Στο φως τα αποτελέσματα των τραπεζών με τους προβολείς στην ΑΜΚ της Alpha Bank

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο φως τα αποτελέσματα των τραπεζών με τους προβολείς στην ΑΜΚ της Alpha Bank
Επισπεύδει για σήμερα το πρωί τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα και το αναθεωρημένο επιχειρηματικό της σχέδιο, η Alpha Bank. Αύριο τα αποτελέσματα της Πειραιώς, Πέμπτη και Παρασκευή Eurobank, Εθνική.

Εβδομάδα ανακοινώσεων αποτελεσμάτων α' τριμήνου τραπεζών, με αρχή και επίκεντρο την Alpha Bank, η οποία ανακοινώνει στις 9.30 π.μ. το ανανεωμένο στρατηγικό της σχέδιο που περιλαμβάνει και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ, ξεκινάει σήμερα.

Την επίσπευση των ανακοινώσεων της Alpha Bank, οι οποίες ήταν αρχικά προγραμματισμένες για τις 27 Μαΐου, είχε προαναγγείλει το insider.gr, αναφέροντας τα βασικά σημεία του αναθεωρημένου επιχειρηματικού σχεδίου και την προοπτική της ολοκλήρωσης της ΑΜΚ στα τέλη Ιουνίου.

Όπως αναμένεται να αναφέρει η διοίκηση της Τράπεζας σήμερα, στις 11 π.μ., στους αναλυτές, στα μέσα Ιουνίου θα συγκληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων για να εγκρίνει τη διενέργεια της αύξησης κεφαλαίου, η οποία θα γίνει με δικαίωμα προτίμησης για τους υφιστάμενους μετόχους. Αυτοί - ιδιώτες και θεσμικοί, Έλληνες και ξένοι – θα μπορούν να συμμετάσχουν έως του ποσοστού που θα διαθέτουν κατά την ημέρα σύγκλησης της έκτακτης γενικής συνέλευσης. Η ΑΜΚ θα γίνει με άνοιγμα ενιαίου βιβλίου προσφορών και τυχόν αδιάθετα από την μη πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων, θα καλυφθούν από νέους επενδυτές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα τηρήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ελέγχει ποσοστό 11% στην Alpha Bank. Μετά το προηγούμενο της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς όπου το ποσοστό του ΤΧΣ υποχώρησε στο 27% από 61%, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόθεση του ΤΧΣ να εξασκήσει πλήρως τα δικαιώματα συμμετοχής του στην ΑΜΚ της Alpha Bank. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το ΤΧΣ ενδέχεται να στείλει μήνυμα της σταδιακής αποεπένδυσής του από τις τράπεζες, μειώνοντας το ποσοστό του, ενδεχομένως στο 7% - 8%.

Μέχρι στιγμής, το ΤΧΣ έχει ανακοινώσει πως στηρίζει την προοπτική της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την αναθεώρηση του τριετούς στρατηγικού σχεδίου της Alpha Bank και θα τοποθετηθεί αναλυτικά μόλις ολοκληρωθούν οι διερευνητικές κινήσεις και διαμορφωθεί η πρόταση του ΔΣ της Τράπεζας.

Με την προτεινόμενη άντληση κεφαλαίων, η Alpha Bank θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματαγορές, καθώς και την ισχυρή οικονομική της θέση, προκειμένου να διαδραματίσει επαυξημένο ρόλο στη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και γενικότερα στην ανάκαμψη της Οικονομίας.

Η περαιτέρω κεφαλαιακή ενδυνάμωση της Τράπεζας θα της επιτρέψει να επιταχύνει και τη μείωση των κόκκινων δανείων, προσθέτοντας στον σχεδιασμό της για φέτος άλλα 4 δις. ευρώ σε τιτλοποιήσεις που θα μεταβιβαστούν στον «Ηρακλή 2». Στόχος είναι σε διάστημα 11 – 12 μηνών από σήμερα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, περί το 7%.

Η ανακοίνωση της Alpha Bank για την επικείμενη, αναπτυξιακού χαρακτήρα, ΑΜΚ, οπωσδήποτε διαμορφώνει δεδομένα και για τις Eurobank και Εθνική, παρά το γεγονός ότι ούτε αυτές επίσης χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση. Ωστόσο, δεν έχουν λόγο να αρνηθούν μία ευνοϊκή συγκυρία διαθέσιμης επενδυτικής ρευστότητας με κατεύθυνση την Ελλάδα, όπως διαπιστώθηκε ότι υπάρχει από πλευράς διεθνών επενδυτών για το ελληνικό «στόρυ», κατά το πρόσφατο virtual road show της Bank of America.

Αυξήσεις κεφαλαίου αναπτυξιακού χαρακτήρα, όχι μόνο θα ενισχύσουν τη δυναμική των τραπεζών για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, αλλά θα επιτύχουν δύο ακόμη αποτελέσματα:

α) Θα ενισχύσουν την οργανική αύξηση εσόδων των τραπεζών μέσω της αύξησης των χορηγήσεων, και
β) Θα μεγαλώσουν τα buffers των τραπεζών και θα βελτιώσουν την ποιότητα της κεφαλαιακής διάρθρωσης. Eλαχιστοποιείται, έτσι, περαιτέρω ο κίνδυνος ενεργοποίησης του αναβαλλόμενου φόρου, ο οποίος προβάλλεται συχνά ως κίνδυνος συνδεόμενος με τη δραστική μείωση των NPLs.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider