάμους και βαφτίσεις για το καλοκαίρι περίμεναν έως και την τελευταία στιγμή να ανακοινωθούν οι όροι λειτουργίας για να «κλείσουν» τους χώρους εκδηλώσεων και πλέον ίσως να αναζητήσουν άλλες λύσεις. Σε κάθε περίπτωση οι επαγγελματίες αναμένουν να υπάρξει σύντομα χαλάρωση των περιορισμών ώστε να μη χαθεί και ο Ιούνιος για τις επιχειρήσεις τους καθώς προέρχονται από μία πολύ δύσκολη προηγούμενη χρονιά, κατά την οποία δούλεψαν μόλις δύο μήνες με την πτώση του τζίρου να φτάνει έως και το 90%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider