Γιατί χτυπούν «καμπανάκι» για εταιρείες, έργα και θέσεις εργασίες 5 κατασκευαστικές ενώσεις

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί χτυπούν «καμπανάκι» για εταιρείες, έργα και θέσεις εργασίες 5 κατασκευαστικές ενώσεις
Τι επισημαίνουν βασικές εργοληπτικές οργανώσεις με επιστολή προς το υπουργείο Υποδομών για μεγάλες αυξήσεις σε τιμές υλικών.

«Καμπανάκι» για την απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των αναδόχων επιχειρήσεων, ώστε να μην διακυβευτεί η εργασία χιλιάδων εργαζομένων και η ολοκλήρωση σημαντικών δημόσιων διαγωνισμών, και μαζί η εθνική προσπάθεια για ανάκαμψη, «χτύπησαν» από κοινού οι πέντε εργοληπτικές οργανώσεις της χώρας ΣΤΕΑΤ, ΣΑΤΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ. Ο λόγος σχετίζεται με τον έντονο προβληματισμό που έχουν προκαλέσει στον εργοληπτικό κλάδο της χώρας οι αυξήσεις στις τιμές των βασικών υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των έργων υποδομής, λόγω πανδημίας.

Σε κοινή επιστολή του προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλή καθώς και προς τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη και οι πέντε εργοληπτικές οργανώσεις της χώρας έθεσαν το ζήτημα της σημαντικής αύξησης των τιμών υλικών αναγκαίων για την υλοποίηση των δημοσίων έργων, που συντελείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από το καλοκαίρι του 2020. Σύμφωνα με την επιστολή, «έχει καταγραφεί ιδιαίτερα σημαντική αύξηση στις τιμές βασικών υλικών, όπως τα μέταλλα (σίδηρος, χαλκός αλουμίνιο), τα πλαστικά (PVC, πολυαιθυλένιο κλπ.), το πετρέλαιο και τα παράγωγά του (κυρίως καύσιμα και ασφαλτικά)». Μάλιστα, γίνεται αναφορά για πλήθος υλικών στα οποία έχουν προκύψει, το τελευταίο εξάμηνο, αυξήσεις της τάξεως από +15% έως +75%.

Το θέμα πέρασε λίγο στα «ψιλά», καθώς η επιστολή εστάλη τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα και «χάθηκε» από την επικαιρότητα (η επιστολή έχει ημερομηνία 28/04/2021).

Σύμφωνα με τις 5 οργανώσεις, «ως αποτέλεσμα, οι εργοληπτικές επιχειρήσεις καλούνται να ολοκληρώσουν συμβάσεις, που κοστολογήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν σε προγενέστερο χρόνο, χωρίς να έχουν την δυνατότητα να απορροφήσουν τις αυξήσεις αυτές και νομοτελειακά οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία και αδυναμία ολοκλήρωσης των έργων. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί ο εργοληπτικός κόσμος στο νέο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί κυρίως λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19 στην παγκόσμια αγορά».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο, «ο κατασκευαστικός κλάδος και όλες οι εργοληπτικές επιχειρήσεις παρέμειναν ενεργές καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, συνεισφέροντας σημαντικά στην στήριξη της εθνικής μας οικονομίας σε μία τόσο κρίσιμη για την Χώρα μας περίοδο. Το φαινόμενο αυτό, που παρατηρείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται, αλλά αντιθέτως εντείνεται. Για το λόγο αυτό, και υπό τις ανωτέρω προβλέψεις επιβάλλεται ο ορισμός συντελεστών αναθεώρησης για την έν τινι μέτρω κάλυψη των σημαντικών μεταβολών και αυξήσεων, που έχουν επέλθει στις τιμές των βασικών υλικών όπως εξάλλου προβλέπεται από την Νομοθεσία. Με δεδομένο ότι, η πλήρης λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Τεχνικών Προδιαγραφών – που θα αντιμετωπίσει οριστικά τέτοια φαινόμενα σφοδρών μεταβολών του οικονομικού περιβάλλοντος - θα απαιτήσει σημαντικό χρόνο, ο ορισμός συντελεστών αναθεώρησης μπορεί, σύμφωνα με προβλέψεις του νόμου, να γίνει με μόνη την απόφαση του Υπουργού Υποδομών και μεταφορών, που εκδίδεται με μόνη την διαπίστωση «μεγάλης απόκλισης από τις τιμές του τριμήνου δημοπράτησης» από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Ως, δε, αρμόδια υπηρεσία μπορεί να θεωρηθεί η Επιτροπή Διαπίστωσης Τιμών Δημοσίων Έργων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προωθεί οδικά έργα 1,5 δισ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ – Η κατασκευαστική «μάχη»

Επ. Ανταγωνισμού: Παρατείνεται έως 14 Μαΐου η διαβούλευση για τον κλάδο των κατασκευών

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Το περίεργο timing για την (νέα) παρέμβαση στον κατασκευαστικό κλάδο

gazzetta
gazzetta reader insider insider