Τ. Πανούσης: Τα νέα NPLs δεν θα υπερβούν τα 4 δισ. ευρώ - Στα 16 δισ. το συνολικό απόθεμα στα τέλη του 2022

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τ. Πανούσης: Τα νέα NPLs δεν θα υπερβούν τα 4 δισ. ευρώ - Στα 16 δισ. το συνολικό απόθεμα στα τέλη του 2022
Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε στα moratoria, ύψους 28 δισ. ευρώ σε 400.000 δάνεια που έχουν χορηγήσει τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών στην αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19.

Στα 16 δισ. ευρώ θα έχει διαμορφωθεί το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα τέλη του 2022, και ο δείκτης NPE σε μονοψήφιο ποσοστό, ανέφερε ο CEO της doValue Greece Τάσος Πανούσης, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο της DDC με θέμα τα NPLs. Όπως είπε ο κ. Πανούσης, τα κόκκινα δάνεια θα μειωθούν κατά 40 δισ. ευρώ, με το 70% - 80% αυτών μέσω τιτλοποιήσεων στον «Ηρακλή 1 και 2» και πωλήσεων και το υπόλοιπο μέσω ρευστοποιήσεων και διαγραφών.

Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε στα moratoria, ύψους 28 δισ. ευρώ σε 400.000 δάνεια που έχουν χορηγήσει τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών στην αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19. Όπως είπε ο CEO της doValue Greece, για την επάνοδο των δανείων αυτών μετά τη λήξη των μορατόριουμ, ακολουθούνται δύο στρατηγικές:

α) η χρήση των κρατικών προγραμμάτων «Γέφυρα» (στο «Γέφυρα 1» εντάχθηκαν πάνω από 100.000 δανειολήπτες με περίμετρο δανείων άνω των 7 δισ. ευρώ) και «Γέφυρα 2» (εκτίμησε ότι οι αιτήσεις στο πρόγραμμα θα διαμορφωθούν σε 40.000, με περίμετρο δανείων 7 – 8 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα επιλέξιμα δάνεια θα ανέλθουν σε 4 – 5 δισ. ευρώ).

β) με χρήση προγραμμάτων step – up, τα οποία προσφέρουν, κυρίως, μειωμένο στο 50% δόση για περίοδο 9 – 12 μηνών. Ο κ. Πανούσης είπε ότι το 50% - 55% των δανειοληπτών που εντάχθηκαν σε moratoria, έχουν επιστρέψει στην πλήρη αποπληρωμή της δόσης που πλήρωναν πριν. Από το υπόλοιπο ποσοστό των πελατών που χρήζουν ακόμη βοήθειας, ποσοστό 15% έχει λάβει πρόγραμμα step – up, 15% κάνουν χρήση της «ομπρέλας» του κρατικού «Γέφυρα» και το εναπομείναν ποσοστό δανείων είναι αυτό που θεωρείται επισφαλές να καταστεί μη εξυπηρετούμενο.

Ο κ. Πανούσης εκτίμησε, πάντως, ότι οι νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι διαχειρίσιμες και μάλιστα, έναντι εκτιμήσεων του περασμένου έτους για νέα NPLs 5 – 10 δισ. ευρώ από την πανδημία, οι τρέχουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέα κόκκινα δάνεια που δεν θα υπερβούν τα 4 δισ. ευρώ.

Ο κ. Πανούσης επεσήμανε την αρνητική επίπτωση που προκάλεσε, όχι μόνο στην πρόοδο των ανακτήσεων οφειλών, αλλά και στην εξυπηρέτηση δανείων, τις ρυθμίσεις και τις αναδιαρθρώσεις οφειλών, η γενικευμένη αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Παρά ταύτα, και παρά την υποχώρηση του ΑΕΠ και τα lockdowns, οι ανακτήσεις από τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια κινούνται άνω των αρχικών εκτιμήσεων.

Ο κ. Πανούσης, ωστόσο, επεσήμανε την ανάγκη αναθεώρησης των business plans που είχαν συντάξει οι servicers με τα προ πανδημίας δεδομένα και τόνισε ότι είναι δίκαιο το αίτημα που έχουν υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομικών τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, να παραταθεί στους 36 από 24 μήνες η περίοδος χάριτος για τον έλεγχο των επιδόσεων στις ανακτήσεις. «Με ουσιαστικά “παγωμένους” τους πλειστηριασμούς για 15 μήνες, δεν είναι δίκαιο να αποδοθούν ποινές στους servicers για έλλειμμα στις ανακτήσεις έναντι των αρχικών στόχων, καθώς αυτό δεν θα οφείλεται σε υπαιτιότητά τους», είπε ο CEO της doValue Greece.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider