Κ. Βασιλείου (Eurobank): Ορισμός των έργων ESG το Ελληνικό και η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής  

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κ. Βασιλείου (Eurobank): Ορισμός των έργων ESG το Ελληνικό και η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής  
Αναφερόμενος στο έργο του Ελληνικού, έργο – ορόσημο για την Ελλάδα και μεγαλύτερο αστικό, αναπτυξιακό project στην Ευρώπη, ο κ. Βασιλείου περιέγραψε τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν ένα έργο ESG.

Τα δύο κομβικά επενδυτικά έργα που συνιστούν τον ορισμό των έργων βιώσιμης ανάπτυξης στη βάση των κριτηρίων ESG (Environment, Society, Governance) και στα οποία η Eurobank έχει πρωταγωνιστικό στρατηγικό ρόλο, παρουσίασε χθες ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, επικεφαλής Corporate & Investment Banking του Ομίλου, Κώστας Βασιλείου, μιλώντας στο 11ο Annual Capital Link Sustainability Forum.
Πρόκειται για το έργο του Ελληνικού και την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης.

Αναφερόμενος στο έργο του Ελληνικού, έργο – ορόσημο για την Ελλάδα και μεγαλύτερο αστικό, αναπτυξιακό project στην Ευρώπη, στο οποίο η Eurobank διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην άντληση των κεφαλαίων για τη χρηματοδότησή του, ο κ. Βασιλείου περιέγραψε τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν ένα έργο ESG.

Όπως είπε ο κ. Βασιλείου:

Το Μητροπολιτικό Πάρκο θα καλύπτει έκταση πρασίνου 2.000.000 τ.μ., επιπλέον 600.000 τ.μ. πρασίνου θα περιβάλλουν τους κοινόχρηστους χώρους και τα open areas, θα φυτευτούν 33.000 δέντρα (πέραν των άλλων φυτών), ενώ θα αποκατασταθεί και θα αναβαθμιστεί το παράκτιο μέτωπο.

Το έργο περιλαμβάνει και την Έξυπνη Πόλη, με έξυπνα πράσινα κτίρια, με ανάπτυξη 50 χλμ πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων ώστε να βελτιστοποιούνται οι κυκλοφοριακές συνθήκες και να μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα (είναι χαρακτηριστικό, συγκριτικά, ότι το μήκος της Αττικής Οδού είναι 66 χλμ), με βέλτιστες συνθήκες παραγωγής, διανομής και χρήσης ενέργειας, μικρότερη κατανάλωση νερού και διαχείριση απορριμμάτων για αποτελεσματικότερη συλλογή, διαχωρισμό και ανακύκλωση.

Πέραν της περιβαλλοντικής, το έργο του Ελληνικού έχει και ισχυρή οικονομική και κοινωνική θετική επίπτωση. Όπως είπε ο κ. Βασιλείου, στο έργο θα αναπτυχθούν και κτίρια δημόσιου οφέλους όπως π.χ. παιδικοί σταθμοί και σχολεία, πολιτιστικοί οργανισμοί και κέντρα υγείας και ευζωίας. Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν 10.000 μόνιμες θέσεις εργασίας και 75.000 όταν το έργο θα είναι ώριμο και θα λειτουργεί. Όπως σημείωσε ο κ. Βασιλείου, οι 75.000 νέες θέσεις εργασίας είναι διπλάσιες από όλες τις θέσεις εργασίας σήμερα στον τραπεζικό κλάδο.

Η συμβολή του έργου, μέχρι την ολοκλήρωσή του, στο ΑΕΠ της χώρας αναμένεται στο 2,4%, ενώ στη διάρκεια της ίδιας περιόδου θα έχουν αποδοθεί φόροι 14 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο. Όσο για τον επιπρόσθετο τουρισμό που εκτιμάται ότι θα προσελκύσει το έργο, θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Το άλλο «απόλυτο έργο ESG», όπως είπε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, επικεφαλής Corporate & Investment Banking του Ομίλου της Eurobank, είναι αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική – έργο που θα εξοικονομήσει 400 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας των καταναλωτών όλης της χώρας.

Το έργο θα βελτιώσει δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, αφού το 2023 (πρώτος χρόνος λειτουργίας του μεγάλου καλωδίου) οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του νησιού θα μειωθούν κατά 500.000 τόνους. Συνολικά, με τις διασυνδέσεις (μεγάλο και μικρό καλώδιο, δηλ. ηλεκτρικές συνδέσεις Κρήτης με Αττική και Πελοπόννησο) οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 60% από τα σημερινά επίπεδα.

Είναι προφανές ότι το έργο θα μετατρέψει την Κρήτη σε ένα πιο «πράσινο» νησί, γεγονός που θα είναι «ατού» για τον Τουρισμό της τα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι το 70% της Οικονομίας της Κρήτης βασίζεται στον Τουρισμό, ενώ συνολικά η Οικονομία της Κρήτης συμβάλλει με ποσοστό λίγο άνω του 5% στο ΑΕΠ της χώρας. Όπως είπε ο κ. Βασιλείου, η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider