Ελλάδα
21-05-2021 | 08:07

Προς «απογείωση» ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο «Όμηρος» στη Χίο

Προς «απογείωση» ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο «Όμηρος» στη Χίο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την αναβάθμιση ενός ακόμα αεροδρομίου που βρίσκεται στη νησιωτική Ελλάδα. Ο λόγος για το τον κρατικό Αερολιμένα Χίου «Όμηρος», για τον οποίον το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «άναψε πράσινο φως» για τις διαδικασίες επέκτασης και βελτίωσής του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική απόφαση της ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ/ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ, εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου: «ΕΠΕΚΤΑΣΗ-ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΕΔΙΟΥ ΕΛΙΓΜΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΧΙΟΥ “Όμηρος” ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΕΡΓΑ» προϋπολογισμού 19.954.191,81 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 17%, άρα συνολικά κάπου στα 23,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα μόλις το αρμόδιο υπουργείο είχε εγκρίνει διαδικασίες για περαιτέρω αναβάθμιση του διεθνούς αεροδρομίου της Πάρου.

Όσον αφορά τον κρατικό αερολιμένα Χίου, όπως αναφέρεται και στη σχετική απόφαση (ανάρτηση στη «Διαύγεια» με ημερομηνία 19/05), έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή έργων επέκτασης και τη λειτουργία του Κρατικού Αερολιμένα Χίου, ως προς την κατασκευή και λειτουργία υπόστεγων στάθμευσης ελαφρών αεροσκαφών, ως προς τον οριστικό σχεδιασμό του αεροδρομίου και των συναρτώμενων συναφών έργων (οδοποιία, λιμενικά, υδραυλικά) κ.α. Επί της ουσίας, οι αναβαθμίσεις δεν θα αφορούν μόνο στον διάδρομο προσαπογειώσεων αλλά και σε κτηριακές εγκαταστάσεις.

Επίσης, δεσμεύθηκαν οι σχετικές πιστώσεις ενώ το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014- 2020».

Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο Χίου συμπεριλαμβάνεται στο «πακέτο» των 23 περιφερειακών, την αξιοποίησης των οποίων προωθούν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με την ΕΕΣΥΠ. Για το πακέτο αυτό γενικότερα συζητείται και η δυνατότητα δημιουργίας clusters, καθώς και άλλα εναλλακτικά σενάρια και δομές παραχώρησης, όπως η σύμβαση παραχώρησης, κατά τα πρότυπα του Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα, των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου Κρήτης. Στο «τραπέζι» είναι και συμβάσεις τύπου ΣΔΙΤ ή και η σύμβαση διαχείρισης, το λεγόμενο «management contract», που αποτελεί τη συγκριτικά απλούστερη μορφή παραχώρησης, στην οποία ένας ιδιωτικός φορέας αναλαμβάνει να παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης και λειτουργίας των περιφερειακών αεροδρομίων ως έχουν, έναντι αμοιβής.

Στα έργα βελτίωσης και επέκτασης του αεροδρομίου Χίου περιλαμβάνονται:

 • Επέκταση του διαδρόμου προς Βορρά σε απαλλοτριωμένη περιοχή έτσι ώστε ο διάδρομος να αποκτήσει συνολικό μήκος 1.799 μέτρων και πλάτος 30 μέτρων.
 • Αναβάθμιση της αντοχής του υφιστάμενου τμήματος διαδρόμου.
 • Διαμόρφωση περιοχής ασφαλείας πέρατος διαδρόμου (resa) μετά το πέρας του νότιου ακραίου strip του διαδρόμου σε μήκος 90 μ.
 • Επέκταση της υφιστάμενης εσωτερικής υπηρεσιακής οδού του αεροδρομίου στα νέα όρια της απαλλοτριωμένης περιοχής.
 • Εκτέλεση των απαραίτητων υδραυλικών έργων εντός του αεροδρομίου για την αποστράγγιση της περιοχής.
 • Εκτέλεση των απαραίτητων τεχνικών έργων (τοίχων αντιστήριξης κ.α).
 • Η απαραίτητη οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση στο πεδίο ελιγμών στα οδικά δίκτυα, που θίγονται από τα έργα του διαδρόμου.
 • Επέκταση και αντικατάσταση περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ όπου απαιτείται.
 • Εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων πεδίου ελιγμών και τοποθέτηση αντίστοιχων στην επέκταση.
 • Κατασκευή νέου διώροφου οικίσκου σταθμού φωτοσήμανσης και υποσταθμού αεροδρομίου.
 • Μετατόπιση του ραδιοβοηθήματος VOR.
 • Μετατόπιση του υφιστάμενου πολυβολείου του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.) και κατασκευή νέου σκέπαστρου προσωπικού ομάδας Ε.Σ.
 • Επέκταση, αναδιαρρύθμιση και βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του επιβατικού αεροσταθμού με εμπορικές και μη χρήσεις. Η προσθήκη νέων χώρων θα έχει επιφάνεια 300 m2 εκατέρωθεν του υφιστάμενου κτιρίου με αποτέλεσμα την αύξηση των χώρων αναχωρήσεων – αφίξεων, τη δυνατότητα διαχωρισμού περιοχών εντός και εκτός SCHENGEN, και συνολικά, τη βελτίωση της λειτουργικότητας του αεροσταθμού.
 • Εκσυγχρονισμού του Πύργου Ελέγχου Αεροδρομίου (Π.Ε.Α.)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.