Πώς κινήθηκαν εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ το πρώτο 20ήμερο της εστίασης

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς κινήθηκαν εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ το πρώτο 20ήμερο της εστίασης
Καλύτερη η εικόνα στις καφετέριες και στις περιοχές που είναι στέκια της νεολαίας το πρώτο 20ήμερο από την επαναλειτουργία της εστίασης. Για φαγητό, αυξημένη είναι η κίνηση στα πιο ακριβά εστιατόρια.

Αυξημένη πληρότητα τα Σαββατοκύριακα και πεσμένη κίνηση τις καθημερινές, είναι η εικόνα που περιγράφουν στο insider.gr επιχειρηματίες της εστίασης για το πρώτο 20ημερο της επαναλειτουργίας της. Οι περιορισμοί που συνεχίζουν να ισχύουν και κυρίως η λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων και η απαγόρευση της μουσικής, συνεχίζουν να προβληματίζουν, ωστόσο οι εκπρόσωποι της εστίασης τονίζουν ότι τα μέτρα προστασίας πρέπει να τηρούνται από όλους τους επαγγελματίες, καθώς κάθε παράβαση δημιουργεί προβλήματα στο σύνολο του κλάδου.

Καλύτερη εικόνα σε καφετέριες και πιο ακριβά εστιατόρια

Οι καταναλωτές φαίνεται ότι μετά το εξάμηνο lockdown «επέστρεψαν» άμεσα, περισσότερο στις καφετέριες και λιγότερο σε μπαρ -λόγω και του περιορισμένου ωραρίου- και σε εστιατόρια. Όπως επισημαίνει μάλιστα ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, παρατηρήθηκε ότι τα πιο ακριβά εστιατόρια έχουν μεγαλύτερη κίνηση τις πρώτες 20 μέρες σε σχέση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις της αμιγούς εστίασης, ίσως και λόγω του ότι τα προτιμούν οι μεγαλύτερες ηλικίες. Για το φαγητό έξω άλλωστε, υπάρχει γενικά μεγαλύτερη διστακτικότητα σε σχέση με τον καφέ ή το ποτό, όπως παρατηρεί. Επίσης τα καταστήματα τα οποία βρίσκονται συγκεντρωμένα σε περιοχές που αποτελούν στέκια της νεολαίας έχουν αυξημένη κίνηση ενώ τα Σαββατοκύριακα γεμίζουν και τα καταστήματα στις παραλιακές περιοχές.

«Έχουμε δρόμο ακόμα για να επιστρέψουμε στην κατάσταση που είμασταν» σημειώνει ο Στράτος Νταργαράς, μέλος της πρωτοβουλίας «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης» προσθέτοντας ότι αρκετοί παραμένουν επιφυλακτικοί στις εξόδους τους καθώς και ότι η κατανάλωση γενικότερα είναι περιορισμένη. Οι επαγγελματίες άλλωστε περιμένουν με ανυπομονησία και το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων για να μπορούν να λειτουργήσουν με περισσότερα τραπέζια, κάτι που όπως έχει διαμηνύσει ο υπουργός Ανάπτυξης θα συμβεί όταν φτάσουμε στο 50% των εμβολιασμένων.

Τήρηση των μέτρων

Τέλος οι εκπρόσωποι του κλάδου, με αφορμή και τις παραβάσεις που έχουν καταγράφει από μερίδα επιχειρηματιών, τονίζουν την ανάγκη να τηρούνται από όλους μέτρα προστασίας που έχουν τεθεί. Ο κ. Καββαθάς κάνει λόγο μάλιστα για αθέμιτο ανταγωνισμό από επιχειρήσεις που βάζουν μουσική στα καταστήματά τους παρανομώντας, την ίδια στιγμή που ο υπόλοιπος κλάδος λειτουργεί με βάση τους κανόνες λειτουργίας. Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθάνασης προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων ειδικά για την εστίαση προσθέτοντας ωστόσο ότι η πλειονότητα των επαγγελματιών τηρεί τα μέτρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης για εστίαση: Τα χρήματα είναι μη επιστρεπτέα αρκεί να υπάρχουν τα ανάλογα τιμολόγια, για την αγορά υλικών

gazzetta
gazzetta reader insider insider