Εστίαση: Αντίστροφη μέτρηση για επιδότηση και χαλάρωση περιορισμών

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εστίαση: Αντίστροφη μέτρηση για επιδότηση και χαλάρωση περιορισμών
Μετά το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις εστίασης θα ανοίξει την Παρασκευή ενώ ο κλάδος περιμένει τις αποφάσεις και για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας την Παρασκευή, προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις και στη συνέχεια να επιδοτηθούν με κεφάλαιο κίνησης έως 100.000 ευρώ, περιμένουν περίπου 34.000 επιχειρήσεις εστίασης που πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ, του υπουργείου Ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, ο κλάδος αναμένει τις σημερινές αποφάσεις σχετικά με το ωράριο λειτουργίας, το οποίο προς το παρόν παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» για τις επιχειρήσεις και το επόμενο διάστημα τη χαλάρωση κι άλλων περιορισμών.

Το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για στήριξη ύψους 500 εκατ. ευρώ

Τα θετικά μηνύματα και η ανταπόκριση των καταναλωτών τις πρώτες 10 μέρες επαναλειτουργίας της εστίασης μπορεί να έφεραν χαμόγελα στους επιχειρηματίες του κλάδου, ωστόσο το πρόβλημα της ρευστότητας εξακολουθεί να τους απασχολεί καθώς αρκετές επιχειρήσεις άνοιξαν με μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. Ως εκ τούτου περίμεναν με μεγάλη αγωνία την έναρξη της διαδικασίας για το πρόγραμμα των 330 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση για επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης με κεφάλαιο κίνησης, για την αγορά πρώτων υλών. Το «πράσινο φως» που αναμενόταν από τις Βρυξέλλες ήρθε τελικά την Πέμπτη και όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, την Παρασκευή θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα, η οποία ήταν ήδη έτοιμη από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιδότηση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων εστίασης που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Το πρόγραμμα αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες που είχαν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σύγκριση με το 2019 ενώ περιλαμβάνει για πρώτη φορά και επιχειρήσεις franchise. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του 2019, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης τα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και είναι μη επιστρεπτέο. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένονται προς τις αρχές Ιουνίου.

Ωράριο, μουσική και εσωτερικοί χώροι

Παράλληλα η εστίαση αναμένει και τα επόμενα βήματα προς τη σταδιακή επιστροφή στην κανονική λειτουργία της, αρχής γενομένης από το ωράριο λειτουργίας που αυτή τη στιγμή είναι μέχρι τις 10.45 το βράδυ, με την απαγόρευση της κυκλοφορίας να ξεκινά στις 11. Σήμερα άλλωστε αναμένεται η απόφαση των ειδικών σχετικά με την παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας έως τις 12 ή τις 12.30 το βράδυ, το οποίο θα επηρεάσει και τη λειτουργία της εστίασης.

Επόμενο βήμα, σε δεύτερο χρόνο θα είναι να επιτραπεί η μουσική στα καταστήματα και στη συνέχεια οι επιχειρήσεις περιμένουν να δοθεί το «πράσινο φως» για τη λειτουργία και των εσωτερικών χώρων. «Aνάλογα με την πρόοδο των εμβολιασμών θα ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου και οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση» σημείωσε τη Δευτέρα μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΣΕ περίπου το 20% των επιχειρήσεων εστίασης δεν άνοιξε τις πρώτες μέρες καθώς δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους για να λειτουργήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χαμόγελα και ικανοποίηση από την πρώτη εβδομάδα της εστίασης

gazzetta
gazzetta reader insider insider