Τράπεζες: Η κερδοφορία στο επίκεντρο των ξένων επενδυτών – Συνάντηση με τους τραπεζίτες

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Η κερδοφορία στο επίκεντρο των ξένων επενδυτών – Συνάντηση με τους τραπεζίτες
Συναντήσεις με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είχαν 68 διεθνείς επενδυτές που συμμετείχαν στο virtual road show της Bank of America.

Στην προοπτική κερδοφορίας των τραπεζών στρέφεται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, με τα κόκκινα δάνεια να «ξεθωριάζουν» στην ατζέντα τους.
Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές μεμονωμένες συναντήσεις που είχαν με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών 68 διεθνείς επενδυτές που συμμετείχαν στο virtual road show της Bank of America. Είχε προηγηθεί συνάντηση των επενδυτών με τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργο Ζαββό, με τον οποίο η συζήτηση επικεντρώθηκε στη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω του «Ηρακλή» και της παράτασής του, στο Ταμείο Ανάκαμψης, στη μεταρρύθμιση του ΤΧΣ, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά.

Βλέποντας κατά σειρά τις διοικήσεις Εθνικής, Eurobank, Alpha και Πειραιώς, οι διεθνείς επενδυτές μετατόπισαν το ενδιαφέρον τους στην επόμενη μέρα των ελληνικών τραπεζών, χωρίς καν να επανέρχονται στις ερωτήσεις για τον σχεδιασμό της κάθε τράπεζας για την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων. Μοναδική ερώτηση επί του θέματος ήταν οι εκτιμήσεις των τραπεζών για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αναμένουν από τα moratoria. Οι απαντήσεις των τραπεζών δεν διέφεραν από προηγούμενες εκτιμήσεις, τοποθετώντας το «πλαφόν» για τα νέα κόκκινα δάνεια κάτω των 5 δις. ευρώ, ποσό που κρίνουν διαχειρίσιμο.

Οι επενδυτές εστίασαν τις ερωτήσεις τους στις μεταρρυθμίσεις (π.χ. νέος πτωχευτικός νόμος, ψηφιοποίηση κ.ά.) που υλοποιούνται συνολικά από την κυβέρνηση στην οικονομία και στην επίπτωση που έχουν στο τραπεζικό σύστημα. Συζήτησαν επίσης τις προοπτικές που διανοίγονται με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αξιολογώντας πολύ θετικά το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η δεύτερη χώρα που υπέβαλε ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την χρηματοδότηση έργων που θα ενταχθούν στο RRF, μετασχηματίζοντας την ελληνική οικονομία.

Αμιγώς για τις τράπεζες, αυτό που φαίνεται να ενδιαφέρει πλέον τους ξένους επενδυτές είναι οι προοπτικές κερδοφορίας. Και αυτό είναι εύλογο, καθώς διαπιστώνουν την «αναγέννηση» των ελληνικών τραπεζών με τη δραστική εκκαθάριση των ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια με αρωγό τον «Ηρακλή» και τις προοπτικές που διαμορφώνει το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω των οποίων θα κινητοποιηθούν επενδυτικοί πόροι 57 δις. ευρώ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα 6 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες εξυγιαίνονται και μετασχηματίζονται ταχύτατα ψηφιακά, θα είναι καθοριστικός και οι προοπτικές για την αύξηση των εσόδων και των κερδών τους θετικές.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των επενδυτών που συνάντησαν χθες στο virtual road show της Bank of America, ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, και κατόπιν οι τραπεζίτες, συγκαταλέγονται μεγάλα διεθνή επενδυτικά ονόματα όπως: Morgan Stanley, JP Morgan, Nomura, Goldman Sachs, UBS Asset Management, Davidson Kempner, Fosun, Nordea Investment Management, Oaktree, Brevan Howard Asset Management, Barings, Erste Group, Oceanwood Capital Management, Bluecrest Capital Management, Canada Pension Plan Investment, Garda Capital, Pharo Management, Massachusetts Financial Services, Carmignac, Quadriga Asset Managers, Point Break Capital Management κ.ά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider